Satavuotias Viro on noussut uljaasti - vielä 25 vuotta sitten maassa säästettiin bensaa ja sähköä sekä huijattiin armotta: ”Suomalaiset olivat vapaata riistaa” iltalehti 08:41 24.02

Satavuotias Viro on noussut Euroopan unionin ja Naton jäseneksi sekä IT-yhteiskunnaksi, vaikka lähtökohdat olivat haastavat. Tasan 25 vuotta sitten, helmikuussa 1993, Tallinna oli kylmä ja harmaa gangstereiden isännöimä kaupunki. Helmikuu 1993 ei ollut Virossa erityisen kylmä, mutta asunnoissa hytistiin. Neuvostoliitossa talot oli rakennettu sillä oletuksella, ettei lämmitys maksa jatkossakaan käytännössä mitään, joten ne eivät olleet tiiviitä. Pattereissa ei ollut termostaatteja, vaan huoneiden lämpötilaa säädeltiin lähinnä avaamalla ja sulkemalla ikkunoita. Nyt oli lämmöllekin asetettu markkinahinta, mitä ei valtaosa virolaisista ymmärtänyt. Sen he kuitenkin ymmärsivät, että aiemmin itsestäänselvyytenä pidetystä lämmöstä oli tullut luksustuote, jonka hankkimiseen saattoi humahtaa koko kuukauden palkka.


Naisleijonien kapteeni Jenni Hiirikoski Ylelle: ”Luulen, että osaamme tällä porukalla juhlia” iltasanomat 12:09 21.02

Jenni Hiirikoski oli liki sanaton pronssin varmistuttua.


Kidutti ja manipuloi uhrejaan netissä, yllytti raiskaamaan lapsia: brittimiehelle 32 vuoden tuomio - vakoiluvirasto auttoi nappaamaan iltalehti 16:35 19.02

Mies kiristi uhrinsa tekemään erilaisia nöyryyttäviä ja alentavia tekoja ja lähettämään hänelle niistä kuvia ja videoita. Kahdeksan vuotta kestänyt rikossarja toi akateemikolle vähintään 20 vuoden vankila-ajan. Poikkeuksellisessa tapauksessa tekijä ei lainkaan tavannut uhrejaan, joille hän teki suunnatonta henkistä väkivaltaa. Tapausta tutkintut poliisi kertoi, ettei 30-vuotisen uransa aikana ole koskaan törmännyt vastaavaan. Brittimies on tuomittu pitkään vankeuteen 137 erilaisesta rikoksesta, jotka tapahtuivat verkon välityksellä. Hänellä ei ollut lainkaan fyysistä kontaktia yhteenkään 46 uhristaan. Uhrit olivat lapsia tai nuoria aikuisia ja osa heistä koki niin suurta kärsimystä, että yritti itsemurhaa.


Reserviläisliiton kysely: Naton kannatus on laskussa, EU-puolustuksen nousussa iltasanomat 16:29 19.02

Ruotsin kanssa solmittavan puolustusliiton valitsi 11 prosenttia vastaajista.


Pääkirjoitus: Olisiko Ukraina-operaatio sinetti natottomuudelle? iltasanomat 21:01 18.02

Jos Suomi ja Ruotsi kutsuttaisiin Itä-Ukrainan rauhanturvaajiksi, tulisivatko maat siinä samalla luvanneeksi Venäjälle, että ne eivät hakeudu Naton jäseniksi operaation aikana?


Naton ex-pääsihteeriltä kylmäävä varoitus: ”Pian meillä on edessämme tilanne, että robottiparvi hyökkää” iltasanomat 12:43 17.02

Naton ex-pääsihteerin mukaan tekoälyä hyödyntävät lennokit voivat olla sodankäynnin seuraava yllätys.


Puolustusministeri Niinistö Itä-Ukrainan mahdollisesta rauhanturvaoperaatiosta: ”En nyt aivan heti lähettäisi suomalaisia sinne” iltalehti 19:32 16.02

Jussi Niinistö muistutti, kuinka paljon Itä-Ukrainassa tapettiin sotilaita ja siviilejä viime vuonna. Puolustusministeri Jussi Niinistö otti Münchenin turvallisuuskokouksessa kantaa mahdollisten rauhanturvajoukkojen sijoittamiseen Ukrainaan. Naton entinen pääsihteeri Anders Fogh Rasmussen on ennakkotietojen mukaan tilannut raportin, jossa ehdotetaan noin 20 000 rahanturvaajan lähettämistä Itä-Ukrainaan. - Tämä on lähtökohtaisesti asia, joka Suomen päätöksentekojärjestelmässä on pohdittava, Niinistö sanoi suomalaisille toimittajille Münchenissä.


