Myrskyä odotellessa - etelässä nollan vaiheilla, Keski-Suomeen ja itään pikkupakkasta ja lumikuuroja iltalehti 04:57 22.11

Lapissa keskiviikko on kylmä, lämpötila pysyy alle kymmenen pakkasasteen tienoilla ja siitä alle. Keskiviikko on Forecan ennusteen mukaan "tyyntä myrskyn edellä". Aamupäivällä lumisateet keskittyvät Itä- ja Keski-Suomeen.


Kysely paljastaa: Yhä harvempi kokee ruotsin kielen olennaisena osana yhteiskuntaa iltalehti 21:59 21.11

Se kuinka myönteisesti suhtaudumme ruotsin kieleen, riippuu siitä, kuinka paljon kontakteja ruotsinkielisiin on ja kuinka hyvä on oma kielitaito, selviää tuoreesta tutkimuksesta. Tuore tutkimus Puhut sie ruotsia? selvitti suomenkielisten asenteita ruotsin kieleen ja ruotsinkielisiin. Tutkimus vahvistaa tekijöidensä mukaan, että ruotsin kieli on edelleen tärkeä osa satavuotiasta Suomea, mutta samalla tulokset kertovat muutoksesta. Ihmisten asenteissa on eroa riippuen siitä, onko tutkimukseen vastannut nuori vai iäkäs. Suuri merkitys asenteille on myös sillä, kuinka paljon suomenkielisellä on yhteyksiä ruotsinkielisiin ja kuinka hyvä henkilön oma kielitaito on.


Halla-aho: Hallituksen valinnanvapausvedätys on katastrofi iltalehti 19:11 21.11

Perussuomalaisten puheenjohtajan Jussi Halla-ahon mukaan soten valinnanvapaudessa on kyse hallituksen vedätyksestä, ”valtavasta taloudellisesta ja sosiaali- ja terveyspoliittisesta keikauksesta”. - Valinnanvapautta, erityisesti asiakasseteliä, lähestytään itsetarkoituksena. Poliitikot väittävät saaneensa kansalta mandaatin toteuttaa mikä tahansa uudistus, joka perustuu valinnanvapaudelle, koska suurin osa suomalaisista kannattaa valinnanvapautta. Kansalaisilla ei kuitenkaan oikeasti ole käsitystä siitä, mitä on tapahtumassa - tämäkin tietysti palvelee asiaa ajavia tahoja, Halla-aho kritisoi tiedotteessaan. Halla-aho muistuttaa, että kansainvälisten vertailujen mukaan Suomen sotemenot eivät ole poikkeuksellisen korkeat. Ne eivät ole korkeat varsinkaan erikoissairaanhoidon osalta, "joka toimii muutenkin erittäin hyvin".


Naisvangeilla ei vieläkään vessanpönttöjä - Uuden vankilan rakentaminen tökkii pahoin iltalehti 18:56 21.11

Hämeenlinnan naisvangit joutuvat odottamaan paljuselleissään vielä yli kaksi vuotta. Uuden vankilan olisi jo pitänyt olla valmis. Valmiina siitä ei kuitenkaan vielä ole muuta kuin alustavat hahmotelmat. - Käsittämätöntä vatulointia! tuhahtaa Hämeenlinnan naisvankilahankkeen tilannetta läheltä seurannut virkamies. Uuden naisvankilan pitäisi jo olla valmis. Nyt rohkeimmatkin laskelmat arvioivat, että ensimmäiset naisvangit voitaisiin sijoittaa sinne aikaisintaan runsaan kahden vuoden kuluttua.


Sukeltaja löysi käden alueelta, josta Kim Wallin muu ruumis löytyi iltalehti 17:54 21.11

Poliisi uskoo, että tapaus liittyy Madsenin sukellusveneeseen. Tanskan poliisi on löytänyt merestä käden Kötebukten alueelta lähellä Kööpenhaminaa. - Lähdemme siitä oletuksesta, että tämä liittyy sukellusvenetapaukseen, sanoo Kööpenhaminan apulaispoliisipäällikkö Jens Möller .


