Kysely: Eurooppalaiset haluavat hallituksilta toimia valeuutisten kitkemiseksi MTV 16:34 14.06

Mediayhtiöillä ja toimittajilla on suurin vastuu kamppailussa valeuutisia vastaan. Tätä mieltä on kolme neljäsosaa vastaajista vuoden Digital News Report -kyselytutkimuksessa.


Eläkeläiset joutuvat karsimaan jopa lääkkeistä ja terveydenhoidosta – "Eläke on niin pieni, että en saa ostettua vaatteita" MTV 09:37 11.06

Eläketurvakeskuksen tuoreessa kyselytutkimuksessa puolet eläkeläisistä kertoo, että heillä on jonkinasteisia vaikeuksia tavanomaisten menojen kattamisessa.


Tutkimus osoittaa: Myös pojat tulisi rokottaa papilloomavirusta vastaan MTV 11:51 08.06

Sekä poikien että tyttöjen rokottaminen papilloomavirusta vastaan antaa paremman laumasuojan kuin pelkkä tyttöjen HPV-rokottaminen. Tämä selviää Tampereen yliopiston tutkimuksessa.


Käteinen hupenee Ruotsissa hirmutahtia – KL: Loppuu kokonaan 24.3.2023, ennustaa tutkimus uusisuomi 08:01 06.06

Käteisen käyttö loppuu Ruotsissa 24. maaliskuuta 2023, arvioidaan Tukholman Kuninkaallisen teknillisen yliopiston (KTH) ja Kööpenhaminan Kauppakorkeakoulun tuoreessa tutkimuksessa. Arviot käteisen loppumisesta Ruotsissa kuitenkin vaihtelevat.


Useampi kuin joka neljäs ekaluokkalainen ylipainoinen – lihavuus silti Euroopan keskitasoa MTV 16:28 01.06

Suomalaisten seitsemänvuotiaiden ylipainoisuus ja lihavuus ovat eurooppalaista keskitasoa. Suomi oli ensimmäistä kertaa mukana Maailman terveysjärjestö WHO:n tutkimuksessa, joka vertailee lasten kasvutietoja kansainvälisesti. Tutkimuksessa oli mukana 36 maata. Suomessa mittaustieto on kerätty neuvoloista ja kouluterveydenhuollosta.


Selvä enemmistö pitää kansaneläkettä liian pienenä – yllättävän moni tyytyväinen toimeentulotukeen MTV 00:01 26.05

Enemmistö suomalaisista pitää kansaneläkkeen tasoa riittämättömänä, käy ilmi Kunnallisalan kehittämissäätiön kansalaistutkimuksesta. Tutkimuksessa vastaajilta tiedusteltiin kuinka riittäviä tai riittämättömiä ovat erilaiset sosiaaliturvaetuudet tai sen luonteiset etuudet. Arvioitavia etuuksia oli kaikkiaan kaksitoista.


Tutkimus: Suomalainen johtaja ei osaa motivoida - ”tuntee insinöörimäistä rakkautta prosesseja kohtaan” iltalehti 10:26 22.05

Suomalaisen johtajan asiaosaaminen ja luottamus prosesseihin ovat omaa luokkaansa. Hän ei pönötä eikä korosta hierarkioita. Samaan aikaan tutkimustuloksissa korostuu suomalaisjohtajien kykenemättömyys innostaa alaisia, ilmenee työ- ja elinkeinoministeriön (TEM) tilaamasta ja Filosofian Akatemian tekemästä tutkimuksesta. Suomalaisen johtajuuden vahvuudet ja heikkoudet on TEM:n mukaan listattu nyt ensimmäistä kertaa laajassa verkostotutkimuksessa, johon osallistui lähes 100 johtajaa, tutkijaa ja asiantuntijaa eri aloilta. - Halusimme selvittää, onko olemassa suomalaista johtajuutta ja mikä sen erottaa muista. Uskomme, että jos ymmärrämme paremmin suomalaisen johtajuuden dna:ta, se auttaa meitä kehittämään työelämää ja johtamista siihen suuntaan, sanoo Työelämä2020 -hankkeen johtaja Margita Klemetti TEM:n tiedotteessa. 3 vahvuutta, 3 heikkoutta


Tutkimus: Puolueita lähellä olevissa säätiöissä miljardiomaisuus - ”piiloon jää yhä suuri määrä puolueiden omaisuusjärjestelyjä ja tukilähteitä” iltalehti 12:31 21.05

Kunnallisalan kehittämissäätiön julkaiseman, VTT Tomi Venhon tutkimuksen mukaan viime vuosikymmenen taitteessa tehty vaalirahauudistus jäi keskeneräiseksi. Tutkimuksen mukaan puolueiden rahoituksessa ja vaaliavustuksissa yksi pimentoon jäävä osa-alue liittyy puolueiden hallitsemiin noin sataan säätiöön. Joidenkin puolueiden suurin omaisuus on siirretty säätiöihin. - Säätiöt osallistuvat vaihtelevasti puoluejärjestöjen vuosibudjettien kokoamiseen. Käytännössä kuitenkin puolue- ja vaalirahoituksessa säätiöiden merkitys on vähäinen, vaikka isoimmat tuet kulkevat toisinaan juuri säätiöiden kautta, tutkimuksessa todetaan.


