Viveca Lindforsin kohulausunto puhuttaa: ”Nyt kaivataan lähipiirin tukea” iltalehti 11:13 21.01

Taitoluistelija Viveca Lindfors varmisti viime syksynä olympiakarsintakilpailussa Suomelle yhden paikan Pyeongchangin kisoihin. Olympiapaikka ei ollut kuitenkaan henkilökohtainen, ja Taitoluisteluliitto onkin näillä näkymin lähettämässä Emmi Peltosta Pyeongchangin olympialaisiin. Liitto on ilmoittanut esittävänsä kisoihin luistelijaa, joka on tällä kaudella napannut parhaat pisteet yksittäisessä kisassa. Näillä kriteereillä Peltonen olisi selvä valinta, sillä hän voitti joulukuussa SM-kultaa tämän kauden parhailla pisteillä 164,11.


Taitoluistelun olympiavalinnasta on tulossa armoton - Viveca Lindfors lähetti Emmi Peltoselle tylyt terveiset Ylellä: ”Paras mennä hyvin” iltalehti 00:43 21.01

Suomella on yksi paikka olympialaisiin. Viveca Lindfors, 18, varmisti sen Suomelle, mutta kauden parhaat pisteet suomalaisista on luistellut Emmi Peltonen, 18. Suomen Olympiakomitean tekemä taitoluistelun olympiavalinta jättää varmastikin yhden suomalaisluistelijan pettyneeksi tänä talvena. Erikoisen tilanteesta tekee se, että Viveca Lindfors syyskuussa, kun hän luisteli Saksassa käydyssä olympiakarsintakilpailussa pisteet 154,10.


Taitoluistelun olympiavalinnasta on tulossa todella tyly - Viveca Lindfors lähetti Emmi Peltoselle armottomat terveiset Ylellä: ”Paras mennä hyvin” iltalehti 21:57 20.01

Suomella on yksi paikka olympialaisiin. Viveca Lindfors, 18, varmisti sen Suomelle, mutta kauden parhaat pisteet suomalaisista on luistellut Emmi Peltonen, 18. Suomen Olympiakomitean tekemä taitoluistelun olympiavalinta jättää varmastikin yhden suomalaisluistelijan pettyneeksi tänä talvena. Erikoisen tilanteesta tekee se, että Viveca Lindfors syyskuussa, kun hän luisteli Saksassa käydyssä olympiakarsintakilpailussa pisteet 154,10.


Emmi Peltonen vai Viveca Lindfors? Taisto taitoluistelun olympiapaikasta ratkeaa tänään – ”Emme ole mitään kavereita” iltasanomat 10:55 20.01

Viveca Lindfors luisteli Suomelle paikan olympialaisiin, mutta nyt se on menossa Emmi Peltoselle.


Sote-uudistus sittenkin EU:n syyniin? Nerg: Arviointi nyt käynnissä uusisuomi 16:49 19.01

Ministeriöissä arvioidaan virkatyönä, pitäisikö valinnanvapauslait vielä lähettää Euroopan komissiolle ilmoitusmenettelyä varten. Asian vahvistaa Uudelle Suomelle valtiovarainministeriön hallintopolitiikan alivaltiosihteeri Päivi Nerg.


Ähtärin pandat eivät ole Kiinan lahja Suomelle - vuokrahinta on yli 12 miljoonaa euroa iltalehti 19:11 18.01

Pandat eivät ole Kiinan lahja Suomelle, vaan poliittista lainausbisnestä. Kun pandat Lumi ja Pyry laskeutuivat torstaiaamuna Helsinki-Vantaan lentokentälle, paikan päällä ollut maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk) kiitteli Kiinan ja Suomen hyviä suhteita, mikä mahdollisti pandojen saamisen Suomeen. - Tämän parempaa lahjaa emme olisi voineet Kiinalta saada, Leppä totesi Ilta-Sanomien mukaan.


Plagiointiväite: Näin yliopisto syynää Laura Huhtasaaren gradua uusisuomi 15:26 17.01

Miten Jyväskylän yliopisto tarkalleen ottaen on tarttunut presidenttiehdokas Laura Huhtasaaren (ps.) graduun plagiointisyytösten jälkeen? Johtava lakimies Sanna Anttilainen selventää tilanteen Uudelle Suomelle.