Espoolainen tyttö pärjää koulussa paljon paremmin kuin kainuulainen poika - ”Totta kai pitää olla huolissaan” iltalehti 15:00 21.11

Pisa-tulosten paljastama ongelma on tutkijan mukaan se, että heikkojen osaajien osuus on kasvanut merkittävästi. Suomi on perinteisesti ollut tunnettu siitä, että perheen taustan, hienosti sanottuna sosioekonomisen aseman, vaikutus koulumenestykseen on koko maailman tasolla pientä. Enää näin ei näytä olevan. - Sosioekonomisen aseman vaikutus on kasvanut Pisa 2015 -aineiston perusteella niin, että nyt ollaan tässä OECD:n keskimääräisessä arvossa, kertoo tutkija Jouni Vettenranta Jyväskylän yliopistosta.


Kirkkoherra Mitro Revon potkuista: ”Tarkoitus oli asettaa rajat työyhteisössä käyttäytymiselle” iltalehti 11:41 21.11

Helsingin ortodoksisen seurakunnan kirkkoherra Markku Salminen ei halunnut kommentoida valmisteluistunnon yhteydessä tarkemmin väitteitä Revon seksuaalissävytteisistä kommenteista ja asiattomasta toiminnasta. Salmisen mukaan Mitro Revon käyttäminen ja epäasiallinen toiminta on kuvattu seurakunnan oikeudelle antamassa vastineessa. - Me olemme lähteneet koko ajan tiedotuksessamme siitä, että meidän ei ole ollut tarkoitus vahingoittaa Mitro Revon persoonaa, mutta asettaa rajat työyhteisössä käyttäytymiselle, Salminen toteaa.


Suomen olympiakultatoivo tykitti suoraa puhetta paraatilajistaan: ”Pelottaa, että siitä tulee kohta urheilulaji” iltalehti 10:52 21.11

Lumilautailun big air -hypyt ovat nyt ensi kertaa olympiaohjelmassa - ja kyseessä on suomalaisittain erittäin potentiaalinen mitalilaji. Suomen lumilautailun miesten ykkösnimi Roope Tonteri on voittanut lajissa kaksi maailmanmestaruutta, vuosina 2013 ja 2015. Tästä huolimatta Tonteri ei vuonna 2015 pitänyt Iltalehden haastattelussa ajatuksesta, että paraatilaji tulisi olympialaisiin. Mietteet ovat pysyneet suunnilleen samoina, pitkälti samoista syistä.


10 asiaa, joita ei kannata kertoa työntekijöille - asiantuntija listaa iltalehti 10:02 21.11

Yhdysvaltalainen työelämäasiantuntija on sitä mieltä, ettei omista poliittisista tavoitteista tai urapyrkimyksistä kannata kertoa työntekijöille, koska se laittaisi heidät hankalaan asemaan. Työelämäasiantuntija Liz Ryan listaa Forbesissa kokemuksensa perusteella asioita, joita esimiehen ei kannata kertoa työntekijöille. Mielipiteet ovat hänen omiaan, ja joissakin tapauksissa käytännöt voivat olla aivan toisenlaisia. Näissä tapauksissa kyse on usein luottamuksellisuudesta tai siitä, ettei tiedoista aiheutuva taakka kuulu työntekijän toimenkuvaan.


Patrik Laine voimaton tutun miehen edessä - Jetsin supertähdillä musta ilta iltalehti 06:02 21.11

Patrik Laineen ja Winnipeg Jetsin huimat putket menivät rytisten poikki Nashvillessä. Jets oli voittanut kymmenestä edellisestä pelistään yhdeksän ja Jetsin suomalaistähti Patrik Laine oli venyttänyt tehopisteputkensa kahdeksan ottelun pituiseksi, mutta nyt molemmille komeille putkille tuli päätepiste. Nashville Predatorsin suomalaismaalivahti Pekka Rinne piti torjunnoillaan huolen siitä, että Predators voitti kotipelinsä maalein 5-3.


