YK:n turvallisuusneuvosto hyväksyi Syyrian tulitaukoehdotuksen iltalehti 21:30 24.02

Venäjän vastustus on venyttänyt tulitaukoneuvotteluja. YK:n turvallisuusneuvosto on lauantai-iltana hyväksynyt äänestyksessään yksimielisesti tulitauon Syyriaan. Tulitauosta oli määrä äänestää eilen perjantaina, mutta turvallisuusneuvoston jäsenmaan Venäjän vastustus venytti neuvotteluita.


YK:n turvallisuusneuvosto äänestää tänään Syyrian tulitauosta MTV 06:05 24.02

YK:n turvallisuusneuvoston on määrä äänestää tänään 30 päivän tulitauosta Syyriaan.


Merkel ja Macron vetoavat Putiniin Itä-Ghoutan tulitauon puolesta iltasanomat 17:10 23.02

YK:n turvallisuusneuvoston määrä äänestää päätöslauselmasta perjantaina.


Valtion alkoholiyhtiö Altia listataan pörssiin MTV 08:28 23.02

Valtionyhtiö Altian osakkeita aiotaan myydä ja listata Helsingin pörssiin, kertovat valtioneuvoston kanslia sekä Altia tiedotteissaan. Altia valmistaa, maahantuo, markkinoi, myy ja jakelee alkoholia. Yhtiön tuotemerkkejä ovat muun muassa Koskenkorva, Larsen, Renault ja Xanté.


Puheenjohtaja selventää ehdotusta eduskunnan työjärjestyksestä: Kansallista turvallisuutta uhkaavat asiakirjat salassa pidettäviä iltalehti 07:01 21.02

Puhemiesneuvoston ehdotuksen valmistelleen työryhmän puheenjohtajan mukaan uusi eduskunnan työjärjestys ei koske kaikkia valiokuntien asiakirjoja. Iltalehti uutisoi maanantaina eduskunnan uudesta työjärjestyksestä, jonka myötä kansanedustajat eivät saisi jatkossa kertoa julkisuuteen tai muualle valiokunnissa käsiteltyjä asioita, jotka ovat salassa pidettäviä tai kuuluvat vaitiolovelvollisuuden piiriin. Iltalehti kertoi uutisessa, että tiedon kertomisesta uhkaava rangaistus koskee ainakin tiedusteluvaliokunnan jäseniä, mutta myös mahdollisesti muita valiokuntia ja niiden työskentelyä.


Patria oli ottamassa Ugandassa kuollutta suomalaismiestä konsultiksi Pakistaniin iltalehti 12:22 19.02

Ugandassa kuollut suomalaismies oli tarjonnut marraskuussa 2016 Patrialle apuaan Indonesiassa, Pakistanissa ja Qatarissa. Patria oli aikeissa sopia yhteistyöstä Pakistanissa. Patrian valtioneuvoston kanslian omistajaohjausosastolle antama selvitys paljastaa lisätietoa Ugandassa toissa viikolla kuolleen suomalaismiehen ja valtio-omisteisen aseyhtiön suhteista. Omistajaohjausministeri Mika Lintilälle 14. helmikuuta annetussa selvityksessä kerrotaan, että Patria järjesti ensimmäisen palaverin suomalaismiehen kanssa jo marraskuussa 2016, kun mies oli ollut yhteydessä yksittäiseen Patrian myyntihenkilöön.


Sidonnaisuudet: Maa- ja metsätalousministeri Leppä hankkinut lisää maata - moni ministeri lyhentänyt isoja lainojaan iltalehti 20:16 15.02

Juha Sipilän (kesk) hallituksen ministerien sidonnaisuuksissa on tapahtunut muutoksia, ilmenee valtioneuvoston yleisistunnossa torstaina hyväksytystä ministerien sidonnaisuuskirjelmästä, joka seuraavaksi menee eduskunnan käsittelyyn. Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok) on luopunut Biotie Therapiesin (5 000 kpl), Raision (500 kpl) ja Talvivaaran (6 500) osakkeistaan. Lisäksi hänen osuutensa asuntolainasta on pudonnut 27 400 eurosta 25 000 euroon. Orpo on myös luopunut Varsinais-Suomen Kansallissäätiön puheenjohtajan tehtävästä sekä Turun Messukeskuksen hallintoneuvoston jäsenyydestä. Asunto-, energia- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen (kesk) on lisännyt omistustaan pörssiyhtiö Metsossa 30 osaketta 100 osakkeeseen ja myynyt 480 Outokummun osaketta.


