Muuttuuko maailma pysyvästi koronan vuoksi? – politiikan professori: Tässä asiassa muutos näkyy jo

iltasanomat 19:14 24.05

Kultaranta-keskusteluissa käsiteltiin koronakriisin seurauksena muuttuvaa maailmaa.


Millainen on Suomi koronan jälkeen? Presidentti Sauli Niinistö isännöi Kultaranta-keskusteluja tänään suorassa lähetyksessä

iltalehti 08:07 24.05

Kahden tunnin suorana lähetyksenä nähtävissä Kultaranta-keskusteluissa puidaan koronapandemian vaikutuksia. Tasavallan presidentti Sauli Niinistön isännöimät Kultaranta-keskustelut järjestetään tänään sunnuntaina 18.15 alkaen suorana lähetyksenä Yle TV1:llä ja Areenassa. Aiheena on koronapandemian jälkeinen aika: kuinka sopeudumme muutoksiin, joita koronan jälkeinen maailma tuo mukanaan, ja miten voimme itse vaikuttaa muutoksen suuntaan? Ohjelma alkaa presidentti Niinistön, arkkiatri Risto Pelkosen ja Suomen Lukiolaisten Liiton puheenjohtaja Adina Nivukosken avauskeskustelulla. Tämän jälkeen käsitellään ensin maailmanjärjestyksen muutosta: näemmekö koronan jälkeen tiivistyvää yhteistyötä vai koventuvaa kilpailua? Keskusteluun osallistuvat Tampereen yliopiston kansainvälisen politiikan professori Hiski Haukkala, EU:n kansainvälisistä kumppanuuksista vastaava komissaari Jutta Urpilainen ja Helsingin Sanomien pääkirjoitustoimituksen esimies Matti Kalliokoski.


Koronatyö kulisseissa jää osin julkisuudelta piiloon – valtioneuvoston kanslia salaa koronakoordinaation asiakirjat lukuun ottamatta esityslistoja

yle 10:26 23.05

Valtioneuvoston kanslia katsoo, ettei koordinaatioryhmä ole julkisuuslain piirissä, mutta professori Olli Mäenpää tyrmää ajatuksen.


STT: Valtioneuvoston kanslia panttaa koronaryhmän asiakirjoja – julkistaa vain esityslistat

iltasanomat 09:38 23.05

Valtioneuvoston kanslia katsoo, ettei koordinaatioryhmä ole julkisuuslain piirissä, mutta professori Olli Mäenpää tyrmää ajatuksen.


Laumasuojan varaan laskenut matemaatikko Ruotsin luvuista: ”Synkkä uutinen”

iltasanomat 07:41 22.05

Tukholman yliopiston matematiikan professori Tom Britton uskoi laumasuojan syntyyn. Hän joutui pettymään, kun Ruotsin luvut paljastuivat.


Rajavartiolaitosta arvostellaan toimivaltuuksien ylittämisestä – viranomaisen mukaan rajanylityksistä on luovuttu vapaaehtoisesti, mutta moni suomalainen kokee tulleensa käännytetyksi

yle 16:34 21.05

Rajavartiolaitoksen mukaan toiminta on lainmukaista, mutta ihmisoikeusprofessori pitää perusteluja kestämättöminä.


Ilmastopuhe jäi jalkoihin, kun korona ampui talouden rei'ille – mutta syksyllä voi tulla iso paukku, jolla Suomi sysää talouttaan ilmastonkestävälle tielle

yle 16:00 21.05

Suomen elvyttää talouttaan isosti syksystä alkaen. Myös ilmaston pitäisi kiireesti hyötyä rahoista, sanovat professorit.


Näkemys: Jääkiekon on seurattava jalkapallon jalanjälkiä ? Lajiprofessori kehiin!

jatkoaika.com 09:56 21.05

Huippusuosiostaan huolimatta myös jääkiekko tarvitsee oman lajiprofessorinsa.