Työtaistelu uhkaa sulkea viisi satamaa - työnantajaliitto: ”Tämä on meille ja Suomelle kriittinen asia” iltalehti 10:38 17.01

AKT ja Merimiesunioni uhkaavat sulkea viisi satamaa. Takarajana neuvotteluille on presidentinvaalin jälkeinen maanantai. Helsingin Sanomat uutisoi keskiviikkona kuljetusalojen liitto AKT:n ja Merimiesunionin uhkaavan sulkea viisi satamaa, mikäli satamayhtiöt eivät ala neuvotella näissä satamissa toimivien muutaman kymmenen henkilön kanssa omaa työehtosopimusta. Työnantajaliitto Avaintan toimitusjohtaja Vesa Laine vahvistaa asian Iltalehdelle. Laineen mukaan lakkouhka koskee tässä vaiheessa viittä satamaa: Oulua, Turkua, Naantalia, Kokkolaa ja Raumaa. Ei Raahea, kuten Helsingin Sanomien uutisessa kerrottiin.


Lottomiljonääri Hannu kertoo voitostaan Huomenta Suomelle: ”Työt loppuivat siltä seisomalta” iltasanomat 13:00 15.01

Hannun elämä muuttui ystävänpäivänä vuonna 1998, kun hän voitti lotossa päävoiton. Huomenta Suomessa maanantaina vieraillut mies kertoi, ettei voitto tuonut mukanaan siipeilijöitä.


Norja aikoo kieltää turkistarhauksen - Oikeutta eläimille: ”Eläintensuojelun surkeasta tilasta tulossa Suomelle häpeäpilkku” iltalehti 09:17 15.01

Norjan hallitus on kieltämässä turkistarhojen toiminnan. Norjan hallitus haluaa kieltää turkistarhauksen. Tarhojen on tarkoitus lopettaa toimintansa vuoden 2025 alkuun mennessä. Norjalainen eläinoikeusjärjestö NOAH riemuitsi asiasta Facebook-sivuillaan näin: "KYLLÄ! ME TEIMME SEN! TURKISTARHAUS KIELLETÄÄN!"


Näkökulma: Vuoden 1918 katastrofi oli tuhota itsenäisyyden iltalehti 07:22 15.01

Vasta maaliskuussa 1919 pidettyjen eduskuntavaalien jälkeen tasavaltalaisuuteen ja uuteen ulkopoliittiseen linjaan nojautuneen hallituksen ansiosta Suomen itsenäisyys vakautui, kirjoittaa Alpo Rusi. Suomelle avautui historiallinen tilaisuus itsenäistyä Venäjän romahduksen seurauksena marras-joulukuussa 1917. Tapahtumat etenivät nopeammin kuin poliittisissa puolueissa oli edes uneksittu. Vielä ennen marraskuuta vain ani harva otti julkisesti esille täyden itsenäisyyden. Rohkeimmat puhuivat Suomen oikeusaseman radikaalista vahvistamisesta Venäjän valtiorakenteessa. Bolshevikkien väkivaltainen valtaannousu - ”lokakuun vallankumous” - pakotti suomalaiset ottamaan itsenäisyysaloitteen omiin käsiinsä. Arvioitaessa kaikkia niitä tekijöitä, jotka johtivat vuoden 1918 tammikuussa Suomessa alkaneeseen sotilaalliseen konfliktiin, jälkipolvet ovat saaneet vaikutelman, että syyt löytyivät ennen muuta maan sisäisistä yhteiskunnallisista epäoikeudenmukaisuuksista, ”luokkavastakohdista”. Todellisuudessa kyse ei ollut niinkään yhteiskunnallisesta konfliktista, jota vaikkapa Väinö Linnan vaikuttava Täällä Pohjantähden alla -trilogia kuvaa, vaan poliittisen vasemmiston radikalisoitumisesta sekä maailmansodan käänteistä.