Rinne ripittää Vartiaista: ”Uskomatonta roskaa!” iltalehti 19:20 20.11

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne hiiltyi kokoomuksen kansanedustaja Juhana Vartiaisen puheista koskien työttömiä. Kokoomuksen kansanedustaja, ekonomisti Juhana Vartiainen pohtii lauantaina Helsingin Sanomien haastattelussa Suomen talouskasvun rajoitteita. Suomea vaivaa samaan aikaan sekä työvoimapula että työttömyys, tällä hetkellä yli 270 000 työtöntä työnhakijaa. Vartiainen arvioi, että Suomessa on noin seitsemän prosentin rakenteellinen työttömyys. Se, että nämä ihmiset työllistyvät kovin heikosti, johtuu muun muassa osaamisen puutteista, kannustinloukuista ja siitä, että he asuvat työllistymisen kannalta väärillä paikkakunnilla.


Oikeus: Lahden elokuisen puukotuksen motiivi ei ollut rasistinen iltasanomat 17:37 20.11

Päijät-Hämeen käräjäoikeuden mukaan ei ole näyttöä siitä, että elokuiseen puukotukseen Lahdessa liittyisi rasistinen motiivi.


Vihellyksen jälkeen: Yllättäviä ylisuorittajia ja uinuvia supertähtiä - "Melko varmasti tuleva olympiapuolustaja" jatkoaika.com 16:00 20.11

Tämänkertaisessa Vihellyksen jälkeen -podcastissa käydään läpi alkukauden tilastokummajaisia, sekä niin yli- kuin alisuorituksiakin pelaajarintamalta. Liiga-joukkueiden sisältä löytyy mielenkiintoisia pelaajahavaintoja riippumatta siitä, mitä osastoa sarjataulukosta tutkiskellaan.


Ruotsalaisille jalkapallovaimoille aamu-tv:ssä esitetty kysymys nosti raivon: ”Sietäisitte hävetä” iltalehti 12:54 20.11

Josefine Lustig ja Elin Wass olivat kertomassa Playmakers-sarjasta Ruotsin TV4:n aamuohjelmassa. Sarja kertoo miesurheilijoiden paremmista puoliskoista. Aiemmin mukana oli vain NHL-kiekkoilijoiden puolisoja, mutta jalkapallotähtien kanssa yhdessä olevat Josefine Lustig ja Elin Wass ovat sarjan uusimmat kiinnitykset. TV4:n toimittaja Jenny Strömstedt aloitti haastattelun heitolla siitä, mitä hän ajattelee kaksikosta.


Kuolleen kollegansa tietoja katsoneet poliisit tuomittiin käräjillä - hovi hylkäsi syytteet iltalehti 12:36 20.11

Oulun poliisit eivät rikkoneet virkavelvollisuuttaan. Rovaniemen hovioikeus on hylännyt syytteet neljää Oulun poliisilaitoksen vanhempaa konstaapelia vastaan. Poliisit valittivat käräjäoikeudessa virkavelvollisuuden rikkomisesta ja henkilörekisteririkoksesta saamistaan tuomioista. Syyttäjä teki vastavalituksen. Tuomiot olivat tulleet siitä, vanhemmat rikoskonstaapelit olivat katsoneet poliisin tietojärjestelmistä kollegansa kuolemaan johtaneen liikenneonnettomuuden tutkintailmoitusta.


Teemu Ramstedt tipautti melkoisen yllätyksen - palaa HIFK-paitaan, mutta ei jääkiekossa! iltalehti 11:25 20.11

Tällä hetkellä uutta työnantajaa etsivä Teemu Ramstedt paljasti tulevaisuuden suunnitelmiaan Veikkauksen blogissaan. Ramstedt ja hänen alkukauden KHL-seuransa Slovan Bratislava purkivat yllättäen sopimuksensa syyskuussa. Siitä pitäen sentteritähti on ollut vailla seuraa. Nyt Ramstedt kertoo, että tulevana perjantaina on edessä paluu rakkaan HIFK:n paitaan. Kyseessä ei kuitenkaan ole viime aikoina piristynyt jääkiekon SM-liigaseura - vaan jääpallon Bandyliigan HIFK!


