USA:n sotilaat opettelevat talvisotaa Lapissa – suomalaiset varusmiehet päihittivät ammattilaiset harjoituksessa: ”Siinä on ollut ihmettelemistä” iltasanomat 08:54 13.01

Sodankylän jääkäriprikaatissa järjestettävälle talvisodankäynnin peruskurssille osallistuu sotilaita viidestä maasta.


Moottorikelkkailija hukkui Sodankylässä iltalehti 11:26 29.11

Lapin pelastuslaitoksen sukeltaja löysi miehen kuolleena avannosta. Moottorikelkalla liikkunut ulkopaikkakuntalainen mies hukkui Sodankylän Unarijärvellä ajettuaan sulaan eilen tiistaina. Miestä ryhdyttiin etsimään tiistai-iltana, kun hän ei palannut majapaikkaansa eikä häneen saatu yhteyttä. Kun järveltä löytyi sula, johon johti moottorikelkan jäljet, etsijät soittivat hätäkeskukseen.


Eila pääsi Siperiasta kotiin Nivalaan - 58 vuoden jälkeen iltalehti 09:12 26.11

Eila Tölli-Kalinina muutti pakon edessä pikkutyttönä Suomesta Neuvostoliittoon vuonna 1933. Stalinin aikana isä teloitettiin, ja Eila joutui Siperiaan. Matka takaisin juurille Nivalaan kesti 58 vuotta. Lue koko juttu IL-Plus-palvelusta. Töllin Matti oli pätevä sähkömies. Kun Sodankylä Osakeyhtiö tarjosi vuonna 1926 työtä sahanasettajana, Matti otti haasteen vastaan. Matti rakenteli myös radioita ja korjaili kelloja. Puuhaa oli niin paljon, että sivuhommille piti saada oma paja. Kun Matti sitten perusti Sodankylän ensimmäisen elokuvateatterinkin, piti hakea lainaa.


Kirkas valopallo suhisi Eskon talon yli Sodankylässä: ”Aloin pelätä, että tulee päälle” iltalehti 20:17 16.11

Pohjois-Suomessa on havaittu torstai-iltana hyvin kirkas valoilmiö taivaalla. Iltalehteen yhteyttä ottanut sodankyläläinen Esko Tammela kertoo nähneensä kirkkaan valon taivaalla hieman puolen seitsemän jälkeen illalla. Tammela oli juuri kotitalonsa pihalla Sodankylän Jeesiössä, kun hän havaitsi kirkkaan valon ja kovan äänen tulevan talon takaa ja menevän yli.


Sodankylässä rikottiin syksyn pakkasennätys: - 22,4 astetta! iltalehti 09:37 31.10

Sodankylän Vuotsossa rikottiin tiistaiaamuna syksyn pakkasennätys. Aamuyhdeksältä Sodankylässä mitattiin pakkasta 22,4 astetta. Pakkanen paukkui viime yönä koko Lapissa ja lumisilla alueilla Pohjois-Pohjanmaalla. Pakkasta yöllä oli 15-22 astetta. Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Paavo Korpela ennustaa, että ensi yöstä voi tulla vielä viime yötä kylmempi. Sää kylmenee myös idässä, ja Pohjois-Savossa mittari voi painua ensi yönä - 10 asteeseen.


Nyt paukahti syksyn pakkas­ennätys: Sodan­kylässä -22 astetta iltasanomat 09:08 31.10

Sodankylän Vuotsossa rikottiin viime yönä syksyn pakkasennätys, kun pakkanen painui aamuvarhaisella -22,2 asteeseen.


Syksyn pakkasennätys rikki Sodankylässä - hyytävät 22 pakkasastetta iltalehti 09:07 31.10

Sodankylän Vuotsossa rikottiin viime yönä syksyn pakkasennätys, kun pakkanen painui aamuvarhaisella -22,2 asteeseen. Lapissa mitattiin viime yönä laajalti 15 asteen pakkasia. Kylmä vyöhyke ulottui Koillismaalle asti. Kuusamon, Pudasjärven ja Taivalkosken seuduilla mitattiin 18 asteen pakkasia. Pohjoisimmassa Lapissa pakkaset jäivät noin 10 asteeseen.