Gynekologi käytti vuosikymmeniä potilaitaan seksuaalisesti hyväksi - Etelä-Kalifornian yliopisto ei tehnyt mitään iltalehti 13:05 17.05

Ylioppilaiden terveyskeskuksessa vuosikymmeniä työskennellyt gynekologi kuvasi nuorten potilaidensa sukuelimiä ja esitti seksuaalisia ja rasistisia kommentteja. Seksuaalinen hyväksikäyttöskandaali ravisuttaa Etelä-Kalifornian yliopistoa Los Angelesissa. Yliopiston ylioppilaiden terveyskeskuksessa vuosikymmenten ajan työskennelleen miesgynekologin syytetään käyttäneen nuoria naispotilaitaan seksuaalisesti hyväksi. Suurin osa gynekologin asiakkaista oli alaikäisiä ja osasi huonosti englantia. Moni ei myöskään ollut käynyt aiemmin gynekologisessa tutkimuksessa, joten ei tiennyt mitä tutkimus pitää sisällään.


5 helppoa virhettä, jotka voivat tuoda potkut iltalehti 21:54 11.05

On asioita, joista muuten hyvä ja ahkera työntekijä voi saada potkut, Forbes listaa. Yhdysvaltalaisen ePolicy Instituten tutkimuksessa oli mukana yli 300 yritystä. Kolmasosa niistä oli irtisanonut työntekijöitä sen vuoksi, että he olivat väärinkäyttäneet yhtiön teknologiaa. 45 prosenttia yrityksistä ilmoitti olevansa niin huolissaan teknologian väärinkäytöstä, että ne kertoivat seuraavansa työntekijöidensä teknologian käyttöä. Kun potkujen syitä tarkastellaan, digitaaliset harha-askeleet nousevat esiin.


Yrittäjien Mikael Pentikäinen lestadiolaisten bisnesverkostokirjan väitteistä: ”Varmasti varjojakin löytyy” iltalehti 12:11 11.05

Lestadiolainen Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja tunnistaa monet Aini Linjakummun tutkimuksessa kerrotuista ilmiöistä. Politiikantutkija Aini Linjakummun tuore tutkimus ruotii verkostojen merkitystä vanhoillislestadiolaisten pyörittämien yritysten liiketoiminnassa. Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen, joka on itsekin vakaumukseltaan lestadiolainen, kertoo tunnistavansa monet niistä ilmiöistä, joista Linjakummun kirjassa kerrotaan.


Vain joka viides suomalainen tyytyväinen TE-toimiston palveluihin MTV 05:00 05.05

Vain joka viides on tyytyväinen työ- ja elinkeinotoimiston palveluihin, selviää Kunnallisalan kehittämissäätiön tutkimuksesta. Lisäksi tutkimuksessa pärjäsivät huonosti Kela, Posti ja kuntien sosiaalitoimistot.


Ulkomaalaistaustaisten työllisyysaste 9 prosenttiyksikköä pienempi kuin suomalaistaustaisten - Tutkimus: kotouttamispalveluita on tehostettava iltalehti 11:08 03.05

Eduskunnan tarkastusvaliokunnan tilaama tutkimus maahanmuuttajien kotouttamisen toimivuudesta ja kustannuksista julkistettiin tänään. Tutkimuksessa todetaan, että ulkomaalaistaustaisten 15-64-vuotiaista henkilöiden työllisyysaste oli 60 prosenttia vuonna 2014, mikä oli yhdeksän prosenttiyksikköä pienempi kuin suomalaistaustaisella väestöllä. Erot eri ryhmien välillä ovat kuitenkin suuret ja selittäviä tekijöitä ovat mm. maahantulon syy, lähtöalue, sukupuoli ja koulutustausta. Heikointa työllisyys on pakolaisuuden vuoksi Suomeen muuttaneilla, Lähi-idästä ja Afrikasta tulleilla.