Video: Anne-Mari Virolainen vannoi ministerinvalansa MTV 15:13 12.02

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö nimitti tänään kauppatieteiden maisteri, kansanedustaja Anne-Mari Virolaisen valtioneuvoston jäseneksi ja ulkomaankauppa- ja kehitysministeriksi ulkoministeriöön.


Uusi ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Virolainen: ”Mä en meinaa olla mikään sooloilija” iltalehti 15:08 12.02

Anne-Mari Virolainen lähtee jo tiistaina työmatkalle Kuwaitiin. Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Anne-Mari Virolainen (kok) kommentoi toimintatapaansa uusien ministerien tiedotustilaisuudessa Valtioneuvoston linnassa tänään alkuiltapäivästä. - Olen tietysti aika iloinen juuri nyt, Virolainen lausui ensikommenttinaan.


Seuraa livenä - uudet ministerit esittäytyvät: Mykkänen kohahdutti jo pakolaislausunnollaan iltalehti 12:53 12.02

Tasavallan presidentti siirtää ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Kai Mykkäsen (kok) sisäministeriksi ja nimittää kansanedustaja Anne-Mari Virolaisen (kok) uudeksi ulkomaankauppa- ja kehitysministeriksi. Presidentin esittely alkaa kello 13. Ministerinimitysten lisäksi presidentti toteaa eduskunnan puhemies Paula Risikon (kok) saaneen eron sisäministerin tehtävästä. Presidentin esittelyn jälkeen pidettävässä valtioneuvoston yleisistunnossa ministeri Virolainen vannoo virkavalan ja antaa tuomarinvakuutuksen.


Presidentti nimittää tänään kaksi uutta ministeriä – Seuraa suoraa lähetystä n. klo 13 iltasanomat 11:03 12.02

Ministerit kertovat Valtioneuvoston linnassa, mihin aiheisiin he tahtovat tulevana vuotena keskittyä.


Presidentti nimittää tänään kaksi uutta ministeriä – Seuraa suoraa lähetystä n. klo 13.20 iltasanomat 11:03 12.02

Ministerit kertovat Valtioneuvoston linnassa, mihin aiheisiin he tahtovat tulevana vuotena keskittyä.


Kuopion tuomiokapituli antoi kenkää Konneveden sateenkaaripapille - aikoo valittaa hallinto-oikeuteen iltalehti 07:36 09.02

Tuomiokapitulin mukaan irtisanottu Olavi Virtanen käyttäytyi epäasiallisesti ja rikkoi esteellisyyssäännöksiä. Kuopion tuomiokapituli on sanonut irti Konneveden kirkkoherran Olavi Virtasen virkasuhteen torstaina. Virtanen tunnetaan niin sanottuna sateenkaaripappina, joka vihkii samaa sukupuolta olevia pareja. Virtanen on ollut pidätettynä virantoimituksesta marraskuun alusta lähtien. Kuopion piispa Jari Jolkkonen perusteli hyllytystä muun muassa virkavelvollisuuksien rikkomisella. Piispa nosti esille myös Virtasen ja kirkkoneuvoston huonot suhteet.


Raportti: Suomen aluekehitys Pohjoismaiden heikointa – Suomi ainoa Pohjoismaa, jossa työvoima vähenee MTV 12:18 08.02

Suomen aluekehitys on ollut Pohjoismaista heikointa, ilmenee tuoreesta raportista. Pohjoismaiden neuvoston raportti analysoi avainlukuja ja vertaa niitä maiden ja alueiden kesken.


Arviointineuvosto tietosuojalaista: Hallituksen esitysluonnoksessa merkittäviä puutteita iltalehti 10:29 08.02

Arviointineuvoston mukaan hallituksen esitystä tulisi korjata ennen kuin se voidaan antaa eduskunnalle. Lainsäädännön arviointineuvoston mukaan EU:n tietosuojalakia koskevassa esitysluonnoksessa on merkittäviä puutteita. Valtioneuvosto kertoo asiasta torstaina julkaistussa tiedotteessa. Esitysluonnoksen pohjalta ei todennäköisesti pysty muodostamaan riittävää ja perusteltua käsitystä esityksestä, eikä sen taloudellisista ja yhteiskunnallisista vaikutuksista.