Sodankylän kolari vaati toisenkin kuolonuhrin - kuolleet olivat liettualaisia iltalehti 15:59 30.10

Sodankylän lauantain kolari vaati toisenkin kuolonuhrin, Lapin poliisi kertoo. Henkilöautossa matkustajana ollut nainen, joka kuljetettiin sairaalaan, kuoli onnettomuudessa saamiinsa vammoihin myöhään lauantaina. Jo tuoreeltaan kerrottiin, että bussin ja henkilöauton kolarissa kuoli mies, joka ajoi henkilöautoa.


Sodankylän kolarissa kuoli ulkomaalainen mies - kolarissa osallisena olleen linja-auton kyydissä oli 20 lasta iltalehti 00:56 29.10

Sodankylässä eilen sattuneessa linja-auton ja henkilöauton kolarissa kuoli ulkomaalainen mies. Asiasta kertovan Lapin poliisin mukaan mies kuoli välittömästi. Henkilöautossa oli turman tapahtuessa myös ulkomaalainen nainen, joka loukkaantui vakavasti. Poliisin kertoo tiedotteessa naisen saaneen vakavan kallovamman.


Sodankylän kolarissa kuoli ulkomaalainen mies ? kolarissa osallisena olleen linja-auton kyydissä oli 20 lasta iltalehti 00:52 29.10

Sodankylässä eilen sattuneessa linja-auton ja henkilöauton kolarissa kuoli ulkomaalainen mies. Asiasta kertovan Lapin poliisin mukaan mies kuoli välittömästi. Henkilöautossa oli turman tapahtuessa myös ulkomaalainen nainen, joka loukkaantui vakavasti. Linja-autossa oli 25 matkustajaa, joista 20 oli lapsia. Poliisin mukaan yksikään lapsista ei loukkaantunut.


Näin Sodankylän kuolonkolari tapahtui: menehtynyt oli ulkomaalainen, linja-autossa kyydissä 20 lasta iltasanomat 00:44 29.10

Poliisi tiedotti lisää Sodankylässä lauantaina tapahtuneesta vakavasta liikenneonnettomuudesta.


Yksi kuollut linja-auton ja henkilöauton kolarissa Sodankylässä - 25 bussimatkustajaa kuljetettiin terveyskeskukseen iltalehti 19:20 28.10

Sodankylässä Nelostiellä on sattunut onnettomuus, jossa poliisin mukaan ovat osallisena linja-auto ja henkilöauto. Liikenneviraston mukaan onnettomuuspaikka on noin 40 kilometriä Sodankylästä pohjoiseen. Paikalle hälytettiin kymmenkunta pelastuslaitoksen yksikköä. Linja-autossa oli 25 henkilöä, jotka on kuljetettu Sodankylän terveyskeskukseen tarkistukseen. Henkilöautossa oli kaksi henkilöä, joista toinen kuoli ja kuljetetaan Rovaniemelle keskussairaalaan. Tie edelleen suljettu liikenteeltä, joka ohjataan kiertotielle.


Osa Lapista näyttää jo joulumaalta - katso lukijan tunnelmallinen kuva lumiselta lenkiltä koiran kanssa iltalehti 07:00 17.10

Iltalehden lukija ikuisti talven tunnelmaa maanantaina, kun Sodankylän Vuotsolla satoi koko päivän lunta. Maanantai oli Etelä-Suomessa poikkeuksellisen lämmin päivä. Aurinko paistoi Helsingissä osan päivää kirkkaasti, ja yli kymmeneen asteen noussut lämpömittarin lukema saikin kotipuutarhurin huolestumaan, tuliko kukkasipulit istutettua liian aikaisin lämpimään maahan. Poikkeuksellinen lämpöaalto kun voi huonoimmillaan innostaa tulppaanit ja narsissit versomaan ennen aikojaan. Tätä huolta ei ole Lapin viherpeukaloilla. Sodankylän Vuotsolle lankesi maanantaina lumisade, joka peitti maan kauttaaltaan valkeaan vaippaan. Iltalehden lukija ikuisti pehmeän lumisateen tunnelman, josta näytti nauttivan myös perheen pystykorva.


Uutiset