Iivo Niskasen raju haaste oli liikaa Suomen ykkösjuoksijalle – Toni Roponen vaatii kuittausta: ”Iivo asvaltille juoksemaan puolimaraton”

iltalehti 19:58 06.06

Asiantuntija heittää huulta suomalaishuippujen haasteista. –?Sori, mutta ei pysty. Näin ilmoitti Suomen kovin kestävyysjuoksija Topi Raitanen Iivo Niskasen esittämään haasteeseen.


Marit Björgenille kaikkien aikojen tili tyrkylle – tuskin tyytyy vain siihen: ”Ei tarvitse vetää metriäkään Therese Johaugia vastaan”

iltalehti 18:35 27.05

Asiantuntija Toni Roponen povaa, että paluun laduille tekevä Marit Björgen nähdään myös maailmancupissa. Pitkillä matkoilla on tarjolla miljoonaa dollaria, mutta raha tuskin vaikutti paluupäätökseen. Pitkien matkojen hiihtosarjassa Visma Ski Classicsissa on ensi kaudella tarjolla ennätysmäisesti miljoona dollaria, noin 910 000 euroa, jos sama urheilija voittaa kaikki Grand Slam -kilpailut: Vasaloppetin, Marcialongan, Jizerskan ja Birkebeinerrennetin. – Marit Björgenin ei tarvitse rahan tai gloorian vuoksi hiihtää yhtään kilpailua. Hän on tienannut ja tienaa yhä niin hyvin, että raha ei ole houkutin. Hän kaipaa tavoitteellisuutta ja elämyksiä, joita ei työelämästä saa, sanoo Iltalehden asiantuntija Toni Roponen.


Toni Roposesta tuli yhdysvaltalaisyliopiston hiihtovalmentaja – huomasi nopeasti, miksi järjestelmää hehkutetaan: "En yhtään ihmettele, että Suomi vääjäämättä putoaa vauhdista"

yle 10:30 02.05

Toni Roponen on toiminut yhden kauden verran Denverin yliopiston hiihdon päävalmentajana. Koronaviruspandemiasta huolimatta hän on perheensä kanssa nauttinut joka hetkestä.


Miksi hädässä olevat eivät saa rahaa? Asiantuntijalta suorat sanat valtion urheilutuista: ”Startup-yrityksillekin annetaan satatonnia”

iltalehti 17:35 23.04

–?Nyt korona-aikana mitataan, miten Suomessa arvostetaan huippu-urheilua, sanoo Iltalehden asiantuntija Toni Roponen. Business Finlandin ristiriitaiset tukipäätökset hiertävät suomalaisia urheiluorganisaatioita. Muun muassa jääkiekkoilun SM-liigaseuroille ja jalkapalloilun Veikkausliigan seuroille on annettu erisuuruisia avustuksia. Jotkut seurat on jätetty kokonaan ilman euroja. –?Valtioneuvoston keskiviikkoinen suositus kieltää kaikki yli 500 hengen tapahtumat heinäkuun loppuun asti on iso kuolinisku muutamille tapahtumajärjestäjille ja seuroille – etenkin, kun tietää, miten tiukoilla jalkapallo- ja pesäpalloväki ovat. Business Finlandin tukiratkaisut vaikuttavat kummallisilta, kun siellä on startup-yrityksillekin annettu satatonnia. Samaan aikaa osa urheiluorganisaatiosta on jätetty ilman, sanoo Iltalehden asiantuntija Toni Roponen.


Sensaatiomainen analyysi lajia vaihtaneen ruotsalaishiihtäjän kyvyistä: ”Voi voittaa jo ensi kaudella”

iltalehti 17:57 21.04

Toni Roponen arvioi ampumahiihtoon siirtynyttä Stina Nilssonia. Iltalehden asiantuntija Toni Roponen lyö tiskiin kovan analyysin hiihdosta ampumahiihtoon vaihtaneen ruotsalaistähden Stina Nilssonin kyvyistä. –?Hän voi voittaa maailmancupissa jo ensi kaudella, Roponen ilmoittaa.


Toni Roponen hämmentyi tietokonemiehen pestistä – haluaa hiihtäjien ruoriin täysin eri henkilön: ”Pitää olla uskottavuutta”

iltalehti 13:08 19.04

Iltalehden asiantuntija esittää entistä suojattiaan Matti Heikkistä hiihtomaajoukkueen johtoon. Teemu Pasasta hän pitää validina apuvalmentajana. Asiantuntija Toni Roponen hämmentyi, kun hän luki torstaina Iltalehden uutisen, että hiihtomaajoukkueen pitkäaikainen apulaisluotsi Teemu Pasanen on nousemassa päävalmentajaksi. –?Pasanen on erittäin hyvä valmennustiimissä oleva valmentaja. Analyyttinen kaveri, joka hoitaa sovitut asiat jämptisti, Roponen toteaa.


