Irakin korkein oikeus pitää kurdien itsenäisyysäänestystä perustuslain vastaisena iltalehti 11:26 20.11

Kurdistanin itsenäisyysäänestys julistettiin laittomaksi ja sen tulokset mitätöitäviksi. Video: Eronnut presidentti Masoud Barzani sanoo, että itsenäisyys on kurdien oikeus. Irakin korkein oikeus totesi maanantaina autonomisen Kurdistanin alueen itsenäisyysäänestyksen laittomaksi. Syyskuussa järjestetty kansanäänestys oli oikeuden mukaan perustuslain vastainen.


Kurdien kiistelty kansanäänestys johti lähes sotaan iltalehti 07:05 10.11

Irakin Kurdistan järjesti syyskuussa kansanäänestyksen alueen erottamiseksi Irakista. Irakin ja Irakin autonomisen Kurdistanin välit kiristyivät äärimmilleen lokakuussa sen jälkeen, kun Kurdistan järjesti itsenäisyyskansanäänestyksen. Irakin hallitus ei hyväksy äänestystä ja pitää sitä laittomana. Käytännössä mitkään muutkaan maat eivät ole äänestystä hyväksyneet. Muun muassa Yhdysvallat on kritisoinut äänestyksen ajankohtaa. Taistelu terroristijärjestö Isisiä vastaan on alueella vielä meneillään, vaikka suurimmat taistelut onkin jo käyty. Useiden länsimaiden mukaan voimavarat pitäisi tällä hetkellä suunnata alueen vakauttamiseen.


Irakin kurdien presidentti jättää tehtävänsä iltasanomat 20:43 29.10

Parlamentti päättää presidentin vallan jakamisesta seuraaviin presidentinvaaleihin asti.


Suomalainen Arîel, 23, taistelee Raqqassa: ”Päämääräni on siviilien vapauttaminen Isisin vallan alta” iltalehti 10:45 27.10

Kaksi suomalaismiestä on mukana kukistamassa Isisiä Raqqassa. Isisin menettäessä alueita Syyriassa ja Irakissa, kurdit tavoittelevat vaikutusvaltaisempaa asemaa alueilla. Arîel Şervan -nimeä käyttävä 23-vuotias suomalaismies on ollut pian vuoden Syyrian Rojavassa taistelemassa Isisiä vastaan Kansan puolustusjoukoissa eli kurdien YPG:ssä. Hänen mukaansa Isisin kohtaaminen on täysin erilaista kuin mitä mediassa annetaan ymmärtää. Taistelijat ovat kurinalaisia ja tehokkaita. - Lähdin Rojavaan, koska Isisin kaltainen järjestö ei kaihda siviiliväestön tuhoamista ja heidän käyttämistään ihmiskilpinä, Arîel perustelee lähtöään.


Näkökulma: Isisin pääkaupunki Syyriassa vapautui - mitä tapahtuu, kun jihadistit palaavat kotiin? iltalehti 19:00 24.10

Vaikka Isis kukistettaisiin pian, poliittisen islamin tukijajoukot eivät häviä mihinkään, kirjoittaa Lähi-idän konflikteihin erikoistunut tutkija Alan Salehzadeh. Isis menetti viimeisen tärkeän tukikohtansa Syyriassa, kun Yhdysvaltojen liittolaisjoukot, eli kurdien ja arabien SDF-joukot valloittivat Raqqa-kaupungin takaisin. Raqqa oli toinen tärkeä strateginen kohde Isisille Irakin Mosulin jälkeen. Nyt kun Raqqa on menetetty, Isisin hallintaan jäävät enää pieniä alueita. Tästä koko maailma on tietenkin innoissaan. Kolikolla on kuitenkin kääntöpuoli: Isisin riveihin lähteneet vierastaistelijat lähtevät tappion koitettua palaamaan takaisin Eurooppaan ja muihin kotimaihinsa ja muodostavat merkittävän turvallisuusuhan. Sen kitkemiseksi on tehtävä tiivistä yhteistyötä lähtöalueen viranomaisten kanssa.


Yhdysvaltain tukemat joukot vallanneet Syyrian suurimman öljykentän äärijärjestö Isisiltä iltalehti 09:15 23.10

Myös Syyrian hallinnon joukot havittelivat öljykentän valtaamista. Yhdysvaltain armeijan mukaan Yhdysvaltain tukemat kurdien ja arabien SDF-joukot ovat vallanneet Syyrian suurimman öljykentän äärijärjestö Isisiltä. Asiasta muun muassa kertovan Washington Postin mukaan al-Omarin öljykentän valtaamista on pidetty etuna etenkin kurdeille, sillä alueen hallinnasta voi olla hyötyä mahdollisissa neuvotteluissa muun muassa kurdien asemasta Syyriassa. Toisaalta alueen valtaamisen on pelätty vetävän Yhdysvallat mukaan taisteluihin Syyrian hallituksen joukkojen ja niitä tukevien Venäjän ja Iranin kanssa. Yhdysvaltain johtaman liittouman tukemat joukot ovat käyneet kilpajuoksua öljykentän valtaamisesta Syyrian hallinnon joukkojen kanssa. Öljykenttä oli Isisin hallinnassa vuodesta 2014 lähtien. New York Times -lehden paikallisten silminnäkijöiden mukaan Syyrian hallinnon joukot olivat myös edenneet lähelle öljykenttää sunnuntaina, mutta perääntyivät Isisin kanssa käytyjen raskaiden taisteluiden myötä. Yhdysvaltain tukemat joukot onnistuivat valtauksessa myöhemmin sunnuntaina. Isis menetti Raqqan viime viikolla


Yhdysvaltain tukemat SDF-joukot valtasivat Syyrian suurimman öljykentän Isisiltä iltalehti 06:30 23.10

Yhdysvaltain tukemat kurdien ja arabien muodostamat SDF-joukot ovat vallanneet Syyrian suurimman öljykentän sunnuntaina. Yhdysvaltain armeijan ja SDF:n edustajat kertovat asiasta Washington Postille. Joukot valtasivat öljykentän vain kaksi päivää sen jälkeen, kun SDF virallisesti ilmoitti vallanneensa Raqqan kaupungin takaisin äärijärjestö Isisiltä. Isis oli pitänyt Raqqaa pääkaupunkinaan Syyriassa.


Irak valloitti kahdessa päivässä valtavan alueen kurdeilta – tämä kartta kertoo mistä kiistassa on kyse iltasanomat 13:53 18.10

Irakin pohjoisosassa kytevät ainekset konfliktiin Irakin ja kurdien itsehallintoalueen välillä.


Isisiä vastaan taisteleva palkkasoturi surmannut jo 26 - "rakastan tappamista" iltalehti 16:25 17.10

Britannian armeijan entinen sotilas taistelee kurdien rinnalla Syyriassa. Venäläinen uutissivusto on haastatellut entistä Britannian armeijan sotilasta, joka kertoo taistelleensa palkkasoturina Isisiä vastaan jo neljä vuotta. Hänen nimeään ei kerrota. - Rakastan tappamista. Sillä ei ole väliä kuka on vihollinen, Isis, Assad tai Barzani (Irakin Kurdistanin presidentti).


Uutiset