39 kuoli: Oikeudenkäynti Turkin uudenvuoden verilöylystä alkaa iltalehti 09:25 11.12

Uzkbekistanilainen asemies ja 56 muuta päätyvät oikeuden eteen maanantaina. Istanbulissa alkaa tänään oikeudenkäynti 39 ihmistä surmannutta epäiltyä terroristia vastaan. Yhteensä syytteet luetaan 57 epäillylle, joista 51 on pidätettyinä. Heidän joukossaan on epäillyn asemiehen vaimo. Valtaosa epäillyistä on ulkomaalaisia. Oikeudenkäynti koskee viime vuodenvaihteessa Reina-yökerhossa tapahtunutta terrori-iskua, jossa yksi toiminut uzbekistanilaismies surmasi 39 ihmistä. Terroristijärjestö Isis otti teosta vastuun.


Kolminkertaiselta olympiavoittajalta riistetään kultamitali dopingin vuoksi – valitus ei mennyt läpi suomiurheilu 14:51 05.12

Kolminkertainen olympiavoittaja Artur Taimazov joutuu luopumaan yhdestä kultamitalistaan. Uzbekistanilainen vapaapainija narahti dopingin käytöstä Pekingin vuoden 2008 olympialaisten uusintatesteissä. Taimazovin näytteestä löytyi jäämiä stanotsololista ja turinabolista. Taimazovin käry...


FBI etsii tätä miestä: Oliko New Yorkin iskijällä apuri? iltalehti 10:51 02.11

Yhdysvaltain liittovaltion poliisi FBI julkaisi etsintäkuulutuksen Muhammadzoir Kadirov -nimisestä uzbekkimiehestä. Kadirovin, 32, epäillään olleen yhteydessä tiistaina iltapäivällä New Yorkissa väkijoukkoon ajaneeseen Sayfullo Saipoviin, 28. Iskussa kuoli kahdeksan ihmistä ja loukkaantui 11. Kadirovin uskotaan olevan Saipovin ystävä. Hän on myös kotoisin Uzbekistanista.


Trump vaatii New Yorkin iskijälle kuolemantuomiota: ”Halusi iloisena Isis-lipun sairaalahuoneeseensa” iltalehti 08:22 02.11

USA:n presidentti on ottanut Twitterissä kantaa New Yorkissa tiistaina tapahtuneeseen epäiltyyn terroritekoon. Donald Trump vaatii tviitissään kahdeksan ihmistä kuoliaaksi ajaneelle 29-vuotiaalle uzbekistanilaismiehelle äärimmäisintä rangaistusta. - NYC:n terroristi oli iloinen, kun hän pyysi saada ripustaa Isisin lipun sairaalahuoneeseensa. Hän tappoi 8 ihmistä, haavoitti pahasti 12:ta. PITÄISI SAADA KUOLEMANRANGAISTUS! Trump tviittasi yöllä.


New Yorkin yliajaja syytteeseen terroriteosta: ”Tuntui hyvältä tappaa” iltalehti 07:54 02.11

FBI on etsinyt kuultavaksi myös toisen uzbekistanilaistaustaisen miehen terrori-iskuun liittyen. Manhattanin autoiskussa kuoli kahdeksan ihmistä: viisihenkinen kaveriporukka Argentiinasta, 31-vuotias belgialaisnainen ja kaksi yhdysvaltalaista. Amerikkalaiset olivat kotoisin New Yorkista ja New Jerseystä. Isku tehtiin vuokratulla avolava-autolla. Terrori-iskusta todennäköisin syin epäilty 29-vuotias Sayfullo Saipov on kertonut liittovaltion keskusrikospoliisin FBI:n tutkijoille, että hän oli suunnitellut iskua noin vuoden ajan.


FBI etsi toistakin Uzbekistanista kotoisin olevaa miestä New Yorkin yliajon takia iltasanomat 00:34 02.11

Yhdysvaltain liittovaltion poliisi FBI kertoi etsivänsä toista Uzbekistanista kotoisin olevaa miestä New Yorkin yliajon takia.


FBI etsii toista Uzbekistanista kotoisin olevaa miestä New Yorkin yliajon takia iltasanomat 00:25 02.11

Yhdysvaltain liittovaltion poliisi FBI kertoo etsivänsä toista Uzbekistanista kotoisin olevaa miestä New Yorkin yliajon takia.


