Näin alkoholilain käsittely etenee eduskunnassa - prosenttikysymys ratkeaa perjantaina iltalehti 06:01 14.12

Loput osat lakipaketista käsitellään ensi viikolla. Eduskunta päättää perjantaina, muutetaanko lainsäädäntöä siten, että kaupoista, kioskeista ja huoltamoilta saisi jatkossa 4,7-prosenttisten alkoholijuomien lisäksi myös 5,5-prosenttisia juomia. Näin käsittely etenee 1) Sosiaali- ja terveysvaliokunta saa todennäköisesti torstain aikana valmiiksi mietintönsä alkoholilaista. Vielä keskiviikkona muun muassa etämyyntiä koskevat linjaukset olivat ratkaisematta. Sosiaali- ja terveysvaliokunnan odotetaan vastustavan ajatusta prosenttirajan korottamisesta.


Eduskunta istuu pitkää päivää alkoholin takia – "Perjantaina päästään äänestämään" MTV 18:47 13.12

Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta on löytämässä ratkaisut alkoholiuudistuksen kiistakohtiin. Viime hetken viivästyksiä on aiheuttanut kiistely siitä, onko alkoholin etämyynti sallittua vai kiellettyä.


Alkoholilaki jäi jumittamaan valiokuntaan –?linjaus etämyynnistä yhä vaiheessa iltasanomat 13:48 13.12

Sosiaali- ja terveysvaliokunta ei saanut mietintöä valmiiksi aamun kokouksessaan.


Kiistelty alkoholilaki yhä jumissa, äänestys prosenttirajan nostosta saattaa siirtyä ensi viikkoon MTV 12:33 13.12

Alkoholilain uudistus on edelleen jumissa eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnassa. Tämä voi johtaa siihen, että keskustelua alkoholilaista ei ehditä käymään torstaina, jolloin myös perjantain äänestys lykkääntyisi ensi viikkoon.


Hallitus haluaa sakottaa alaikäisiä, jotka ostavat alkoholia lainapapereilla - rikosoikeuden professori tyrmää idean iltalehti 08:19 13.12

Hallitus haluaa sakottaa toiselle kuuluvan henkilöllisyystodistuksen väärinkäytöstä alkoholia ostettaessa. Rikosoikeuden professorin Kimmo Nuotion mukaan ongelma ei ole yhteiskunnallisesti merkittävä, ja siksi sitä ei pidä kriminalisoida. Hallitus haluaisi rangaista alaikäistä, joka ostaa alkoholia erehdyttämällä myyjää väärinkäyttämällä toisen henkilön papereita. Tätä koskeva säännösehdotus on alkoholilain kokonaisuudistusta koskevassa lakiesityksessä, jota eduskunta parhaillaan märehtii. Sosiaali- ja terveysministeriön mielestä erehdyttämisestä pitää rangaista tasapuolisuuden nimissä.


13 eduskunta-avustajaa kertoo seksuaalisesta häirinnästä Ylelle – Ministeriö: ”Se on paljon” uusisuomi 08:42 12.12

13 eduskunta-avustajaa kertoo joutuneensa seksuaalisen häirinnän kohteeksi Ylen kyselyssä. Johtaja Tanja Auvinen sosiaali- ja terveysministeriöstä pitää lukua suurena.


”Työttömiltä tulee palautetta päin naamaa” – Hallitus puolusti haukuttuja aktivointitoimia uusisuomi 19:48 11.12

Sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattila (sin.) ja työministeri Jari Lindström (sin.) ovat puolustaneet eduskunnassa hallituksen kaavailemaa työttömien aktiivimallia. Mattila vakuutti, että sosiaali- ja terveysvaliokunnan lausunto otetaan valmistelussa tarkasti huomioon. Lindström vetosi kymppilistaan, joka viedään läpi.


Sote-yhtiö Pihlajalinnan toimitusjohtaja vaihtuu – KL: Taustalla erimielisyydet yhtiön suunnasta MTV 15:56 11.12

Sosiaali- ja terveyspalvelyhtiö Pihlajalinnan toimitusjohtaja Aarne Aktan jättää tehtävänsä. Pihlajalinnan mukaan Aktan lähtee yhteisestä sopimuksesta yhtiön kanssa.


Asiantuntijat: Sote-palveluista uhkaa tulla epä­tasa-arvoisia – syynä maa­kuntien määrä iltasanomat 14:41 11.12

Maakuntien liian suuri määrä estää yhdenvertaisten palveluiden tuottamisen, arvioi sosiaali- ja terveysministeriön kokoama asiantuntijaryhmä.


Ministerin Pirkko Mattilan savusaunatwiitti sai demarit takajaloilleen - ”Se herättää närää” iltalehti 20:22 08.12

- Kahdella naisella oli samanlainen puku linnanjuhlilla, uutisten mukaan. Hmmmmm. Monellako miehellä oli sitten samanlainen? Eläköön erilaisuus ja samanlaisuus. Hyvää viikonloppua kaikille, se oottaa muuten savusauna. Sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattilan (sin) twiitti savusaunomisesta herätti suurta ärtymystä pääoppositiopuolue SDP:n eduskuntaryhmässä tänään. Hallituksen esitys eduskunnalle laeiksi työttömyysturvalain ja eräiden muiden lakien muuttamisesta tuli kiireellä eduskunnan täysistuntoon perjantaina.