Arviointineuvostolta tyly palaute hallituksen tietosuojalakiluonnoksesta: ”Merkittäviä puutteita” iltasanomat 10:21 08.02

Arviointineuvoston mukaan esitystä täytyy korjata, ennen kuin se voidaan antaa eduskunnalle käsiteltäväksi.


Venäjän turvallisuusneuvoston Patrushev: Kremlin lista yksi USA:n yrityksistä peitellä sisäisiä ongelmia ulkoisilla uhkilla iltalehti 09:48 31.01

Venäjän turvallisuusneuvoston sihteeri Nikolai Patrushev pitää USA:n julkaisemaa Kremlin listaa vain yhtenä yrityksenä peitellä USA:n sisäisiä ongelmia. Venäjän turvallisuusneuvoston sihteeri Nikolai Patrushev on sanonut Yhdysvaltojen niin sanottua Kremlin listaa Yhdysvaltojen yritykseksi peitellä maan sisäisiä ongelmia ulkoisten uhkien varjolla. Patrushevilla on pitkä tiedustelutausta. Hän toimi ennen nykyistä pestiään Venäjän turvallisuuspalvelu FSB:n johtajana. Myös Patrushevin nimi on kyseisellä listalla. Hänen mukaansa lista ei vaikuta Venäjän ulkopolitiikkaan tai sen asemaan kansainvälisesti. Hän sanoi, että lyhytnäköinen liike tosin vaikuttaa kielteisesti Yhdysvaltojen ja Venäjän kahdenvälisiin suhteisiin.


Antti Rinteen onnistunut taktiikka toi aktiivimallin presidentinvaaleihin iltalehti 08:53 26.01

SDP tarvitsi aktiivimallin vastaista kampanjaa presidentinvaaleihin. Sisäpoliittiset kysymykset nousivat vahvasti esiin presidentinvaalikamppailussa. Teemat, jotka eivät kuulu presidentin toimialueeseen: ulko- ja turvallisuuspolitiikkaan. Suomen tasavallan presidentti johtaa ulkopolitiikkaa yhdessä valtioneuvoston kanssa ja toimii puolustusvoimien ylipäällikkönä. Presidentinvaalien ydinalueeseen liittymättömien sisäpoliittisten aiheiden nousulle on esitetty erilaisia selityksiä. Demarien Tuula Haatainen, perussuomalaisten Laura Huhtasaari ja vasemmistoliiton ehdokas Merja Kyllönen eivät omaa kokemusta ulko- ja turvallisuuspolitiikasta. Heidän mahdolliset vahvuutensa ovat muualla, ja siksi sisäpoliittisista asioista puhutaan mieluummin kuin ulkopolitiikasta.


HS:n päätoimittaja kritisoi JSN:n suunnitelmia: ”Kannattaisi odottaa, täyttyykö edes syyteharkinta” iltalehti 17:34 25.01

Helsingin Sanomien päätoimittaja Kaius Niemi kritisoi Julkisen sanan neuvoston päätöstä tarkastella tiedotusvälineiden toimintaoikeuksia. Journalismin itsesääntelyelin valmistelee julkilausumaa, jossa se käsittelee median oikeutta rikkoa lakia sananvapauden nimissä. Helsingin Sanomat julkaisi joulukuussa kiistanalaisen artikkeliin Puolustusvoimien tiedustelukeskuksesta. Poliisi tutkii juttua epäiltynä turvallisuussalaisuuden paljastamisena.


Irtisanottu Nissinen saa vielä palkkaa yhteensä 63 400 euroa, vaikka ei tee töitä – ankarampi vaihtoehto oli harkinnassa iltasanomat 16:54 25.01

Oikeusministeriö esitti torstaina valtioneuvoston istunnossa, että valtioneuvosto irtisanoisi valtakunnansyyttäjä Matti Nissisen. Taustalla on Nissisen joulukuussa saama tuomio virkavelvollisuuden rikkomisesta, jonka jälkeen oikeusministeriö käynnisti virkamiesoikeudellisen harkinnan. Valtioneuvosto päätti irtisanoa Nissisen.


Uutiset