Ruotsista kantautuu kovia väitteitä korona­potilaiden hoidosta: ”Se on aktiivisen kuolin­avun antamista”

iltasanomat 06:07 21.05

Geriatrian professori Uumajan yliopistosta katsoo Dagens Nyheterin haastattelussa, että ikäihmisten hoidon laiminlyönnit Ruotsissa ovat verrattavissa eutanasiaan.


Ruotsista kantautuu hyvin häiritseviä väitteitä korona­potilaiden hoidosta: ”Se on aktiivisen kuolin­avun antamista”

iltasanomat 06:07 21.05

Geriatrian professori Uumajan yliopistosta katsoo Dagens Nyheterin haastattelussa, että ikäihmisten hoidon laiminlyönnit Ruotsissa ovat verrattavissa eutanasiaan.


Irakin tiedustelupalvelu väittää napanneensa ”Professorin”, äärijärjestö Isisin johtajan

iltasanomat 01:37 21.05

Irakin tiedustelupalvelu kerrotaan ilmoittaneen äärijärjestö Isisissä vaikuttavan korkea-arvoisen johtajan kiinniotosta keskiviikkona.


Suomen tunnetuin seksitutkija erotettiin perustamastaan seksologisesta yhdistyksestä

iltasanomat 11:00 20.05

Tutkimusprofessori Osmo Kontula haastoi Suomen seksologisen seuran oikeuteen.


Tutkimus: Lasten haitallinen kolesteroli laski paremmilla arjen valinnoilla – eniten vaikutusta oli voipohjaisen levitteen vähentämisellä

yle 20:13 19.05

Professorin mukaan yksilöllinen ravitsemus- ja liikuntaohjaus voitaisiin ottaa osaksi neuvola- ja kouluterveydenhuoltoa.


Lääketieteellisen etäpääsykokeet: Paljastavat sanat pomppasivat Google-hauissa heti, kun koe alkoi

iltasanomat 19:33 19.05

Valintatoimikunnan puheenjohtaja, professori Jukka Pelkonen sanoo, ettei vilpistä käytännössä jää kiinni. Pääsykokeissa luotettiin hakijoihin, eikä varsinaista valvontaa suoritettu.


Ikääntymisen asiantuntija pitää hyvänä, että rajoituksia löysätään: ”Mitä pitempään kuluu aikaa, sen hankalammaksi käyvät sivuvaikutukset”

yle 16:37 19.05

Tampereen yliopiston gerontologian professorin Marja Jylhän mielestä alun perin yli 70-vuotiaiden rajoitukset olivat perusteltuja.


Turun yliopiston diplomi-insinöörikoulutusten työpaikat kiinnostavat hakijoita ennennäkemättömällä tavalla – paikkoihin yli 700 hakijaa

yle 08:25 19.05

Haussa on nyt muun muassa termodynamiikan, teollisuusmateriaalien ja digitaalisen mallinnuksen osaajia. Teknillisille aloille on tähän mennessä rekrytoitu jo neljä professoria.


Turun yliopiston diplomi-insinöörikoulutusten professuurit kiinnostavat hakijoita ennennäkemättömällä tavalla – seitsemään paikkaan yli 700 hakijaa

yle 08:25 19.05

Haussa on nyt muun muassa termodynamiikan, teollisuusmateriaalien ja digitaalisen mallinnuksen osaajia. Teknillisille aloille on tähän mennessä rekrytoitu jo neljä professoria.


Korona voi tukahtua Suomessa kesän loppuun mennessä – professori löytää useita syitä

iltasanomat 06:43 19.05

Jos sairastuvuusluvut jatkavat laskuaan, on asiantuntijoiden mukaan mahdollista, että koronan ensimmäinen aalto tukahtuu Suomessa lähes nollaan.


Koronavirus voi olla luultua tappavampi – uusi tutkimus antoi tietoja, joka saa suomalais­professorin sanomaan suorat sanat laumaimmuniteettiin pyrkimisestä

iltasanomat 14:52 18.05

Asiantuntijat mukaan tutkimustulos vahvistaa käsityksen siitä, että viruksen leviämisen rajoittaminen esimerkiksi ihmisen sosiaalisia kontakteja vähentämällä oli tarpeen.


Hot topics