Sote-varoitus ministeriltä: "Vähävaraiset uhkaavat päätyä julkisen hoidettaviksi, varakkaat hyödyntävät yksityisiä" uusisuomi 09:18 09.12

Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.) varoittaa, että Suomen uhkaa syntyä polarisoidut terveydenhuollon markkinat.


Tuleva oikeuskansleri Mehiläisen ja Siikalatvan hankkeesta: "Pelisäännöt selvennetään nyt" uusisuomi 11:08 03.12

Sote- ja maakuntauudistuksen projektinjohtaja, valtiovarainministeriön alivaltiosihteeri Tuomas Pöysti arvioi, että terveydenhuollon markkinakumppanuudet vaativa selkeät lakiin perustuvat pelisäännöt.


Sairaalassa kuolleeksi julistettu vauva pelastui kuin ihmeen kaupalla ennen hautausta – tapaus nostattaa raivoa Intiassa iltasanomat 01:57 02.12

Torstaina sattunut tapaus on jo ehtinyt käynnistää maassa keskustelun yksityisen terveydenhuollon laadusta.


Oulu ei halua kaupungin asukkaiden käyttävän Mehiläisen julkisia terveyspalveluja iltalehti 14:15 01.12

Siikalatvan kunta ja Mehiläinen käynnistävät ensi viikolla julkisen terveysaseman Oulussa. Siikalatvan kunta ja Mehiläinen käynnistävät julkisen terveysaseman ensi viikolla Oulussa. Terveysasema tulee toimimaan nykyisissä Mehiläisen tiloissa. Perusteeksi molemmat tahot kertovat vuoden 2014 alussa voimaan tulleen terveydenhuoltolain muutoksen, jonka mukaan kuntalaisella on mahdollisuus valita julkisen terveydenhuollon yksikkö koko maan alueelta.


Erikoinen sote-kuvio: Pienen maalaiskunnan Mehiläis-terveyskeskus keskelle Oulua - Oulu joutuu maksamaan laskuja mukisematta iltalehti 07:44 30.11

Hallituksen johtoa myöten on närkästytty sote-irtiotoista. Sosiaali- ja terveydenhuollon kuviot näyttävät menevän yhä erikoisemmiksi. Suuren kohun herättäneen Meri-Lapin jättiulkoistuksen jälkeen kuuluu kummia Oulun seudulta. Keskelle Oulun Rotuaaria, Kauppurienkadulle, on tulossa Siikalatvan terveyskeskuksen etätoimipiste. Rotuaarilta Siikalatvan Rantsilaan on yli 60 kilometriä matkaa.


Kristillisten Essayah: ”Maakuntauudistus on syytä irrottaa sote-uudistuksesta” iltalehti 11:34 26.11

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah keskittyisi nyt vain sote-uudistukseen. Essayah katsoo, että maakuntauudistus on syytä irrottaa sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksesta ja toteuttaa uudistus soten ehdoilla. - Sote-alueiden lukumäärä on määritettävä palvelujen kautta asiantuntijanäkemyksiä kuunnellen, toteaa Kristillisdemokraattien puheenjohtaja, kansanedustaja Sari Essayah kristillisdemokraattien puoluevaltuuston kokouksessa Tampereella.


Sipilä ”ei suosittele” kuntia tekemään pitkiä sote-ulkoistuksia - ”Olemmeko kansainvälisten yritysten juoksupoikia?” iltalehti 16:06 25.11

Pääministeri Juha Sipilä vaatii kuntapäättäjiltä huolellisuutta, kun nämä pohtivat yksityisten terveysyritysten avokätisiä tarjouksia. Pääministeri Juha Sipilä (kesk) otti lauantaina Joensuussa keskustan puoluevaltuuston kokouksessa tiukasti kantaa sote-uudistuksen - ja siten myös maakuntauudistuksen - läpiviemisen puolesta. - Kaikissa suurissa uudistuksissa tulee lopulta vaihe, jolloin jäljellä on enää kaksi vaihtoehtoa. Joko tämä hanke viedään maaliin tai nostetaan kädet pystyyn ja todetaan, että ei tästä tulekaan mitään. Tämä on nyt tilanne sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksessa ja maakuntauudistuksessa, Sipilä totesi puheessaan kokousväelle.


