Lunta luvassa koko maahan tällä viikolla, katso oman paikkakuntasi tilanne - ”Etelään voi tulla kymmenkunta senttiä” iltalehti 08:27 15.01

Alkuviikon kova tuuli tekee matalistakin pakkasasteista purevia. Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Helena Laakso kertoo, että maanantai on koko maassa varsin poutainen, kun korkeapaine vallitsee maan itäpuolella ja laaja matalapainealue länsipuolella. - Alkuviikosta voimakas tuuli puhaltaa varsinkin merialueilla, etenkin tiistaina. Läntisillä merialueilla voi olla myrskyisääkin, Laakso sanoo.


Lunta tupruttaa Etelä-Suomeen ensi viikolla - nihkeästi, mutta ei ainakaan sula heti pois iltalehti 04:47 13.01

Suomi on ensi viikolla puristuksissa matalapaineen ja korkeapaineen välissä. Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Leena Laakso kertoo Iltalehdelle, että Suomen eteläisiin osiin on odotettavissa lumisadetta ensi viikon puolella. - Vahva korkeapaine pysyttelee maan itäpuolella ja laajin matalapainealue taas meidän länsipuolella. Korkeapaine pitää enimmät sateet Ruotsin puolella, mutta jonkin verran sataa meillekin viikon puolivälin jälkeen, Laakso sanoo.


Etelä-Suomen hiihtokelit todella lähellä – Karjalankannaksella vahva vastaisku iltasanomat 13:24 12.01

Pohjois-Atlantilta Islannin suunnalta lähestyy laaja-alainen matalapaineen alue. Sitä vastassa on Karjalankannaksen yllä oleva vahva korkeapaine.


Viikonloppuna poutaa koko maassa iltasanomat 07:30 12.01

Korkeapaineen alue vaikuttaa Suomen säähän loppuviikon ajan.


Päälaelleen kellahtanut ilma piinaa Suomea jopa viikon: ”Odotettavissa hankaluuksia” iltalehti 05:01 12.01

Lentoliikennettäkin häirinneet sumut jatkuvat ja voivat aiheuttaa edelleenkin ongelmia. Lauha sää ja korkeapaine ovat saaneet aikaan tilanteen, jossa muodostuu sankkaa sumua, eikä tilanne ole muuttumassa nopeasti. Keskiviikkona sumu ja kosteus myöhästyttivät lentoja lämpötilainversion vuoksi. Tämän sääilmiön aikana maan lähellä on kylmä ilmamassaa ja lämmin ilmamassa on korkealla, vaikka normaalisti tilanne on toisin päin. Inversion vuoksi keskiviikkona puolen kilometrin korkeudessa oli kolme astetta lämmintä ja maan pinnassa lähes kolme astetta pakkasta.


Aurinkoinen pakkassää jatkuu koko maassa iltasanomat 07:25 09.01

Suomeen vahvistuu vähitellen korkeapaine.


Koko viime vuosi sadetta sateen perään: Nyt viimein hetki valoa – korkeapaine saapuu vihdoin Suomeen MTV 11:44 08.01

Jos on tuntunut siltä, että Suomea on piinannut sadealue toisensa jälkeen, se ei ole vain subjektiivista, vaan täyttä totta: Suomen ylitse ovat kulkeneet lähinnä matalapaineet.


Korkeapaineen selänne lähestyy Suomea – meteorologilta lupaava ennuste torstaille iltasanomat 17:14 15.11

Marraskuulle tyypillinen harmaa epävakaus jatkuu.


Matalapaine lähestyy Suomea – sää lauhtuu perjantaina iltasanomat 07:30 01.11

Keskiviikkona Suomi kuuluu vielä korkeapaineen alueeseen.


Ensin luvassa kylmää ja aurinkoista, sitten iskee lämpövirtaus - ”Korkeapaine ja matalapaine taistelevat keskenään” iltalehti 19:26 30.10

Tiistaina saapuva korkeapaine saa tuulet laantumaan ja painaa lämpömittarin miinukselle varsinkin maan pohjoisosissa. Suomen ylle saapuu tiistaina korkeapaine, joka tuo mukanaan muutaman kylmemmän päivän. Sää selkiytyy jo maanantain ja tiistain välisenä yönä ainakin maan länsi- ja pohjoisosissa. - Tiistai on aurinkoinen koko maassa, mutta samalla ollaan pakkasella ihan Etelä-Suomea myöten. Voimakkaimmin korkeapaine vaikuttaa Lappiin, jossa voidaan nähdä jopa -20-30 asteen pakkaslukemia. Nämä vaihtelevat kuitenkin paikallistasolla paljon, joten vielä ei voi tarkalleen sanoa, mihin tulee mitäkin lukemia, kertoo Forecan päivystävä meteorologi Joanna Rinne.


Ilahduttava käänne säässä: vaaralliset ajokelit väistyvät - Etelä-Suomeen kuulaita poutapäiviä iltalehti 19:45 29.10

Alkavan viikon sää on edellisviikkoa parempi. Varsinkin pohjoisessa nähdään myös varsin talvisia päiviä. Alkava viikko tuo helpotuksen autoilijoille. Lumi- ja räntäsateiden sijaan luvassa on korkeapainetta ja selkeitä päiviä, jopa aurinkoa. Sateet jatkuvat vielä sunnuntain ja maanantain välisenä yönä. Varsinkin merialueilla tuuli voi olla vielä maanantaina puuskittaista.


Ilmatieteen laitos teki ennusteen takaisinvedon - lumiryöppy autoilijoiden kiusaksi: "Voi tulla vähän reippaammin" iltalehti 15:27 22.10

Ensi viikon lauhtuva sää on peruttu. Ilmatieteen laitos ehdottaa tilalle jopa runsaita lumisateita. Suomi on päättyvällä viikolla kärvistellyt läpi syksyn ensimmäisten pakkasaamujen. Korkeapaine on laskenut lämpötiloja koko maassa alle nollan, minkä johdosta luonto on saanut näyttävän kuurapeitteen niskaansa. Ilmatieteen laitos ilmoitti pakkasista torstaina. Samassa tiedotteessa oli varovainen aprikointi, jonka mukaan sää saattaisi taas lämmetä hetkeksi ensi viikon puolessavälissä.


Huomenna Suomessa voidaan mitata jopa +15 astetta – lämpöpiikin syy löytyy Euroopasta iltasanomat 14:59 15.10

Laajalti Euroopassa vallitseva korkeapaine tuo lämpöä myös Suomeen.


Uutiset