Lavrovilta kova syyte: USA:n suurlähetystö sekaantuu Venäjän vaaleihin iltalehti 14:46 15.12

Venäjän ulkoministerin mukaan Yhdysvallat sekaantuu Venäjän presidentinvaaleihin. Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov on sitä mieltä, että Moskovan USA:n suurlähetystön työntekijät osallistuvat poliittiseen toimintaan ja sekaantuvat Venäjän presidentinvaaleihin. Lavrovin mukaan Venäjän vaaleihin sekaannutaan jatkuvasti ulkopuolisten toimesta.


Venäjä: Iranin ydinsopu haitaksi Pohjois-Korean tilanteelle MTV 11:15 15.12

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov sanoo RIA ja Interfax-uutistoimistojen mukaan, että Iranin ydinsopimuksen hajottaminen lähettäisi väärän signaalin tilanteessa, jossa Pohjois-Korean kriisiä yritetään ratkaista.


Tillerson sanoi Yhdysvaltojen olevan valmis keskusteluun Pohjois-Korean kanssa – Yhdysvallat korjaa lausuntoa MTV 05:32 14.12

Yhdysvaltojen suhtautuminen Pohjois-Koreaan ei ole muuttunut, sanoo maan ulkoministeriö.


Tillerson sanoi Yhdysvaltojen olevan valmis keskusteluun Pohjois-Korean kanssa: Yhdysvallat korjaa lausuntoa MTV 05:32 14.12

Yhdysvaltojen suhtautuminen Pohjois-Koreaan ei ole muuttunut, sanoo maan ulkoministeriö.


USA: Suhtautuminen Pohjois-Koreaan ei ole muuttunut – ulkoministeri: ”Puhutaan vaikka säästä” iltasanomat 03:37 14.12

Ulkoministeriön mukaan Tillersonin retoriikka ei merkitse politiikan täyskäännöstä.


USA:n ulkoministeriö selvensi ulkoministerin lausuntoja - ”Kantamme Pohjois-Koreaan on edelleen täsmälleen sama” iltalehti 02:52 14.12

Yhdysvaltain ulkoministeriö ilmoitti keskiviikkona, että maan suhtautuminen Pohjois-Koreaan ei ole muuttunut. Aiemmin tällä viikolla Yhdysvaltain ulkoministeri Rex Tillersonin puheet antoivat vaikutelman, että Yhdysvaltojen Pohjois-Korean-politiikka olisi lientynyt. Tillerson totesi alkuviikosta, että Yhdysvallat olisi valmis neuvottelupöytään Pohjois-Korean kanssa ilman ennakkoehtoja.


USA: Neuvotteluja Pohjois-Korean kanssa ei aloiteta ennen kuin maa rauhoittuu MTV 23:05 13.12

Yhdysvaltain ulkoministeriön mukaan maa on avoin keskusteluilla Pohjois-Korean kanssa, mutta keskustelujen aika ei ole juuri nyt.


Näkökulma: Ulkoministeriys söi Timo Soinin johtajuuden iltalehti 20:59 13.12

Sinisten tulevaisuus ei näytä suklaiselta. Muutama vuosi sitten perussuomalaisten silloisen johtajan Timo Soinin asema oli vankka ja horjumaton. Soinin sutkauksia kuunneltiin, ja kun Soini näytti suunnan, niin sinne mentiin. Soini oli ammattitaitoinen populistipuolueen johtaja. Soinin perinnönjaossa puheenjohtajalla ei ollut enää puolue hanskassaan. Soini ei pystynyt nostamaan haluamiaan perillisiä johtoon. Perussuomalaisten sisällä oli tehty määrätietoista työtä soinilaisten syrjäyttämiseksi, mutta tällainen vallankaappaus ei olisi onnistunut, jos populistijohtaja olisi ollut terässä.


Ulkoministeri Timo Soini ehkä ehdolle eurovaaleihin reilun vuoden kuluttua: ”Sanovat, että sinähän olet kelpo veli” iltalehti 21:22 12.12

Soini aikoo jatkaa ulkoministerinä kautensa loppuun asti. Seuraavat eduskuntavaalit ovat huhtikuussa 2019. Ulkoasiainministeri Timo Soini (sin) ei ole vielä päättänyt, lähteekö hän ehdolle eurovaaleihin vuonna 2019. - En tiedä. Kovasti täällä houkutellaan, kertoi Soini tiistaina mediatilaisuudessa Strasbourgissa.


Yhdysvallat tuomitsee Venezuelan presidentin Nicolas Maduron uhkauksen iltasanomat 04:20 12.12

Ulkoministeriön mukaan tulevien presidentinvaalien pitää olla vapaat ja reilut.


Israelin pääministeri vetosi EU:hun Jerusalemista – EU kieltäytyy tunnustamasta MTV 20:01 11.12

EU:n ulkoministerit ovat torjuneet Israelin pääministerin Benjamin Netanjahun toiveen siitä, että EU tunnustaisi Jerusalemin Israelin pääkaupungiksi.