Kuinka potilastietojasi käsitellään? Tietohallintoneuvos: Aiemmin virheet eivät tulleet ilmi iltalehti 19:11 24.11

Terveydenhuollon sähköisissä järjestelmissä liikkuvat henkilökohtaiset tiedot herättävät huolta aika ajoin. Kanta-palveluissa ongelmia havaitaan kuitenkin harvoin. Terveystalon sähköiseen järjestelmään tietoteknisen virheen vuoksi eksyneet vanhentuneet diagnoosikoodit herättivät jälleen keskustelua potilastietojen käsittelystä sähköisissä järjestelmissä. Huolta on herännyt esimerkiksi se, kuka tietoja pääsee katselemaan, kuinka erilaisia virheitä voidaan estää ja korjata ja kuinka tietojen kerääminen vaikuttaa potilaaseen itseensä.


Valvira kutsui potilasjärjestöt turvallisuuskokoukseen - ”Terveydenhuollon ammattilaiset eivät voi hyvin” iltalehti 17:27 24.11

Potilasjärjestöissä tiedetään, että terveydenhuollossa saatetaan ohittaa oireita esimerkiksi ikääntymiseen liittyvien luonnollisten muutosten varjolla. Terveydenhuollon lupa- ja valvontavirasto Valvira, Suomen Potilasliitto ja 40 potilasjärjestöä ovat huolissaan potilaiden kokemuksista Suomen sairaaloissa. Järjestöt kokoontuivat Valviran kutsusta yhteiseen keskustelutilaisuuteen maanantaina 20.11.


Valvira kutsui potilasjärjestöt kriisikokoukseen - ”Terveydenhuollon ammattilaiset eivät voi hyvin” iltalehti 10:14 24.11

Potilasjärjestöissä tiedetään, että terveydenhuollossa saatetaan ohittaa oireita esimerkiksi ikääntymiseen liittyvien luonnollisten muutosten varjolla. Terveydenhuollon lupa- ja valvontavirasto Valvira, Suomen Potilasliitto ja 40 potilasjärjestöä ilmaisevat yhteisen huolensa potilaiden kokemuksista Suomen sairaaloissa. Järjestöt kokoontuivat Valviran kutsusta yhteiseen keskustelutilaisuuteen perjantaina 17.11.


STM laski sote-rahat: Yksityisille yhtiöille 1,5 miljardin euron lisätulot iltalehti 09:07 24.11

Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) on julkaissut valinnanvapauslain vaikutusarviointiin liittyvien laskelmien lähtökohdat ja periaatteet. Nykyinen kuntien sosiaali- ja terveydenhuollon kokonaisrahoitus on vuodessa noin 18,5 miljardia euroa (vuoden 2015 tasolla). Tästä potista STM arvioi siirtyvän valinnanvapauden piiriin noin 5,8 miljardia euroa. STM:n arvion mukaan 5,8 miljardin euron kokonaisuus tulee "sääntelystä riippuen" jakautumaan maakunnan liikelaitosten (lähinnä maakunnan sote-keskukset) ja yritysten tuotannon (lähinnä yksityiset sote-keskukset ja mahdolliset maakuntien yhtiöt)) sekä erilaisten yhteisöjen operoimien sote-keskusten kesken.