Yliopistokiekkoilija USA:n sankarina – mittavan NHL-uran tehnyt isä olympialaisissa 26 vuotta sitten MTV 12:29 16.02

Yhdysvaltain miesten jääkiekkomaajoukkue joutui pilkan kohteeksi hävittyään avausottelussaan Pyeonchangin olympiaturnauksessa Slovenialle 2-3. Perjantaina amerikkalaiset ryhdistäytyivät. Ryan Donaton maalien myötä joukkue voitti Slovakian 2-1.


Venäjällä puhutaan jo ”Naton Schengenistä” – Jussi Niinistö IS:lle: ”Saa puhua mitä haluaa, hanke on tärkeä Suomelle” iltasanomat 12:05 16.02

Puolustusministeri Jussi Niinistön (sin) mukaan EU:n ja Naton yhteinen sotilaallisen liikkuvuuden hanke on Suomelle erittäin tärkeä.


Naton ex-pääsihteeri ehdottaa: Suomi voisi lähettää rauhanturvaajia Ukrainaan iltasanomat 08:21 16.02

Anders Fogh Rasmussenin tilaama raportti ehdottaa Itä-Ukrainaan YK:n rauhanturvaoperaatiota, jossa Ruotsilla ja Suomella voisi olla suuri rooli.


Puolan pääministeri: Saksa on Naton vapaamatkustaja iltalehti 14:58 15.02

Puolan oikeistolainen pääministeri vihjailee Saksan maksavan liian vähän yhteispuolustuksesta. Puolan pääministeri Mateusz Morawiecki vihjaili Berliinin vierailunsa aattona Saksan olevan Naton "vapaamatkustaja", joka maksaa liian vähän kollektiivisesta puolustuksesta. Morawiecki ei maininnut suoraan Saksaa, mutta arvosteli alle kaksi prosenttia bruttokansantuotteestaan puolustusmenoihin käyttäviä maita. Morawieckin kommenteista kertoi uutistoimisto AFP.


Turkin hyökkäys kurdeja vastaan Syyriassa puhuttaa Nato-maita MTV 05:27 14.02

Puolustusministeri Jussi Niinistö (sin.) osallistuu tänään Naton puolustusministerikokouksen työillalliselle, jossa keskustellaan Naton ja EU:n tiivistyvästä yhteistyöstä.


Turkin hyökkäys kurdeja vastaan Syyriassa puhuttaa Nato-maita iltasanomat 02:44 14.02

Ministeri Niinistö on kutsuttu EU:n ja Naton yhteistyötä käsittelevään osuuteen puolustusministerikokouksessa.


Puolustusministeri Niinistö kiistää edistävänsä Münchenissä Jussi-sotaharjoituksia - sen sijaan tulevista materiaalihankinnoista hän aikoo puhua iltalehti 20:18 12.02

Puolustusministeri Jussi Niinistö (sin) suuntaa tällä viikolla sekä Brysseliin että Müncheniin. Puolustusministeri Jussi Niinistö (sin) osallistuu keskiviikkona Brysselissä Naton puolustusministerikokouksen yhteydessä järjestettävälle työillalliselle, jonka teemana on EU:n ja Naton välinen tiivistyvä yhteistyö. Lisäksi ministerit keskustelevat muun muassa Suomelle tärkeästä sotilaallisesta liikkuvuudesta. Niinistön mukaan kokouksen pääteemoina ovat EU:n puolustusaloitteet, eli pysyvä rakenteellinen yhteistyö (PRY) sekä EU:n ja Naton yhteistyö.


Nato-raportti: Venäjä käyttää infosodassa aseinaan pakolaisia ja maanmiehien ahdinkoa iltalehti 11:29 09.02

Naton strategisen viestinnän osaamiskeskus seuraa ja tutkii Venäjän tekemää informaatiovaikuttamista Naton jäsen- ja kumppanimaissa. Videolla Venäjän hävittäjä pullisteli aseillaan Nato-koneelle loppukesästä 2017. Venäjän keinot ovat monet, kun se pyrkii vaikuttamaan länsimaiden informaatiotulvaan. Naton strategisen viestinnän osaamiskeskus StratCom Latviassa tekee tutkimusta muun muassa näistä keinoista.


Venäjän ”projektia 18280” testataan Itämerellä – ”Voi suistaa Naton ohjukset kurssiltaan” iltasanomat 20:27 08.02

Venäjä on lähettänyt Itämerelle testiin uuden sotilasaluksen. Sotilasprofessorin mukaan Venäjän tiedetään kehittäneen GPS-häirintää ohjuksia vastaan, mutta inertiaohjattujen risteilyohjusten reitin sekoittaminen ei ole kuitenkaan mahdollista.


Uutiset