Mika Aaltolan kolumni: Geopolitiikan korttipelissä Nato-optio on osa Suomen kättä iltasanomat 08:08 15.04

Venäjällä ymmärretään varsin hyvin se, että Suomen häiritseminen tai Itämeren alueen epävakauttaminen saattaisi johtaa Venäjän kannalta varsin epämieluisaan lopputulemaan, Suomen Nato-jäsenyyteen tai muihin läntisiin liittosuhteisiin, kirjoittaa Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltola.


Kun poutasää on ohi ja suttuinen maailma läikkyy ylitse – Mika Aaltola opastaa Suomea rosoisen ajan ulkopolitiikkaan yle 17:10 10.04

Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltola ottaa Suomen ulkopolitiikkaa haltuun uusilla käsitteillä.


Kolme hakijaa haastatteluihin Ulkopoliittisen instituutin johtajavalinnassa iltasanomat 16:34 02.04

Nykyinen johtaja Teija Tiilikainen väistyy johtajan paikalta vuodenvaihteessa.


Mika Aaltolan kolumni: Suomelta vaaditaan kylmänviileää pelisilmää iltasanomat 08:08 01.04

Suomen on tärkeää säilyttää tilannetaju nykyisessä geopoliittisessa kamppailussa, kirjoittaa Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltola.


Yhdysvalloissa odotetaan Venäjä-tutkinnan tuloksia tulisilla hiilillä – ”Siinä voi olla melkoisia uutis­pommeja” iltasanomat 13:30 23.03

Raportti politisoituu heti, kun se tulee julki, sanoo Ulkopoliittisen instituutin Aaltola.


Mika Aaltolan kolumni: Avaruuden villi länsi häiritsee Suomeakin iltasanomat 08:08 18.03

Kylmän sodan aikana avaruusosaaminen tuotti etumatkaa suurvaltojen välisessä kilpailussa. Nyt, siirryttäessä kilpailtuun maailmanjärjestykseen, on tilanne toinen, kirjoittaa Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltola.


Mika Aaltola IS:lle: Venäjän ja Yhdysvaltojen sopimuksen romuttuminen tuo Eurooppaan uusia ohjustyyppejä iltasanomat 16:11 02.02

Yhdysvallat ja Venäjä ilmoittivat vetäytyvänsä keskimatkan ohjukset kieltävästä sopimuksesta. Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltola pitää tilannetta huolestuttavana.


Presidentti Niinistö tapaa Kiinan Xi Jinpingin – tutkija: Niinistöllä velvollisuus nostaa kiusalliset asiat tapetille iltasanomat 11:16 14.01

Ulkopoliittisen instituutin tutkija Jyrki Kallion mukaan Niinistön vierailu on poliittisesti merkittävä koko Euroopan unionin kannalta.


Tutkija: ”Trump sai bluffilla ihmisiä tv:n ääreen” uusisuomi 08:48 09.01

Amerikan politiikkaa pitkään seurannut Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltola kommentoi Twitterissä Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin tv-puhetta.


Tutkija: ”Suurvaltajännitteet nousevat – puolueissa pitäisi nyt pitää pää kylmänä” uusisuomi 12:02 05.01

Ulkopoliittisen instituutin tutkija Matti Pesu linjaa, että Suomen tulee jatkaa nykyistä puolustusyhteistyöhön perustuvaa linjaansa. Hän ennakoi samalla suurvaltajännitteiden nousevan.


Mika Aaltolan kolumni: Eurooppa natisee liitoksissaan ja unelma paremmasta maailmasta ajoi karille iltasanomat 09:49 05.01

Alkavana vuonna tullaan testaamaan demokratiaa ja muita lännen perustoja, kirjoittaa Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltola.


Tutkija HS:ssa: Suomen aika poistua Irakista ja Afganistanista – ”Kaaosta ei ole saatu hallintaan” uusisuomi 10:32 04.01

Suomen on aika harkita joukkojensa kotiuttamista Irakin ja Afganistanin operaatioista, esittää Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Charly Salonius-Pasternak Helsingin Sanomien Vieraskynä-kirjoituksessaan.


Kiista Trumpin rajamuurista on nyt jumissa: ”Hänen sankaruutensa on kiinni siitä, saako hän sen tehtyä” iltasanomat 22:49 22.12

Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltola uskoo, että kompromissia hierotaan Washingtonissa joululoman ajan tiiviisti.


Mika Aaltolan kolumni: Ostaisitko lipun Talsingin junaan? iltasanomat 08:08 10.12

Helsinki–Tallinna -tunneliprojekti on shakkia samanaikaisesti monella laudalla, kirjoittaa Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltola.


UPI:n asiantuntija arvioi Kertshinsalmen välikohtauksen taustoja ja seurauksia – ”On selvää, että Venäjä haluaa horjuttaa Ukrainan tilannetta ” iltasanomat 13:17 26.11

Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Arkady Moshes ei välttämättä usko tilanteen eskaloituvan vakavammaksi konfliktiksi lähipäivinä, vaikka vaara laajemmasta kriisistä Venäjän ja Ukrainan välillä on edelleen läsnä.


Mika Aaltolan kolumni: Suomi ei teeskentele Venäjän kanssa iltasanomat 08:08 26.11

Venäjä-suhteemme ei ole tyhjiössä tapahtuva erityissuhde. Poutasään järjestöt ja säännöt ovat yhä vakauden perusta , Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltola kirjoittaa.


Tutkija: Hurja teoria Vladimir Putinin aikeista leviää – Näin Venäjä kiristää otettaan Valko-Venäjällä uusisuomi 13:11 20.11

Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Arkady Moshes arvioi instituutin sivuilla julkaistussa kommentissaan Venäjän aikeita Valko-Venäjällä. Moshesin mukaan viime aikoina ovat kiihtyneet spekulaatiot siitä, että Venäjä yrittäisi toistaa Ukrainan-temppunsa Valko-Venäjällä.


Uutiset