Ukraina hyväksyi lakiesityksen maan itsemääräämisoikeudesta - Venäjän mukaan viittaa sotavalmisteluihin iltalehti 20:54 19.01

Ukrainan parlamentti hyväksyi torstaina lain maan itsemääräämisoikeudesta, mutta Venäjä kokee sen aggressiona. Video on vuoden 2017 loppupuolelta, jolloin taistelut Itä-Ukrainassa jälleen kiihtyivät. Ukrainan parlamentti hyväksyi torstaina lakiesityksen koskien Itä-Ukrainan separatistialueita. Lain tarkoitus on varmistaa Ukrainan itsemääräämisoikeus Donetskin ja Luhanskin alueilla, jotka ovat julistautuneet niin sanotuiksi kansantasavalloiksi. Kyseessä on niin sanottu Donbasin alueen sopeuttamislaki.


Natsirikollisten jahtaajat lähettivät kirjeen presidentti Niinistölle – taustalla suomalaisen SS-miehen hyytävä kirje iltasanomat 15:30 17.01

Natsirikollisia jahtaava Simon Wiesenthal -keskus kiinnostui suomalaistutkijan löydöksistä ja toivoo Suomelta selvitystä suomalaisten SS-sotilaiden osuudesta juutalaisten kansanmurhaan Ukrainassa.


WP: CIA uskoo Venäjän armeijan hakkerien olleen Petja-verkkohyökkäyksen takana MTV 07:56 13.01

Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelu CIA pitää Venäjän armeijan hakkereita syyllisinä Ukrainassa ja maailmalla tietokoneita lamauttaneeseen Petja-verkkohyökkäykseen. Asiasta uutisoi Washington Post lähteisiinsä vedoten.


Vanhanen rinnasti HS:n haastattelussa Suomen Nato-hakemuksen ja Venäjän toimet Ukrainassa: ”Tietyllä tapaa vähän samanlainen asia” iltalehti 07:59 08.01

Presidenttiehdokas Matti Vanhanen (kesk) rinnasti Helsingin Sanomien haastattelussa Suomen Nato-hakemuksen ”vähän samanlaiseksi asiaksi” kuin Venäjän toimet Ukrainassa. Keskustan presidenttiehdokas Matti Vanhanen totesi (7.1.) haastattelussa, että Suomen mahdollinen liittyminen sotilasliitto Natoon horjuttaisi vakautta. Vanhasen Suomen Nato-jäsenyyden hakeminen horjuttaisi vakautta vähän samaan tapaan kuin Venäjän toimet Ukrainassa, joihin on kuulunut muun muassa Krimin laiton valtaus vuonna 2014, kun Venäjä irrotti Krimin niemimaan Ukrainasta ja liitti sen itseensä.


Vanhanen selventää hämmennystä herättäneitä Nato-kommenttejaan: ”Ei häiritä väkisin asetelmaa, johon kaikki ovat tottuneet” iltasanomat 21:52 07.01

Presidenttiehdokas Matti Vanhanen sanoo, ettei hän vertaa Helsingin Sanomien haastattelussa Suomen mahdollista Nato-jäsenyyttä Venäjän toimiin Ukrainassa.


Tunnettu 38-vuotias juristi katosi perjantaina Ukrainassa – ruumis löytyi maanantaina joesta iltasanomat 19:28 02.01

Tunnetun ihmisoikeusasianajajan murha on nostattanut Ukrainassa raivoa ja tyrmistystä.


Ukrainan presidentiltä uhmakas uudenvuoden puhe: ”Jossain vaiheessa me karkotamme ja rankaisemme ryöstäjiä, jotka ryöstivät kotimme” iltalehti 14:14 01.01

Ukrainan presidentti Petro Poroshenko sanoi uuden vuoden puheessaan, että optimismi, usko omaan maahan ja luja tahto ovat Ukrainan vahvuuksia. Itä-Ukrainassa sota jatkuu (video). Ukrainan presidentti Petro Poroshenko sanoi uuden vuoden puheessaan, että optimismi, usko omaan maahan ja luja tahto ovat Ukrainan vahvuuksia. Hän viittasi suoraan myös Venäjän aggressioon Ukrainassa. Poroshenko varoitti, että Ukrainaa pyritään epävakauttaa ulkoa päin, ja peräänkuulutti yhtenäisyyttä.


Erikoinen panttivankitilanne ohi Ukrainassa – hyökkääjä joi alkoholia, ei esittänyt poliisille vaatimuksia iltasanomat 00:08 31.12

Ryöstöaikein postiin saapunut mies on poliisille entuudestaan tuttu.


