Aseistakieltäytyjä Elsaa, 19, uhkaa jalkapanta, mutta kohtalotoverin vapautus tuo toivoa - ”Nyt ollaan murroksen partaalla” iltalehti 09:36 24.02

Elsa Tauria tuomittiin lähes puolen vuoden valvontarangaistukseen totaalikieltäytymisestä. Taurian mielestä asevelvollisuus on miehiä syrjivä ja vanhanaikainen tapa järjestää maanpuolustus. Keravalainen 19-vuotias Elsa Tauria tiesi jo vuosia sitten, ettei aio koskaan suorittaa asepalvelusta. Tauria osallistui muiden ikäluokkansa nuorten miesten tavoin syksyllä 2016 kutsuntoihin, joissa hän haki siviilipalvelukseen.


Murentaako totaalikieltäytyjän ennakkotapaus koko asevelvollisuuden? Puolustusministeriön virkamies: ”Jokin raja on vedettävä” iltalehti 07:45 24.02

Jos Helsingin hovioikeuden päätös jättää rankaisematta totaalikieltäytyjä jää voimaan, lainsäädäntöön jouduttaneen tekemään muutoksia. Puolustusministeriön hallitussihteeri Perttu Wasenius ei pidä mahdollisena, että kuka tahansa suomalaismies voisi tulevaisuudessa kieltäytyä asevelvollisuudesta niin halutessaan. Helsingin hovioikeuden tuore päätös johtaa Waseniuksen mukaan kuitenkin hyvin todennäköisesti uusiin asevelvollisuutta koskeviin selvityksiin ja tarvittaessa myös lakimuutoksiin.


Päivän veto- ja vakiovihjeet: Oikein maistuva underi olympialaisiin iltalehti 10:32 23.02

Perjantain vetovihje pitää olympialaisten miesten jääkiekkoilun Kanada-Saksa-välierän alle 5,5 maalista luvattua 1,53 kerrointa oikein maistuvana tapauksena. Kerroin ei sinänsä suuruudellaan huumaa, mutta ei toisaalta huumaa tämän pelin maaliodottamakaan. Tasoero joukkueiden välillä on paljon pienempi kuin yleisesti luullaan, ja molemmat joukkueet ovat enemmän puolustus- kuin hyökkäysvahvoja. Tämä tilanne johtaa helpolla melkoiseen kyttäilykilpailuun maalintekokilpailun sijaan. Osviittaa odotettavissa olevasta maalimäärästä saa karkeasti joukkueiden kisoissa toistaiseksi pelaamista otteluista. Kanadan neljässä aikaisemmassa ottelussa maaleja on tehty yhteensä 15 kappaletta (3,75/peli) ja Saksan viidessä aikaisemmassa 18 kappaletta (3,60/peli).


Trumpin ehdotus aseistaa opettajia sai jäätävän vastaanoton - ”Herra Trump, tämä on surkea idea ja osoittaa, miten vähän tiedät kouluista tai opettajista” iltalehti 07:29 23.02

Opettajaliitot, joukkoampumisen kokenut opettaja ja Floridan kouluampumistutkinnasta vastaava sheriffi tyrmäävät ajatuksen täysin. USA:n presidentti Donald Trump väläytti keskiviikkona ajatusta siitä, että yksi keino torjua kouluampumisia olisi aseistaa ja kouluttaa osa opettajista. - Jos potentiaalinen "sairas ampuja" tietää, että koulussa on suuri määrä hyvin aseita käsitteleviä opettajia (ja muita), jotka ampuvat heti, pipipää ei IKINÄ hyökkää siihen kouluun. Pelkurit eivät mene sinne... Onglema ratkaistu. Pitää olla hyökkäävä, puolustus ei yksin toimi! Trump vielä tviittasi torstaina.


Space X kiinnostui Brasiliasta – ja Brasilia Space X:stä MTV 19:28 22.02

Brasilian puolustusministerin mukaan SpaceX, Boeing ja muut yhtiöt ovat osoittaneet kiinnostuksensa laukaista raketteja lähellä päiväntasaajaa sijaitsevasta Alcantaran sotilastukikohdasta.


Venäläislehti: Venäjän puolustusministeriö hankkinut erityisturvallisia kännyköitä iltalehti 17:40 22.02

Venäläislehti Izvestijan mukaan Venäjän asevoimat jakaa turvallisia puhelimia, joita voi käyttää kaikkialla. Venäläislehti mukaan Venäjän puolustusvoimat on jakanut sotilailleen erityisturvallisia matkapuhelimia. Sanomalehti Izvestijan saamien salaisten asiakirjojen mukaan puhelinten toimintaa suojellaan kansallisella teknologialla. Noin 1 600 euron (115 000 ruplaa) arvoisilla puhelimilla voi siviilikäytössä olevan mobiiliverkon kautta mennä Venäjän salattuun sotilasverkkoon, myös ulkomailla. Asiantuntijoiden mukaan joukkojen liikkeitä voi kyseisten puhelinten avulla kontrolloida entistä paremmin. Puhelimia on toimitettu avainasemissa oleville upseereille.