Pirkko Mattila: Selvitys maahanmuuton kustannuksista julkaistaan vielä tämän vuoden puolella iltalehti 09:01 08.12

Juha Sipilän (kesk) hallituksen on määrä selvittää maahanmuuton kustannukset. Hanke kirjattiin hallitusohjelmaan. - Laaditaan riippumaton selvitys maahanmuuton kustannuksista ja vaikutuksista yhteiskunnassamme, joka mahdollistaa tosiasioihin pohjautuvan keskustelun ja paremman kotouttamispolitiikan sekä päätöksenteon, hallitusohjelmassa todetaan. Selvityksen oli määrä valmistua toukokuussa, mutta tuolloin kerrottiin, että selvitys valmistuu aikaisintaan syyskuun lopussa. Ylitarkastaja Jere Päivinen sosiaali- ja terveysministeriöstä kommentoi asiaa STT:lle heinäkuun alussa. Hänen mukaansa selvitys julkaistaan aikaisintaan syyskuun lopulla.


IL-analyysi: THL vaatii hallitusta karsimaan valinnanvapautta - pitää sote-ehdotuksia epärealistisina iltalehti 07:04 08.12

Hallituksen valinnanvapauslain eteen on kasaantunut lisää kulkuesteitä, kun myös Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL on asettunut vastustamaan lain poliittisesti painavimpia pykäliä. Sosiaali- ja terveysministeriön alainen tutkimusviranomainen THL kehottaa hallitusta raakkaamaan esimerkiksi pakolliset asiakassetelit sekä neuvoo luopumaan sote-keskusten erikoislääkäripalveluista.


Suomi on edelläkävijä koko maailmassa – Etelä-Savossa käyttöön toisten puolesta asiointi terveydenhuollossa MTV 15:14 05.12

Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä (Essote) ottaa käyttöön toisten puolesta asioinnin sote-asioissa.


Tupakkalakiin vaaditaan kovia keinoja: askit ankeiksi, piha- ja parveketupakointi lailla kiellettäväksi iltalehti 19:00 04.12

Isännöintiliitto otti lakiesityksen lausuntokierroksella kantaa sanomalla, että tupakkalain uudistuksen tavoitteen toteutumista edistäisi tupakoinnin lailla kieltäminen kaikissa asuntoyhteisöjen ulko- ja sisätiloissa. Sosiaali- ja terveysministeriön alainen tupakka- ja nikotiinipolitiikan kehittämistyöryhmä on saanut tupakkalain soveltamisesta lausuntoja 11 järjestöltä, joiden joukossa on muun muassa sekä potilaita että tupakkayhtiöitä edustavia järjestöjä. Reilu vuosi sitten voimaan tulleen lain kärkitavoitteena on saada suomalaisten tupakka- ja nikotiinituotteiden käyttö loppumaan vuoteen 2030 mennessä. Työryhmän tarkoituksena on aikaansaada ehdotukset säädöksiksi ja muiksi toimenpiteiksi, joilla tavoite toteutuu.


Hus: Valinnanvapausesityksessä vakavia ongelmia – potilaiden hoito vaarantuisi iltasanomat 17:20 04.12

Sosiaali- ja terveyspalvelujen valinnanvapausesityksessä on useita vakavia ongelmia, katsoo Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) hallitus.


”Kainuulaisen 1€ on Uudellamaalla 0,04€” – Ministeriön rahanjako ällistytti kansanedustajat uusisuomi 14:44 04.12

Sosiaali- ja terveysministeriön maakunnille jakamat sote-uudistuksen valmistelurahat herättävät kummastusta kokoomuksessa. Puolueen kansanedustajat ja valtiovarainvaliokunnan jäsenet Outi Mäkelä ja Sari Sarkomaa kummastelevat, miksi rahat on jaettu tasasuuruisina summina maakuntien sote-koordinaattoreille.


”Kainuulaisen 1e on Uudellamaalla 0,04e” – Ministeriön rahanjako ällistytti kansanedustajat uusisuomi 14:44 04.12

Sosiaali- ja terveysministeriön maakunnille jakamat sote-uudistuksen valmistelurahat herättävät kummastusta kokoomuksessa. Puolueen kansanedustajat ja valtiovarainvaliokunnan jäsenet Outi Mäkelä ja Sari Sarkomaa kummastelevat, miksi rahat on jaettu tasasuuruisina summina maakuntien sote-koordinaattoreille.


Kansanedustaja hämmentyi Sipilän kommentista: Ei, Juha – vastuu on teillä uusisuomi 12:14 04.12

Oppositiopuolue Rkp:n kansanedustaja Anders Adlercreutz kummastelee pääministeri Juha Sipilän (kesk.) lausuntoja kuntien vastuusta sosiaali- ja terveyspalvelujen myllerryksessä.


Kansanedustaja alkoholilaista ja etämyynnistä: "Paljastaa karuja asioita virkamiesten mahdollisuuksista kävellä jopa lakien yli" uusisuomi 10:17 03.12

Kansanedustaja Jaana Pelkonen (kok.) arvostelee kovin sanoin sosiaali- ja terveysministeriön (STM) toimintaa alkoholin etämyyntiin liittyvien lainsäädännön epäselvyyksien suhteen.


Siikalatvan ja Mehiläisen yhteinen terveyskeskus arvioitiin lainvastaiseksi - ministeri Saarikko IL:lle: ”Nyt on syytä malttiin” iltalehti 20:25 02.12

Mehiläisessä yllätyttiin ministeriöiden tulkinnasta. Valtiovarainministeriö ja sosiaali- ja terveysministeriö , että Pohjois-Pohjanmaalla sijaitseva Siikalatva ei voi perustaa terveysasemaa toisen kunnan alueelle Ouluun. Sosiaali- ja terveyspalvelunsa Mehiläiselle ulkoistanut Siikalatva oli aikeissa perustaa terveysaseman Oulun Mehiläisen yhteyteen. Ajatuksena oli, että "etäpistettä" voisivat käyttää myös oululaiset.


Uutiset