Tutkimus: MDMA eli ekstaasi voi auttaa traumaperäisen stressihäiriön oireisiin iltalehti 05:01 02.05

Yhdysvaltalaistutkimuksessa ainetta annettiin 26 henkilölle, jotka kärsivät PTSD:n oireista työssään kohtaamien asioiden vuoksi. Traumaperäinen stressihäiriö eli PTSD:tä esiintyy ammattiryhmittäin erityisesti ammattisotilailla, pelastajilla ja poliiseilla. Yhdysvalloissa tehdyssä tutkimuksessa 26 PTSD:n oireista kärsivää sai lääkityksenä MDMA:ta, ekstaasihuumeena tunnettua ainetta.


Maailman vanhin hämähäkki kuoli - pitkän iän salaisuus leppoisassa elämäntyylissä iltalehti 20:34 28.04

Kunnioitettavaan 43 vuoden ikään ehtinyt hämähäkkinaaras on kuollut. Kaivajahämähäkkinaaras eli pitkän elämänsä tutkijoiden seurannassa Länsi-Australiassa. Koruttomasti Numero 16:ksi nimetty yksilö löytyi vuonna 1974 käynnistetyssä tutkimuksessa. Curtin-yliopiston Leanda Mason sanoo sen tarjonneen tutkijoille tilaisuuden perehtyä kaivajahämähäkkien käyttäytymiseen ja ryhmädynamiikkaan. - Tutkimuksen avulla havainnoimme, että kaivajahämähäkkien pitkäikäisyys on yhteydessä niiden paikallaan istuvaan elämäntyyliin erämaassa ja hitaaseen aineenvaihduntaan, Mason kertoo.


Yle: Keskusta sukelsi puolueiden imagotutkimuksessa: luottamus laski, ylimielisyys lisääntyi iltalehti 08:57 28.04

Tutkimuksessa lähes puolet, 45 prosenttia, kertoi luottamuksensa keskustaan laskeneen. Keskustapuolueen imago on huonontunut ylimielisyyden, taitojen ja luotettavuuden osalta, kertoo Kantar TNS:n tekemä puolueiden imagotutkimus. Asiasta uutisoi . Tutkimuksessa lähes puolet, 45 prosenttia, kertoi luottamuksensa keskustaan laskeneen. Vielä viime lokakuussa vastaava luku oli 38 prosenttia.


Yli 40 vuoden avioliitto katkesi murhaan: 77-vuotias hakkasi näkörajoitteista vaimoaan 66 kertaa veitsillä - oikeus ei löytänyt mitään selitystä iltalehti 22:05 27.04

Pohjois-Savon käräjäoikeus on tuominnut vuonna 1940 syntyneen miehen vaimonsa murhasta. Hyökkäykselle ei ollut järkevää motiivia. Käräjäoikeus tuomitsi nyt 78-vuotiaan paikkakuntalaisen miehen murhasta, joka tapahtui Juankoskella Pohjois-Savossa heinäkuun 8. päivänä 2017. Miestä ei tuomita rangaistukseen, koska hänet todettiin mielentilatutkimuksessa syyntakeettomaksi. Murhaaja on passitettu hoitoon Niuvanniemen sairaalaan.


Harva tietää, paljonko työkaveri tienaa - yksityisellä sektorilla palkkoja salaillaan iltalehti 10:39 27.04

Vain harvan prolaisen työpaikalla on avoin ja läpinäkyvä palkitsemiskäytäntö. Vain kuudella prosentilla prolaisia asiantuntijoita ja esimiehiä oman työpaikan palkka- ja palkitsemistieto on täysin avointa ja läpinäkyvää. Tämä paljastui kesällä 2017 tehdyssä tuottavuutta ja hyvinvointia käsittelevässä Pron työmarkkinatutkimuksessa.


Oikeus: Lönnrotinkadun yliajaja syyntakeeton – syyttäjä esitti toiveen päättäjille iltasanomat 13:05 26.04

Yhden ihmisen kuoleman aiheuttaneesta Lönnrotinkadun yliajosta syytetty mies on todettu mielentilatutkimuksessa syyntakeettomaksi. Tuomio asiassa annetaan myöhemmin.


Mielentilatutkimus valmistui: Lönnrotinkadun yliajaja todettiin syyntakeettomaksi iltalehti 11:26 26.04

Miehellä on taustallaan pakkohoitoa ja rikostuomioita. Lönnrotinkadun yliajosta epäilty mies on mielentilatutkimuksessa todettu syyntakeettomaksi. Muilta osin mielentilatutkimus on salainen. Helsingin keskustassa tapahtuneeseen heinäkuiseen yliajoon liittyvien rikossyytteiden pääkäsittely alkoi Helsingin käräjäoikeudessa lokakuussa.


Kuopiossa – pintapelastajat paljain jaloin vain

Uutiset