Työmarkkinajärjestöillä eri näkemykset kahden valtakunnansovittelijan tarpeesta – EK: Sotii perusajatusta vastaan iltasanomat 14:13 01.09

SAK:n puheenjohtaja Eloranta ehdotti, että valtakunnansovittelijoita olisi jatkossa kaksi.


SAK:n Eloranta Lännen Medialle: Suomeen kaksi valtakunnansovittelijaa iltasanomat 05:03 01.09

SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta ehdottaa, että Suomeen perustettaisiin kahden valtakunnansovittelijan malli nykyisen yhden sovittelijan sijaan, uutisoi Lännen Media.


SAK-pomo Eloranta Lännen Medialle: Suomi tarvitsee yhtä aikaa kaksi valtakunnansovittelijaa MTV 05:00 01.09

Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK:n puheenjohtaja ehdottaa Suomeen kahden valtakunnansovittelijan järjestelmää. Jarkko Eloranta kertoo asiasta Lännen Median haastattelussa.


Uusi valtakunnansovittelija aikoo tavata työmarkkinaosapuolia rakentaakseen luottamusta – aiheutti puheillaan somemyrskyn MTV 05:54 08.07

Valtakunnansovittelijana ensi kuussa aloittava Vuokko Piekkala aikoo tavata työmarkkinatoimijoita ja rakentaa siten luottamusta vaiherikkaan kevään ja kesän jälkeen.


Akavalainen avautuu valtakunnansovittelijasta: ”Häkellyttävää luettavaa – hävettää, Akava” uusisuomi 09:57 04.07

Akavalaisessa Tradenomiliitossa yksikönjohtavana toimiva keskustapoliitikko Ville-Veikko Rantamaula tyrmistyi vastavalitun valtakunnansovittelijan Vuokko Piekkalan puheista. Akavan roolia valtakunnansovittelijan nimitysprosessissa hän ”häpeää”.


”Vaatii kyllä pokkaa” – Li Andersson kuumana uuden valtakunnansovittelijan linjasta uusisuomi 17:24 03.07

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson pitää uuden valtakunnansovittelija Vuokko Piekkalan julkisuudessa esittämiä linjauksia huolestuttavina palkkatasa-arvon kannalta.


Rakennusliiton puheenjohtaja arvostelee uuden valtakunnansovittelijan linjaa: ”Voi Herraisä!” iltasanomat 13:00 03.07

Uuden valtakunnansovittelijan Vuokko Piekkalan lausunnot ovat hermostuttaneet palkansaajajärjestöjen johtoa.


”Näitä kommentteja ei olisi koskaan pitänyt lausua – Rakennusliitto ei sovittelijan konttorin saranoita kuluta” uusisuomi 12:18 03.07

Rakennusliitto on tyrmistynyt uuden valtakunnansovittelijan kommenteista, joita ei liiton puheenjohtajan Matti Harjuniemen mukaan olisi koskaan pitänyt lausua.


Vuokko Piekkala on uusi valtakunnansovittelija uusisuomi 12:28 27.06

Valtioneuvosto on nimittänyt valtakunnansovittelijan virkaan oikeustieteen kandidaatti Vuokko Piekkalan.


Vuokko Piekkalasta uusi valtakunnansovittelija MTV 11:57 27.06

Vuokko Piekkala on nimitetty uudeksi valtakunnansovittelijaksi, tiedottaa Valtakunnansovittelijan toimisto nettisivuillaan.


Lasse Laatunen kolumnissaan: Valtakunnansovittelijan virka on nyt virallisesti auki - kaatuuko työmarkkinajärjestöjen nimitysvalta? iltalehti 09:52 30.05

Sovittelujärjestelmässä syntynyt sotku on työmarkkinajärjestöjen omaa käsialaa, kirjoittaa Lasse Laatunen. Valtakunnansovittelija Minna Helteen nimitys kesken virkakauden työnantajaleiriin Teknologiateollisuuden työmarkkinajohtajaksi viritti kiivaan julkisen keskustelun sovittelujärjestelmän puolueettomuudesta, uskottavuudesta ja asiaintilan korjaamistarpeesta. Tilannetta pahensivat huhut Helteen edeltäjän Teknologiateollisuudessa, Eeva-Liisa Inkeroisen ehdolla olosta valtakunnansovittelijaksi. Helle ja Inkeroinen olisivat vaihtaneet paikkaa. Tapahtumaketju on nyt oikeuskanslerin arvioitavana. Ketään henkilöä tai organisaatiota ei tässä vaiheessa pidä tutkimatta leimata, saati tuomita. Juoruilla on aina vain juorun arvo. Työmarkkinakeskusjärjestöt ovat päätyneet esittämään seuraavaksi valtakunnansovittelijaksi Kirkon työmarkkinajohtajaa, kirkkoneuvos Vuokko Piekkalaa. Piekkala on ilmoittanut hakevansa virkaa. Muista mahdollisista hakijoista ei ole varmaa tietoa. Valtakunnansovittelijana toimii toistaiseksi varatuomari Jukka Ahtela, 65. Valtakunnansovittelijan nimittää hallitus työministerin esityksestä. Sovittelujärjestelmä on Työ- ja elinkeinoministeriön alainen. Työmarkkinajärjestöjen yksimielinen esitys on historiassa ollut vahva suositus. Nimittävä ministeri ei ole siitä poikennut. Juridisesti keskusjärjestösuositus on tulkittavissa viran yleisten kelpoisuusvaatimusten harkinnassa yhdeksi myönteiseksi kriteeriksi hakijan puolesta. Ministerin harkintaa se ei sido.