Puolustusvoimat yhä vaitonainen everstiä koskevasta rikostutkinnasta - Pääesikunta tutki viime vuonna yli 70 upseeritason sotilasrikosta iltalehti 07:00 22.02

Karjalan lennoston entistä komentajaa epäillään sotilasrikoksista, jotka olisivat tapahtuneet tarkemmin määrittelemättömissä, joulukuussa järjestetyissä tilaisuuksissa. Puolustusvoimat on yhä vaitonainen rikostutkinnasta, joka on parhaillaan käynnissä Karjalan lennoston entisen komentajan, eversti Markus Päiviön häiriökäyttäytymisestä viime joulukuisissa tilaisuuksissa. Tutkinnassa, jonka alkaessa Päiviö siirrettiin pois komentajan paikalta, on käytössä useita rikosnimikkeitä, joita ei kuitenkaan myöskään ole tarkennettu julkisuudessa.


Patria harmitteli salaliittoteoriaa: ”Suvi Lindénillä ja meillä ei ole yhteyttä” uusisuomi 17:23 21.02

Puolustusteollisuusyhtiö Patria korosti keskiviikkona tiedotustilaisuudessaan, että Uganda-vyyhdin kautta toisiinsa liitetyillä Patrialla ja ex-ministeri Suvi Lindénillä ei ole minkäänlaista yhteistä hanketta Ugandassa.


”Lasermies” tuomittiin elinkautiseen vankeusrangaistukseen - tappoi holokaustista selvinneen naisen iltalehti 16:17 21.02

Elinkautinen rangaistus tuli vuonna 1992 tehdystä naisen murhasta. John Ausonius, joka tunnetaan paremmin nimellä Lasermannen (Lasermies) tuomittiin keskiviikkona Saksassa elikautiseen vankeusrangaistukseen yli 20 vuotta sitten tapahtuneesta naisen murhasta. Asiasta kertoo ruotsalaismedia. Vuonna 1992 Ausonius tappoi holokaustista selvinneen, 68-vuotiaan juutalaisen naisen Blanka Zmigrodin Frankfurtissa. Oikeutta asiasta on käyty pitkään. Lasermiehen puolustus yritti loppuun asti vakuuttaa oikeusistuimen siitä, että mies on syytön Zmigrodin kuolemaan. Puolustus vetosi muun muassa siihen, että paikalla ollut ainut silminnäkijä ei nähnyt tarkasti tappajan kasvoja. Oikeusistuin kuitenkin totesi todisteiden olevan riittäviä rangaistuksen antamiseksi.


Patrian toimitusjohtaja myöntää: Ugandassa kuolleen kanssa keskusteltiin palkkiomallista uusisuomi 15:55 21.02

Ugandassa menehtynyt suomalaisliikemies ja Patrian myyntipäällikkö olivat alustavasti keskustelleet tuntiperustaisesta palkkiomallista, kertoo valtion enemmistöomistaman puolustustarvikeyhtiön toimitusjohtaja Olli Isotalo.


Patria tiukentaa prosessejaan Uganda-jupakan seurauksena – jatkossa päätökset tehdään johtoryhmässä MTV 15:49 21.02

Puolustustarvikevalmistaja Patria aikoo tiukentaa prosessejaan Uganda-jupakan seurauksena. Toimitusjohtaja Olli Isotalo sanoi kuitenkin, että koko asian läpikäyntiin menee vielä viikkoja ja kuukausia.


Ammusvalmistaja hämmästyi Patrian paljastuksesta: ”Luvaton temppu – kukaan ei tunne koko henkilöä” uusisuomi 15:32 21.02

Ampuma- ja puolustustarvikkeita valmistavan Nammon esitteitä päätyi Ugandaan Patrian esitteiden ohella. Toimitusjohtaja Raimo Helasmäki on täysin äimänä tilanteesta. Minkäänlaista lupaa esitteiden viemiseen ei ollut.


Patrian Isotalo: Suvi Lindén ei ole ollut Ugandassa meidän asiallamme MTV 14:43 21.02

Puolustustarvikevalmistaja Patrian toimitusjohtaja Olli Isotalo on kommentoinut suomalaismiehen kuolemaa Ugandassa. Isotalo on pahoillaan ja surullinen liikemiehen omaisten puolesta.


Patria kertoo uusia tietoja Ugandan mysteeristä – seuraa hetki hetkeltä iltasanomat 09:51 21.02

IS seuraa hetki hetkeltä, kun puolustusvälineyhtiö Patria pitää tiedotustilaisuuden liittyen suomalainen liikemiehen kuolemaan Ugandassa.


Mitä Ugandasta selviää? Patria kertoo uusia tietoja – suora lähetys juuri nyt iltasanomat 09:51 21.02

Puolustusvälineyhtiö Patria pitää tiedotustilaisuuden liittyen suomalainen liikemiehen kuolemaan Ugandassa, joka oli maassa markkinoimassa Patrian aseita.


Mitä Ugandasta selviää? Patria kertoo uusia tietoja – ISTV seuraa suorana kello 14 iltasanomat 09:51 21.02

Puolustusvälineyhtiö Patria pitää tiedotustilaisuuden liittyen suomalainen liikemiehen kuolemaan Ugandassa, joka oli maassa markkinoimassa Patrian aseita.


Live klo 14: Patria julkaisee yksityiskohtaisen selvityksen Uganda-tapauksesta MTV 08:29 21.02

Puolustustarvikeyhtiö Patria julkistaa tänään yksityiskohtaisen selvityksen osuudestaan Uganda-vyyhteen. Asiasta järjestetään tiedotustilaisuus kello 14. Tilaisuutta voi seurata suorana MTV Uutisten nettisivuilta. 


Uutiset