Metsolat-sarjan luoja liikuttui suosionosoituksista - käsikirjoittajan muistelmat tekeillä iltalehti 11:24 15.01

Carl ja Anna-liisa Mesterton saivat kahden minuutin seisovat aplodit. Kainuulaisesta pienviljelijäperheestä kertova televisiosarja Metsolat on nyt kokonaisuudessaan katsottavissa Yle Areenassa. Ensi kertaa 90-luvun alussa esitetty, sittemmin pariin otteeseen uusittu sarja on supersuosittu. Jo televisiosta tullessaan se keräsi joka jaksollaan ruutujen ääreen miljoonayleisön. Nyt sitä tuijotetaan netistä maratoneina.


Metsolat-sarjan tekijät miettivät jatkoa: Erkin rinnebisnes kasvaisi, sote ja maahanmuuttajat mukaan... iltalehti 14:52 13.01

Supersuositun sarjan käsikirjoittaja ja ohjaaja Carl Mesterton ei poissulje sitä, että Metsoloista tehtäisiin vielä elokuva. Kainuulaisesta pienviljelijäperheestä kertova draamasarja Metsolat esitettiin televisiossa ensi kertaa vuosina 1993-1995, uusintana vuosina 1999-2000 ja vielä vuonna 2008. Nyt koko tuotantokausi eli 41 jaksoa on nähtävissä Yle Areenassa. Sarjan suosio on yllättänyt tekijänsäkin. Kun se pyöri ruuduissa keskiviikkoiltaisin, taajamat tyhjenivät. Joka jakso tavoitti miljoonayleisön. Ainoa supersuositun sarjan katsojaluvuissa omana aikanaan päihittänyt televisiolähetys on ollut vuoden 1995 jääkiekon maailmanmestaruuskisojen loppuottelu.


Metsoloiden tekijä Carl Mesterton paljastaa: Tämän takia otin Helenan hengiltä iltalehti 12:49 13.01

Legendaarinen Metsolat-sarja on nyt kokonaisuudessaan katsottavissa Yle Areenassa. Se vetoaa nostalgiallaan ja elävällä ajankuvallaan katsojiin edelleen. Ennen Metsoloita käsikirjoittaja ja ohjaaja Carl Mesterton oli tehnyt töitä ruotsinkielisen teatterin ja television puolella. Hän ei juurikaan tuntenut suomalaisia näyttelijöitä, mutta ohjaaja pyrkikin löytämään sarjaan nimenomaan tuntemattomampia tekijöitä. - Antin ja Annikin roolitus oli heti selvä, samoin Kaukovaaran. Muihin rooleihin etsin näyttelijöitä koekuvauksilla. Esimerkiksi Jaanaa näyttelevä Jaana Raski on synnynnäinen komedienne. Lisäksi halusin mukaan suomenruotsalaisia, Carl kertoo.


Metsolat-sarjan Hoikalla on aito esikuva - näin kainuulainen kunta lavastettiin Mouhijärvelle iltalehti 11:17 13.01

Toisin kuin moni saattaisi luulla, legendaarista Metsolat-sarjaa kuvattiin aidossa Kainuussa vain pari päivää. Ovessa ei lue Metsola vaan Mesterton. Eikä täällä vastata puhelimeen "Leppävaarassa". Mutta muuten meno Metsolat-sarjan luojien Carl ja Anna-Lisa Mestertonin kotona Helsingissä on kuin kainuulaisella tilalla. Täälläkin juodaan ensin kahvit. Carl on sekä käsikirjoittanut, ohjannut että leikannut pienviljelijäperheen elämästä juhannuksesta 1987 jouluun 1996 kertovan sarjan, Anna-Lisa on toiminut apukirjoittajana ja taustatoimittajana. Tai itse asiassa Metsoloiden parikymmentä ensimmäistä jaksoa syntyivät Carlin sekä Curt Ulfstedtin näppäimistöllä, lopussa parissakymmenessä jaksossa kirjoittajina toimi molempien Mestertonien lisäksi Miisa Lindén.


Näkökulma: Lähihistoriamme traagisimmat vuodet paketoiva Metsolat-sarja pitäisi näyttää kaikille maahanmuuttajille iltalehti 16:57 19.12

Alkoholismi, masennus, hyvä veli -suhmurointi, pankkikriisi, yrittäjyys ja perhetragediat. Näistä on tehty legendaarinen Metsolat- sarja - ja silti sen katsomisesta tulee hyvälle tuulelle, kirjoittaa Iltalehden Erkki Meriluoto. Urjalalaissyntyisen kirjailijan Väinö Linnan teokset Täällä Pohjantähden alla ja Tuntematon Sotilas on nostettu usein suurten kansallisromaanien asemaan. Ne kuvaavat aikansa historiallisia tapahtumia tavallisten ihmisten kautta koskettavalla tavalla. Saman tekee kuvitteellisten Urjan rinteiden juurille sijoittuva Metsolat-televisiosarja, joka on 1980-90-luvun vaihteen ja lamavuosiaikojen peili. Carl Mestertonin mestariteos on tullut nähtäväksi nyt koko 41 jakson voimallaan Yle Areenaan. Se jos mikä on hieno kulttuuriteko, sillä nyt sarjan ääreen pääsevät jälleen uudet sukupolvet. Oikeasti nuoret, käyttäkää vaatimattomat 40 tuntia elämästänne ja katsokaa sarja läpi. Jokaista jaksoa tapitti aikanaan yli miljoona silmäparia kuvaputkitelevisioiden äärellä. Se on hyppy siihen maailmaan, jonka äärellä isänne ja äitinne kasvoivat - sitä hirvittävän upeaa pukeutumista myöten!


Uutiset