Venäjän Lavrov: Tilanne Korean niemimaalla ”kuumassa vaiheessa” iltasanomat 12:17 11.12

Jännitys Korean niemimaalla uhkaa siirtyä ”kuumaan vaiheeseen”, varoittaa Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov.


Netanjahu puhui Brysselissä: "Aika tunnustaa tosiasiat" MTV 11:26 11.12

Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu vierailee parhaillaan Brysselissä EU:n ulkoministerikokouksessa. Netanjahu piti ennen ministeritapaamista tiedotustilaisuuden yhdessä EU:n ulkopoliittisen edustajan Federica Mogherinin kanssa. Netanjahu toisti aiemman kantansa siitä, että Yhdysvaltojen presidentin Donald Trumpin viimeviikkoinen päätös tunnustaa Jerusalem Israelin pääkaupungiksi oli oikea.


Israelin pääministeri Netanjahu mukaan EU:n ulkoministerikokoukseen MTV 05:33 11.12

Israelin pääministerin Benjamin Netanjahun on määrä tänään osallistua EU:n ulkoministerikokoukseen Brysselissä.


Oululaisen konstaapelin yllätys hiljensi Venäjän ulkoministerinkin: ”Päätin, että laulan niin lujaa kuin lähtee” iltasanomat 06:55 10.12

Tenori Petrus Schroderuksen Finlandia Koitelinkoskella nousi melkoiseksi hitiksi.


Arabimaiden ulkoministerit: Trumpin peruttava Jerusalem-päätös MTV 05:08 10.12

Arabimaat ilmoittivat kannastaan Kairossa pidetyn hätäkokouksen jälkeen.


Arabimaiden ulkoministerit: Trumpin peruttava Jerusalemin julistaminen Israelin pääkaupungiksi iltalehti 04:21 10.12

Arabiliiton maiden ulkoministerit julkaisivat vastineensa Yhdysvalloille Kairossa pidetyn hätäkokouksen jälkeen. Arabiliiton jäsenmaiden ministerit ilmoittivat lauantaina, että Yhdysvaltojen päätös julistaa Jerusalem Israelin pääkaupungiksi sulkee liittovaltion ulos "sponsorin ja meklarin" roolista Lähi-idän rauhanprosessissa. Arabliiton pääsihteeri, egyptiläinen diplomaatti Ahmed Abul Gheitin mukaan Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin antama julistus on "parjaava ja tuomittava".


Arabimaiden ulko­ministerit vaativat: Yhdys­vallat, pyörtäkää Jerusalem-päätös iltasanomat 03:27 10.12

Arabimaiden ulkoministerit julkaisivat lausunnon yhteisen kokouksen jälkeen.


Näkökulma: Pohjois-Korean lähettilään puhuttelu oli presidenttipeliä iltalehti 08:01 09.12

Uusi ydinaseet kieltävä sopimus on Suomen kannalta pulmallinen julistus, kirjoittaa Olli Ainola Mahtoi olla Pohjois-Korean suurlähettiläällä Kang Yong Dokilla pokassa pitelemistä, kun hän sai käskyn tulla puhuteltavaksi Suomen ulkoministeriöön itsenäisyyspäivänä. Kangille Suomi on niin kutsuttu jalkamaa eli hän on Suomeen akkreditoitu suurlähettiläs, mutta hänen asemapaikkansa on toisessa maassa - Tukholmassa. Kang oli muiden itsenäisyyspäivän juhlavastaanotolle kutsuttujen lähettiläiden tapaan ilmoittautunut, mutta hänelle järjesteltiin omaakin ohjelmaa. Ulkoministeriön osastopäällikkö puhutteli suurlähettilään Pohjois-Korean ohjus- ja ydinkokeista. Suomi toivoi maan lopettavan välittömästi sotilaallisen pullistelun.


Israelin armeijan sotilaat ampuneet kaksi palestiinalaista Gazan rajalla iltalehti 17:08 08.12

Palestiinalaiset ovat ensimmäisiä kuolonuhreja Trumpin keskiviikkoisen Jerusalem-ilmoituksen jälkeen. Israelin armeijan sotilas ampui perjantaina palestiinalaismiehen lähellä Gazan rajaa. Asiasta kertovat kansainväliset uutistoimistot, joiden tiedot perustuvat terveysviranomaisten tietoihin. Israelin armeija on vahvistanut tappamiset ja syyttää palestiinalaisia väkivaltaisesta mellakoinnista, muun muassa kivien heittelystä sotilaiden päälle. Mellakoita on ollut viime päivinä muun muassa Gazan kaistalla ja Länsirannalla. Loukkaantuneita on ainakin yli 200. Palestiinalaiset on tämänhetkisten tietojen mukaan ensimmäiset kuolonuhrit Donald Trumpin keskiviikkoisen Jerusalem-julistuksen jälkeen. Trump ilmoitti keskiviikkona, että Yhdysvallat tunnustaa Jerusalemin Israelin pääkaupungiksi. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että Yhdysvallat siirtää lähetystönsä Tel Avivista Jerusalemiin. Yhdysvaltojen ulkoministeri Rex Tillerson kertoi perjantaina, että virallinen tunnustaminen tapahtunee vasta parin vuoden päästä.


Uutiset