USA:n armeija jälleen kovan arvostelun alla Japanissa, kun sotilas ajoi 61-vuotiaan miehen kuoliaaksi - viina kiellettiin kaikilta iltalehti 09:09 20.11

Rattijuopon aiheuttama tappava törmäys vei viinat kaikilta amerikkalaissotilailta Japanissa. Alkoholin käyttö on kielletty kaikilta noin 50 000 yhdysvaltalaiselta sotilaalta Japanissa. Kielto koskee alkoholin ostamista ja käyttöä riippumatta siitä, missä sotilas on. Pikaisen kieltopäätöksen taustalla on sunnuntaina tapahtunut onnettomuus, jossa 21-vuotias humalainen sotilas ajoi päin toista ajoneuvoa, jonka 61-vuotias kuljettaja kuoli. Päätöksestä kertoi USA:n Japanin-joukkojen komentokeskus. Sen mukaan "alkoholilla saattoi olla osuutta" onnettomuuteen. Uutistoimiso AFP:n mukaan sotilaan veressä oli alkoholia kolme kertaa yli sallitun rajan. Rattijuopumuksen raja on Japanissa 0,3 promillea.


Päivän ravivihje: Toto4, Oulu 20.11. iltalehti 07:16 20.11

Oulun maanantairavien Toto4-vihjesysteemin pankkina on kolmannen kohteen Minto's Starman. Ruuna koki viimeksi Joensuussa suursuosikkina tappion melko köykäisessä seurassa. Sitä ennen Minna Piiroisen valmentama ravuri yllätti Kuopiossa voittamalla lähes 80-kertoimella muun muassa Venicen. Tuo kilpailu muistetaan pitkään siitä, että se oli radoilta vetäytyneen Venicen viimeinen kilpailu. Toto4-vihjerivi:


Asiantuntija: F1-hehkutus noussut suomalaisjuniorien päähän: ”Siitä menee vähän pikkupoikien päät sekaisin” iltalehti 06:10 20.11

Afa Heikkisen mielestä ”seuraava suomalainen F1-kuski” on pahin leima, jonka juniorikuski voi saada. Suomalaisten menestysjano näkyy jo junioriluokissa. ”Seuraava Kimi Räikkönen" on leima, joka hyvin todennäköisesti haittaa nousevan kuskin keskittymistä itse uraan. - Täällä käytetään sitä vähän väärin, koska ei kukaan ole ”F1-tähti” ennen kuin on F1:ssä. Siitä menee vähän pikkupoikien päät sekaisin, kun he kuvittelevat, että he ovat jo staroja, Afa Heikkinen pudistelee päätään.


Zimbabween povataan mielenosoituksia Mugaben vuoksi - Oppositiojohtaja: ”Hän on pettänyt koko maan” iltalehti 03:59 20.11

Vallan kahvaan tarttunut presidentti Robert Mugabe aiotaa seuraavaksi erottaa virastaan. Mugaben odotettiin ilmoittavan erostaan sunnuntaina, mutta toisin kävi. Mugabe on hallinnut maataan 37 vuoden ajan sen itsenäistymisestä asti. Hänen edustamansa valtapuolue ZANU-PF odotti presidentin eroavan virastaan sunnuntaina. Puolue-eliitti oli keskustellut asiasta presidentin kanssa. Zimbabwen itsenäisyyssodan veteraanijärjestön johtaja Chris Mutsvangwa sanoi, että presidentin päätös pitää kiinni vallan kahvasta voi johtaa uusiin mielenosoituksiin. Hän sanoi olevansa huolissaan siitä, että armeija voi joutua tulittamaan mielenosoittajia suojellakseen Mugabea.


Uutiset