Tämän tiedämme New Yorkin iskusta iltalehti 20:04 01.11

Uzbekistanilainen hyökkääjä oli asunut USA:ssa laillisesti seitsemän vuotta. Tiistaina klo 15 paikallista aikaa Home Depotista vain tuntia aikaisemmin New Jerseyn puolelta vuokrattu avolava-auto ajoi kovaa vauhtia jalkakäytävää ja pyöräkaistaa pitkin New Yorkissa Manhattanin eteläosassa. Kuolettava isku päättyi siihen, kun auto törmäsi koulubussiin. Autosta hyppäsi mies kädessään kaksi käsiaseelta näyttävää esinettä. Hän huusi autosta poistuessaan ”Jumala on suuri”. Poliisi pysäytti miehen ampumalla tätä keskivartaloon.


New Yorkin iskusta epäilty suunnitteli tekoaan viikkokausia – toimi ”Isisin nimissä” iltasanomat 19:35 01.11

Viranomaislähteen mukaan Uzbekistanista lähtöisin olevaa Sayfullo Saipovia kuulusteltiin iskun jälkeen sairaalassa. Miehen kerrotaan olleen jokseenkin yhteistyöhaluinen.


Näkökulma: Isis ei ota vastuuta New Yorkin iskusta - teko oli yksi yhteen terroristijärjestön oppikirjan kanssa iltalehti 10:52 01.11

Kalifaatin sotilaaksi pääsee useimmiten vain kuoleman kautta, kirjoittaa Iltalehden ulkomaantoimittaja Jaakko Isoniemi. Poliisi tutkii New Yorkin tekoa terrori-iskuna. Tekijä on paksulla parralla varustettu uzbekistanilainen ja oletettavasti muslimi. Arvio terrorismista on kuitenkin perustettu ulkoisten tekijöiden sijaan siihen faktaan, että teossa käytetystä autosta on löydetty käsinkirjoitettuja lappuja, joissa tekijä vannoo uskollisuutta terroristijärjestö Isisille. Teko oli vieläpä suoraan Isisin tasan vuosi sitten marraskuussa 2016 propagandalehti Rumiyahissa julkaistun artikkelin ohjeiden mukainen. Siinä neuvottiin ajamaan reittiä, jolla ei ole esteitä ja jolla voi saavuttaa korkean nopeuden. Iskun aikana auton neuvottiin heittelemään Isisiin viittaavia lappuja. Autosta ei pitäisi poistua ennen kuin se on pakollista. Tämän jälkeen iskua pitäisi jatkaa muilla aseilla.


”Luulimme sitä Halloween-pilaksi” - New Yorkin hyökkääjällä värikuula-ase, uhrit ulkomaalaisia iltalehti 09:57 01.11

Kahdeksan ihmistä kuoliaaksi ajaneella miehellä oli mukanaan kaksi leluasetta. Ainakin kahdeksan kuoli ja 11 loukkaantui autoiskussa Manhattanilla. Kuolonuhreista ainakin kuusi oli ulkomaalaisia. Poliisi ampui tekijää vatsaan, mutta hän selvinnee hengissä. New Yorkissa epäillyssä terrori-iskussa kuolleista kahdeksasta ihmisestä valtaosa ei ollut yhdysvaltalaisia. Isku tapahtui Manhattanilla kolmelta iltapäivällä, jolloin 29-vuotias uzbekistanilainen ajoi vuokratulla avolava-autolla puiden reunustamalle, vilkkaalle pyöräilybulevardille.


New Yorkin iskun tekijä 29-vuotias uzbekistanilainen nimeltään Sayfullo Saipov iltalehti 03:18 01.11

CNN:n mukaan tuhoisan iskun tekijä oli 29-vuotias uzbekistanilainen nimeltään Sayfullo Habibullaevic Saipov. Saipov on Uzbekistanin kansalainen. Hän saapui Yhdysvaltoihin vuonna 2010 ja asui Floridassa. Hänen nimissään oleva asunto sijaitsee Tampan kaupungissa. Saipov oli vuokrannut iskussa käyttämänsä auton aiemmin päivällä New Jerseysta.


Telian liikevoitto laski - yhtiö jatkaa keskittymistään Pohjoismaihin ja Baltiaan iltalehti 12:15 19.10

Uzbekistan-jupakka maksoi yhtiölle lähes miljardi dollaria. Teleoperaattori Telian oikaistu liikevoitto pieneni noin 0,4 miljardiin euroon (3,8 miljardiin kruunuun) vuoden kolmannella neljänneksellä. Vuotta aiemmin yhtiön liikevoitto oli heinä-syyskuussa noin 0,5 miljardia euroa (4,7 miljardia kruunua). Telian liikevaihto laski noin 2 miljardiin euroon (19,6 miljardiin kruunuun), kun se vuotta aiemmin oli kolmannella neljänneksellä noin 2,2 miljardia euroa (21,5 miljardia kruunua).


Uutiset