Mestarivalmentaja Toni Roposen työmaa suljettiin – Denverissä ulkonaliikkumiskielto: ”Katsottiin pahalla, kun olin tyhjässä yliopistossa”

iltalehti 22:29 24.03

Iltalehden asiantuntija Toni Roponen raportoi Coloradon osavaltion koronatilanteesta. Iltalehden asiantuntijana toimivan mestarivalmentajan Toni Roposen työmaa Denverin yliopisto suljettiin koronan vuoksi 15. maaliskuuta. –?Täällä on periaatteellinen ulkonaliikkumiskielto, eli kaikki turha liikkuminen on kielletty. 16.3 kaikki ravintolat ja baarit suljettiin. Ravintoloista voi hakea ruokaa, kaupat ja apteekit ovat normaalisti auki, Denverin yliopiston hiihtojoukkueen päävalmentajana työskentelevä Roponen raportoi.


Kaisa Mäkäräiselle moukkamaista kritiikkiä – asiantuntijalta suorat sanat vastapalloon

iltalehti 06:12 16.03

Toni Roponen analysoi kattavasti suomalaistähden uraa. Kaisa Mäkäräinen ei koskaan saavuttanut olympiamitalia. Joensuulainen olisi ollut jossain toisessa maajoukkueessa vielä parempi. Oikukas tyyppi vei muiden suomalaisampumahiihtäjien rahat. Muun muassa oheista kritiikkiä on ollut jopa kotimaan lajipiirien ytimessä sen jälkeen, kun Kaisa Mäkäräinen lauantaina ilmoitti lopettavansa suomalaisittain ainutlaatuisen uran.


Uutispommi, sanoi mestariluotsi Kaisa Mäkäräisen tilanteesta: ”Harva ymmärtää, miten raskaasti urheilija ottaa pettymykset”

iltalehti 12:23 15.03

Asiantuntija Toni Roponen hieman yllättyi Kaisa Mäkäräisen lopettamispäätöksestä. – Kaisa Mäkäräinen laittoi uutispommin, olivat Iltalehden asiantuntijan Toni Roposen ensimmäiset sanat. Joensuulainen ilmoitti lauantaina sosiaalisessa mediassa ennen Kontiolahden maailmancupin takaa-ajoa, että upea ura päättyy.


Miksi Iivo Niskanen tulistuu kisojen jälkeen? Toni Roponen tuo esiin suksiasioista syntyvät rajut purkaukset

iltalehti 22:41 28.02

Kun täydellisyyttä tavoitellaan, keskinkertaisuus välineissäkään ei riitä, arvioi asiantuntija. Viime viikonloppuna Ylen tv-kamerat taltioivat Ski Tourin osakilpailun jälkeen, kun Iivo Niskanen kävi tulikuumana. Hän oli ilmeisen pettynyt suksiinsa. Kuohuntaa oli myös tammikuussa Nove Meston perinteisen etenemistavan 15 kilometrin takaa-ajon jälkeen, samoin viime kaudella muun muassa Seefeldin MM-laduilla.


Krista Pärmäkosken vauhti hyytyy: ”Hän ei ole missään nimessä sellaisessa kunnossa kuin aiemmin”

iltalehti 19:46 27.02

Toni Roponen ruotii Krista Pärmäkosken tilannetta. Krista Pärmäkoski on tällä kaudella maailmancupissa sijoittunut kerran kolmen joukkoon ja yhteensä neljästi viiden joukkoon. Lisäksi Trondheimista Ski Tourilta tuli kolmanneksi nopein osuusaika takaa-ajokisassa, jossa hän oli lopputuloksissa seitsemäs. –?Krista hyppäsi maajoukkueesta pois, eikä ole päässyt ihan siihen, mihin olisi halunnut. Krista ei ole missään nimessä ollut sellaisessa kunnossa kuin aiemmin, vaikkapa kausilla 2017 ja 2018. Viime kausi oli vähän haastavampi, mutta ilman muuta hän oli paremmassa tilanteessa suhteessa muihin kuin nyt, Iltalehden asiantuntija Toni Roponen sanoo.


Asiantuntijalta kova arvio – Therese Johaug hyötyy yhä dopingista

iltalehti 08:33 27.02

–?Hyödyt, jota kielletystä aineesta on saanut, jäävät urheilijan elimistöön ainakin osittain, sanoo Toni Roponen. Therese Johaugin poikkeuksellisen ylivoiman takana on yhä jossain määrin doping, arvioi Iltalehden asiantuntija Toni Roponen. –?Kaikki, jotka joskus ovat kärähtäneet dopingista, ovat saaneet siitä sellaisia hyötyjä, että ne ovat jääneet sen jälkeen, kun panna on kärsitty, Roponen sanoo.


Kaisa Mäkäräisen pölhö taktiikka puhuttaa: ”Hän hiihtää liian lujaa”

iltalehti 10:08 24.02

Asiantuntija Toni Roponen ruotii Kaisa Mäkäräisen tilannetta. Kaisa Mäkäräinen valitteli sunnuntaina ampumahiihdon MM-kisojen yhteislähdön jälkeen, että oli aivan puhki ennen viimeistä ammuntaa. Iltalehden asiantuntija Toni Roponen ei kommentista yllättynyt. Hän on puhunut ongelmasta jo pitkään.