Mies lukittautui postiin ja otti 11 ihmistä panttivangikseen Ukrainassa - mukana voi olla räjähteitä iltalehti 18:08 30.12

Poliisin mukaan mies on kertonut olevansa huolissaan vankienvaihdosta, jonka Itä-Ukrainan konfliktin osapuolet tekivät keskiviikkona. Mahdollisesti räjähteillä varustautuneen miehen epäillään lukittautuneen postitoimistoon Ukrainan Harkovassa lauantaina. Asiasta kertoo uutistoimisto Reuters. Miehen uskotaan ottaneen panttivangiksi yhdeksän aikuista ja kaksi lasta. Hänen henkilöllisyytensä ei Reutersin mukaan ole tiedossa.


Ukrainassa suurin vankienvaihto sodan jälkeen - osa ei halunnut palata Itä-Ukrainaan iltalehti 18:52 27.12

Kiova ja Itä-Ukraina ovat aloittaneet suurimman vankien vaihdon sitten sodan alkamisen jälkeen. Venäjän valtiollisen median mukaan Ukrainan konfliktin osapuolet, Kiova ja Itä-Ukraina suorittivat vankien vaihdon. Itsenäiseksi julistautunut niin sanottu Luhanskin kansantasavalta ilmoitti luovuttavansa Kiovalle 16 ja niin sanottu Donetskin kansantasavalta 57 vankia, kun taas Kiovan edustajat vapauttivat 73 Luhanskin kansantasavallan kannattajaa 165 Donetskin kannattajaa. Luhanskin humanitaarisen konfliktiryhmän edustaja Olga Kobtseva sanoi Interfaxin mukaan, että Kiovan oli alun perin tarkoitus luovuttaa Luhanskille 99 vankia, mutta lopullisen sopimuksen tekoaikaan osa pidätetyistä oli jo suorittanut vankeusrangaistuksensa eikä halunnut palata takaisin Luhanskiin.


Yläosaton aktivisti yritti kaapata Jeesus-patsaan Vatikaanissa – poliisi otti kiinni iltasanomat 05:09 26.12

Naisen kerrotaan kuuluvan Ukrainassa perustettuun Femen-aktivistiryhmään.


Yläosaton naisaktivisti yritti varastaa Vatikaanin joulukuvaelman Jeesuksen iltalehti 21:08 25.12

Nainen kuuluu Ukrainassa perustettuun Femen-ryhmään. Yläosattomissa esiintynyt nainen yritti kaapata Jeesus-lasta esittävän nuken joulukuvaelmasta maanantaina Pietarinaukiolla Vatikaanissa. Nainen huusi samalla: "Jumala on nainen!" Naisella oli kirjoitettu selkään sama teksti, mitä hän huusi. Paavilla on tapana lukea joulutervehdykset Vatikaanin Pietarinaukiolla. Uutistoimisto Reutersin mukaan nainen yritti kaapata Jeesuksen pari tuntia ennen tervehdysrupeaman alkua. Teko epäonnistui, sillä poliisi nappasi naisen kiinni ja pidätti hänet.


Venäjä varoittaa uudesta verilöylystä Itä-Ukrainassa: ”Amerikkalaiset aseet voivat johtaa uusiin uhreihin” iltasanomat 22:18 23.12

USA päätti toimittaa Ukrainalle muun muassa panssarintorjuntaohjuksia.


Miinat uhkaavat yli 200 000 lasta Itä-Ukrainassa iltalehti 07:47 21.12

Miinat ja muut räjähteet vaarantavat ulkona leikkivien ja koulua käyvien lasten hengen, YK varoittaa. Taistelut Itä-Ukrainassa ovat pahentuneet vuoden lopussa, ja siviilejä on pommitettu, ETYJ raportoi. (CNN) Miinat uhkaavat jopa 220 000 lasta sodan repimässä Itä-Ukrainassa, ilmoitti YK torstaina. Alue on yksi maailman pahimmista miinojen suhteen.


YK: Miinat uhkaavat satoja tuhansia lapsia Itä-Ukrainassa iltasanomat 07:19 21.12

Itä-Ukrainassa yli 220 000 lasta on välittömässä vaarassa joutua miinan tai muiden räjähteiden uhriksi, ilmenee YK:n lastenjärjestö Unicefin raportista.


Oletko nähnyt joulukuusessa hämähäkin? - Taustalla vanha satu iltalehti 15:26 20.12

Hämähäkkien uskotaan tuovan onnea. Oletko törmännyt joulukoristeostoksilla hämähäkkikoristeisiin? Hämähäkkikoristeen tarina tunnetaan lukuisissa maissa. Koristeita esiintyy esimerkiksi Saksassa ja Ukrainassa. Tarinan mukaan leskiäidillä ja lapsilla ei ollut varaa koristella joulukuusta, jolloin ystävälliset hämähäkit yhdistivät voimansa ja koristelivat kuusen perheen nukkuessa. Kun perhe heräsi ja avasi verhot, kimmelsi joulukuusi kullan ja hopean sävyissä valon heijastuessa hämähäkinverkoista. Tarinasta tunnetaan myös lukuisia muita versioita. Siksi joulukoristepuodeissa onkin, etenkin Keski-Euroopassa, saatavilla hämähäkkikoristeita.


Uutiset