Totta vai tarua: Painostiko Saksa viljatonneilla Suomea? Matti Vanhasen väite on osittain totta iltalehti 10:50 13.01

Faktantarkistus: Matti Vanhasen mukaan Suomi sai Saksalta 15 000 tonnia ruista suostuttuaan vastenmieliseen operaatioon. Historiantutkijoiden mukaan Saksa kyllä painosti Suomea viljalla, mutta ei vielä vuonna 1941. Väite: "Meidän ei tarvitse mennä edes 1800-luvun nälkävuosiin, kun haluamme varoittavan esimerkin ruokaomavaraisuuden puutteesta. Syksyllä 1941 Suomi anoi Saksalta 20 000 tonnia ruista ruokapulaan. Päätöstä ei saatu. Seurauksena Mannerheim joutui anomaan ruista samalla, kun kävi poliittisesti ja sotilaallisesti vaikeassa tilanteessa neuvotteluja Suomelle vastenmielisestä sotilasoperaatiosta Saksan avuksi. Lopulta Suomi sai 15 000 tonnia ruista yhteistyöhön suostuttuaan." Tuomio: Väite on sinne päin.


Brexit on tuomassa Suomelle lisämepin – ”Hallitus ei saa antaa kävellä itsensä yli” uusisuomi 12:05 12.01

Euroopan parlamentin kokoonpano muuttuu Britannian brexitin astuessa voimaan. Suomelle tämä on parlamentin ehdotuksen mukaan tuomassa yhden lisämepin, tiedottaa europarlamentaarikko Miapetra Kumpula-Natri (sd.).


Brexit on tuomassa Suomelle lisämepin – “Hallituksen pitää olla hereillä” uusisuomi 12:05 12.01

Euroopan parlamentin kokoonpano muuttuu Britannian brexitin astuessa voimaan. Suomelle tämä on parlamentin ehdotuksen mukaan tuomassa yhden lisämepin, tiedottaa europarlamentaarikko Miapetra Kumpula-Natri (sd.).


Syy Länsimetron laituriruuhkiin löytyi – HSL myöntää virhearvion uusisuomi 14:53 10.01

Länsimetron kahdeksalta uudelta asemalta on ensitietojen noustu junaan päivittäin noin 75 000 kertaa. Alustavat tiedot kertoo Uudelle Suomelle HSL:n joukkoliikenneosaston johtaja Tero Anttila. Hän uskoo, että tämän viikon aikana matkustajaluvut nousevat nyt yli 80 000 nousuun.


Tuore ennuste: Suomelle seitsemän olympiamitalia - kaikki samaa väriä iltalehti 14:24 10.01

Arvostettu yhdysvaltalainen tilastoanalyysi povaa Suomelle seitsemää mitalia Etelä-Korean talviolympialaisista. Pyeongchangin kisoihin on aikaa enää alle kuukausi, ja eri tahojen tekemät mitaliennusteet alkavat tarkentua. Yhdysvaltalainen datayhtiö Gracenote on julkaissut päivitetyn ennusteensa, jossa se arvioi Venäjältä "vapautuvien" mitalien jakautumista muille maille.


Saara Aallon UMK-kappaleet julkaistaan helmikuussa - ”Mikä tahansa niistä voi olla viisuvoittaja” iltalehti 12:55 10.01

Saara Aallon euroviisuehdokaskappaleet julkaistaan parin viikon välein helmikuussa. Tänä vuonna Uuden musiikin kilpailussa ei valita Suomelle euroviisuedustajaa vaan kappale, jolla Saara Aalto edustaa Suomea Lissabonissa. Ensimmäinen kilpailukappale julkaistaan 9.2., toinen 16.2. ja kolmas kilpailukappale julkaistaan 23.2. Kaikkiin kappaleisiin on tehty myös musiikkivideot.


SAK myöntää: ”Miljoona palkansaajaa” onkin 627 322 – silti 965 496 oikeaa ihmistä jäsenenä uusisuomi 14:45 09.01

SAK:n jäsenluvuissa ei ole ilmaa, vaan se on lähes miljoonan ammattiyhdistysjäsenen keskusjärjestö, painottaa keskusjärjestön yhteyspäällikkö Harri Järvinen Uudelle Suomelle.


Pääkirjoitus: Saksa lipuu kohti Ranskan EU-linjaa iltasanomat 21:12 07.01

Saksan EU-linja on pitkään ollut Suomelle kuin tuttu ja turvallinen ankkuri. Pian se voi lipua Ranskan suuntaan.


Uutiset