Menestyspaine oli viimeinen naula Kaisa Mäkäräiselle – asiantuntija: ”Tuli pieni pelko – helkkari, se on mitali, jos ammun hyvin”

iltalehti 18:04 23.02

Asiantuntija Toni Roponen ruotii Kaisa Mäkäräisen viimeistä ammuntaa Antholzin MM-kisoissa. Suomalaisen osumaprosentti koko kaudella on vain 78,6. Tilanne oli Kaisa Mäkäräiselle enemmän kuin tuttu: nollat tauluun ja mitalijahtiin. Lopputulos Antholzin MM-kisojen massalähdössä oli suomalaisittain ikävä: kolme laukausta peltiin, eikä saumoja mitalijahtiin.


Menestyspaine oli viimeinen naula Kaisa Mäkäräiselle: ”Tuli pieni pelko – helkkari, se on mitali, jos ammun hyvin”

iltalehti 18:04 23.02

Asiantuntija Toni Roponen ruotii Kaisa Mäkäräisen viimeistä ammuntaa Antholzin MM-kisoissa. Suomalaisen osumaprosentti koko kaudella on vain 78,6. Tilanne oli Kaisa Mäkäräiselle enemmän kuin tuttu: nollat tauluun ja mitalijahtiin. Lopputulos Antholzin MM-kisojen massalähdössä oli suomalaisittain ikävä: kolme laukausta peltiin, eikä saumoja mitalijahtiin.


Tilasto paljastaa murheellisen ongelman Suomen ampumahiihdosta – muut maat valovuoden edellä MM-kisoissa: ”Luvattoman huonoja”

iltalehti 11:33 18.02

Toni Roponen muistuttaa, että hyvällä ammunnalla Kaisa Mäkäräinen voi vielä juhlia maailmanmestaruutta. Suomen maajoukkueen tulokset eivät ole herättäneet riemun kiljahduksia Antholzin MM-kisoissa. Viikonloppuna naisissa ja miehissä kisattiin sekä pikakisat että takaa-ajot. Menestyspaineet olivat luonnollisesti Kaisa Mäkäräisen harteilla, mutta tilastoja katsomalla nousee esiin huoli, joka ei kohdistu vain yhteen urheilijaan.


Kaisa Mäkäräisen tilanne täysin poikkeuksellinen ennen MM-kisoja – Toni Roponen lyö tiskiin kovia yksityiskohtia

iltalehti 14:07 11.02

Suomalaistähti lähtee MM-kisoihin vailla mammuttimaisia menestyspaineita. Ensimmäistä kertaa sen jälkeen, kun Kaisa Mäkäräinen löi läpi kaudella 2010–11, hän ei lähde tämän vuoden ampumahiihdon arvokisoihin ennakkosuosikkina. –?Kaisalla on haasteellisin ja vaikein vuosi takana. Fakta on kuitenkin se, että Kaisa on niin kova urheilija, että hän on kaikilla matkoilla yksi mitalikandidaatti. Hän pystyy yhä ylivertaiseen hiihtovauhtiin, Iltalehden asiantuntija Toni Roponen sanoo.


Kärähtikö MM-kultamies dopingista? Toni Roponen ilmoittaa, miksi ampumahiihdossa nähdään uskomattomia yllätysmitalisteja

iltalehti 06:10 11.02

Ukraina, Bulgaria, USA ja Kanada ovat voittaneet viime vuosina ampumahiihdon MM-mitaleja. Voisiko Suomikin järjestää jymy-yllätyksen? Tuore maailmanmestari on kärähtänyt! Östersundin ampumahiihtostadionilla kiersi viime maaliskuussa ennen miesten normaalimatkan kilpailua erittäin voimakas huhu.


Onko Iivo Niskasen paras hiihto jo nähty? Toni Roponen tuo esiin suomalaishiihtäjän taktiset virheet

iltalehti 11:51 10.02

Iltalehden asiantuntija Toni Roponen ruotii Iivo Niskasen tilannetta. Tehdään tämä heti selväksi. Iivo Niskanen on hiihtäjänä monipuolisempi kuin koskaan. Hän on tehnyt miehekkään tempun luisteluhiihtonsa jalostamisessa kansainväliseen huippuvauhtiin.


Mitä meillä tehdään väärin? Ruotsi tuottaa koko ajan naisten hiihtoon uusia huippuja, Suomi ei

iltalehti 15:28 08.02

Toni Roponen analysoi sinikeltaista hiihtomahtia. Ruotsin ykköstähdistä Chralotte Kalla on kuutamolla, Stina Nilsson sairauslomalla ja Frida Karlsson alipalautumisen vuoksi sivussa. Silti Ruotsi naishiihto porskuttaa.


Hot topics