Valtakunnansovittelijan viran haun kelpoisuusvaatimukset olivat puutteellisia – uusi haku käynnistettiin iltasanomat 11:12 27.05

Työ- ja elinkeinoministeriö on joutunut aloittamaan valtakunnansovittelijan virkaan uuden haun. Syynä on se, että ensimmäisessä hakemuksessa viran kelpoisuusvaatimukset oli kerrottu puutteellisesti.


EK:n Oksala Helle-jupakasta: Työmarkkinajärjestöt olivat sopineet etukäteen, miten menetellään, jos Helle siirtyy uusiin työtehtäviin iltalehti 18:31 26.05

Oksala ei ota kantaa siihen, miksi kirjaus tehtiin. Valtakunnansovittelija Minna Helle ilmoitti huhtikuun 27. päivä siirtyvänsä työnantajaliitto Teknologiateollisuuden työmarkkinajohtajaksi. SAK:n mukaan Helteen olisi pitänyt jättäytyä sivuun valtakunnansovittelijan tehtävästä jo tammi-helmikuun vaihteessa, jolloin Teknologiateollisuus oli ensimmäisen kerran yhteydessä Helteeseen.


Sähköalan lakko peruuntuu – sopu löytyi viimein uusisuomi 08:35 17.05

Sähköalan lakko peruuntuu. Sähköliitto, Palta ja STTA ovat hyväksyneet vt. valtakunnansovittelijan Jukka Ahtelan antaman sovintoehdotuksen sähköistys- ja sähköasennusalan työriidassa.


"Työtaistelut peruuntuvat" – Sähköalan kiistassa hyväksytty sovintoesitys MTV 05:21 17.05

Sähköalan työkiistan osapuolet ovat hyväksyneet virkaa tekevän valtakunnansovittelijan Jukka Ahtelan sovintoesityksen.


Helsinki-Vantaan kenttäavustajien työriitaa ratkotaan tänään valtakunnansovittelijan johdolla MTV 07:32 16.05

Keskusteluja kenttäavustajien työriidan ratkaisemiseksi jatketaan tänään vt. valtakunnansovittelija Jukka Ahtelan johdolla.


TE: Minna Helteen seuraajan valinta vaikeaa – ”Työnantajaleiri miettii parhaillaan” uusisuomi 10:33 12.05

Uuden valtakunnansovittelijan valinta mutkistuu, Talouselämäuutisoi.


Helpotuksen huokaus Bulevardilta: Rakennusala hieroo sopua ilman valtakunnansovittelijan apua uusisuomi 12:55 09.05

Työehtosopimusta sorvataan kahden kesken Rakennusteollisuuden toimistolla Etelärannassa. Myös sähköasennusalan sovinto voi syntyä tänään.


Pöllöraati ex-valtakunnansovittelijan työpaikanvaihdosta syntyneestä kohusta: ”Kesähelteiden myötä Minna Helle unohtuu” MTV 08:58 09.05

Pöllöraadin mielestä ex-valtakunnansovittelija Minna Helteen siirtymisessä valtakunnansovittelijan tehtävästään työantajaleiriin ei ole mitään laitonta. Valtakunnansovittelija Minna Helle ilmoitti pari viikkoa sitten siirtyvänsä Teknologiateollisuus ry:n työmarkkinajohtajaksi. Helle aloittaa tehtävässään 1. kesäkuuta. Helle on irtisanoutunut valtakunnansovittelijan tehtävästään.


SAK paheksuu Teknologiateollisuuteen siirtyneen Minna Helteen toimintaa: ”Olisi ollut kohtuullista vetäytyä välittömästi” iltalehti 07:03 09.05

SAK:n mukaan luottamus valtakunnansovittelijainstituutioon vaarantui Helteen menettelyn vuoksi. SAK:n hallitus käsitteli maanantaina kokouksessaan Minna Helteen tapausta. SAK:n mukaan Helteen olisi pitänyt jättäytyä sivuun valtakunnansovittelijan tehtävästä jo tammi-helmikuun vaihteessa, jolloin Teknologiateollisuus oli ensimmäisen kerran yhteydessä Helteeseen.


Montrealissa vuoteen poltti päreensä ytimessä

Uutiset