Juha löysi poikansa kuolleena kaksi vuotta sitten - ”Haluaisin vain, että lääkärit myöntäisivät virheensä” iltalehti 09:10 19.11

Juha Valtonen löysi poikansa kuolleena kaksi vuotta sitten. Hän kanteli poikansa hoidosta terveydenhuollon lupa- ja valvontavirasto Valviralle. Maanviljelijä Juha Valtonen käy läpi paperipinoa pirtinpöydän ääressä kotonaan Naantalin Velkuanmaalla. Pian on tasan kaksi vuotta, kun hän löysi 35-vuotiaan poikansa hirttäytyneenä kalustosuojasta. - Raha tai mikään muukaan ei saa poikaani takaisin. Haluaisin vain, että lääkärit myöntäisivät virheensä, Juha sanoo Iltalehdelle.


Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt iltalehti 20:13 18.11

Husin toimitusjohtaja Aki Lindén arvioi Helsingin Sanomien mielipidepalstalla, että valtiovalta ja osa kunnista on menettänyt otteensa terveydenhuollosta, joka on siirtynyt markkinavoimien ohjaukseen. 40 vuotta lääkärinä ja 30 vuotta terveydenhuollon johtotehtävissä toiminut Husin toimitusjohtaja Aki Lindén kirjoitti (18.11.) ettei hän ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa yhtä sekaisin kuin nyt. - Julkista terveydenhuoltoa rationalisoidaan ankarilla asetuksilla. Sitten kuitenkin sallitaan -yksityisille sairaaloille se mikä julkisilta kielletään, Lindén toteaa.


Sairaanhoitajat ilmoittivat lääkevirheistä ja vanhusten karkailuista - saivat potkut iltalehti 17:21 16.11

Iltalehden haastattelemat mikkeliläiset hoitajat sekä lääkärit ymmärtävät potilaiden julkituoman huolen terveydenhuollon tilasta Mikkelissä. - Kyllä me lääkäritkin olemme huolissamme siitä, ettei keskussairaalan päivystys toimi kuten pitäisi. Onhan se potilaille kohtuutonta, kun reseptien uusimisia on jouduttu odottamaan jopa kolmen viikon ajan, toteaa lääkäri lähdesuojan takaa. - Jaan täysin potilaiden tuskan siitä, ettei lääkärille pääse, vaikka tarvetta olisi. Kaikkien näiden puutteiden takana on kuitenkin se tosiasia, ettei Mikkelin keskussairaalassa ole henkilökuntaa riittävästi, viestii toinen lääkäri.


Valvira tyrmää Mikkelin sairaalaan käytännöt: Potilastietojen ulkoistettu korjaaminen ei tavallista iltalehti 07:01 16.11

Iltalehti on uutisoinut Mikkelin sairaalassa tapahtuvista epäselvyyksistä muun muassa potilastietojärjestelmissä. Valviran mukaan laajamittaisista epäselvyyksistä ei ole tietoa. Terveydenhuollon lupa- ja valvontavirasto, Valvira ei ole törmännyt aiemmin laajamittaisiin epäkohtiin Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymässä. Valvontaosaston johtaja Tarja Holi sanoo, ettei Mikkeli ole näyttäytynyt valvontaviranomaisille mustana pisteenä terveydenhuollon kentällä. Holin mukaan vastaavia ongelmia esiintyy kaikissa Suomen sairaanhoitopiireissä.


Uusi tartuntatautilaki vaatii hoitajien ”pakkorokottamista” - hyötyvätkö lääkeyhtiöt? iltalehti 15:00 09.11

Lain soveltamisesta käydään vilkasta keskustelua terveydenhuollon toimipisteissä. Ensi vuoden maaliskuusta lähtien sosiaali- ja terveydenhoitoalan työnantajien on valvottava, että riskiryhmien kanssa työskentelevällä henkilökunnalla on voimassa uudessa laissa vaadittu rokotesuoja. Uudistettu tartuntatautilaki astui voimaan jo viime maaliskuussa, mutta vaatimus henkilökunnan rokottamisesta tulee käytännössä vuoden viiveellä.


Uutiset