Viikko käynnistyy tuulisessa pakkassäässä iltalehti 05:49 15.01

Ilmatieteen laitoksen mukaan pilvisyys on runsasta monin paikoin. Maanantaina on tiedossa tuulista pakkassäätä, kertoo Ilmatieteen laitos. Etelä- ja keskiosassa sekä Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa on monin paikoin pilvistä ja poutaa.


Metsolat-sarjan Hoikalla on aito esikuva - näin kainuulainen kunta lavastettiin Mouhijärvelle iltalehti 11:17 13.01

Toisin kuin moni saattaisi luulla, legendaarista Metsolat-sarjaa kuvattiin aidossa Kainuussa vain pari päivää. Ovessa ei lue Metsola vaan Mesterton. Eikä täällä vastata puhelimeen "Leppävaarassa". Mutta muuten meno Metsolat-sarjan luojien Carl ja Anna-Lisa Mestertonin kotona Helsingissä on kuin kainuulaisella tilalla. Täälläkin juodaan ensin kahvit. Carl on sekä käsikirjoittanut, ohjannut että leikannut pienviljelijäperheen elämästä juhannuksesta 1987 jouluun 1996 kertovan sarjan, Anna-Lisa on toiminut apukirjoittajana ja taustatoimittajana. Tai itse asiassa Metsoloiden parikymmentä ensimmäistä jaksoa syntyivät Carlin sekä Curt Ulfstedtin näppäimistöllä, lopussa parissakymmenessä jaksossa kirjoittajina toimi molempien Mestertonien lisäksi Miisa Lindén.


Puhemiehet: Maalaisliiton perilliset taistelevat palkintopallista iltalehti 17:25 12.01

Naisten Matti Vanhaselle lähettämiä nakukuvia päätyi Matti Vanhaselle, ei tosin keskustan Matti Vanhaselle. Presidentinvaalien mielenkiintoisin taistelu käydään maalaisliiton perillisten, elikkä keskustan, perussuomalaisten ja väyrysläisten kesken. Tarjolla on ainakin vaalien pronssisija. Väyrynen villitsi menneellä viikolla kansalaisia keskustan sydänmailla Kainuussa. Väyrysen perustaman kansalaispuolueen puheenjohtajan Sami Kilpeläisen kotitilalla järjestetyssä vaali-illassa oli torstaina tupa täynnä: mukana myös kovia kepulaisia, nykyisiä ja entisiä kunnanvaltuutettuja.


Kainuun pelastuslaitoksen johtaja palasi joululomalta poikkeuksellisen sähkökriisin keskelle - painoi 80 tuntia töitä neljään päivään: ”Ehdottomasti vaativin tehtävä, mihin olen joutunut” iltalehti 07:03 11.01

Pelastusjohtaja Anssi Parviainen kertoo, ettei ole koskaan uransa aikana ollut tilanteessa, jossa pelastuslaitos joutuu ottamaan johtovastuun tilanteesta, johon ei liity onnettomuutta. Tammikuun 7. päivän aamuna Kainuun pelastuslaitoksen johtaja, 57-vuotias Anssi Parvinainen heräsi kuudelta siihen, kun Yleisradion toimittaja soitti kysyäkseen, mikä tilanne Kainuussa oli sähkökatkojen suhteen, onko jo näkyvissä merkkiä paremmasta. Sitä Parviainen ei vielä tiennyt, mutta toivoi kovasti: yön aikana Kainuun metsissä laajaa sähköverkko-ongelmaa oli selvittämässä 230 sähköasentajaa, 28 "motoa", eli metsätyökoneyksikköä, 10 telakuorma-autoa, kolme helikopteria ja tukku vapaaehtoisia. Edellisenä päivänä tilanne oli ollut Parviaisen mukaan uskomaton: kun yksi linja saatiin korjattua, toinen meni rikki.


Hiljainen kuolema vaanii metsässä: Itä-Suomessa varoitetaan ”tappolumesta” MTV 09:05 10.01

Kainuussa, Pohjois-Karjalassa ja Pohjois-Savossa varoitetaan tykkylumialueilla liikkumisesta. Pahoilla tykkylumialueilla työskentely on tällä hetkellä hengenvaarallista, sanoo metsäasiantuntijoiden työsuojeluasiantuntija Markku Varis.


Energiavirasto sähkökriisistä SK:lle: Selvitämme, ovatko yhtiöt täyttäneet sähköverkon kehittämisvelvollisuutensa iltalehti 14:22 09.01

Kainuun sähkökriisin jälkipuinti on alkanut. Energiaviraston verkot-ryhmän johtaja Veli-Pekka Saajo sanoo Suomen Kuvalehdelle, että virasto selvittää erikseen, ovatko yhtiöt täyttäneet sähköverkon kehittämisvelvollisuutensa ja antaako Kainuun sähkökriisi aihetta muuttaa "yhtiöiden kehittämissuunnitelmia toimenpiteiden tai aikataulujen osalta." Tykkylumen painamat puut painuivat linjojen päälle ja pimensi tuhannet kotitaloudet ja yritykset varsinkin Kainuussa. Tuhot olivat poikkeuksellisen laajat. Sähköverkkojen toimitusvarmuus on Saajon mukaan silti parantunut.


SK: Energiavirasto selvittää, ovatko Kainuun sähköyhtiöt täyttäneet velvoitteensa MTV 14:01 09.01

Energiavirasto aikoo selvittää erikseen, ovatko Kainuussa toimivat sähköverkkoyhtiöt täyttäneet velvollisuutensa kehittää sähköverkkoa, kertoo Suomen Kuvalehti.


Tykkylumiongelmat helpottivat, Kainuun terveysasemat ja hoivayksiköt palasivat normaaliin aukioloon iltasanomat 12:28 09.01

Kainuussa terveys- ja sosiaalipalvelut palasivat tiistaina normaalivalmiuteen tykkylumen aiheuttamien häiriöiden helpotuttua.


Kainuu palaa sähkökriisistä normaalioloihin: Terveysasemat ja hoivayksiköt normaaliivalmiuteen MTV 12:22 09.01

Kainuussa terveys- ja sosiaalipalvelut palaavat normaalivalmiuteen tykkylumen aiheuttamien häiriöiden helpotuttua.


Sähköt lähes korjattu Aku-myrskyn jäljiltä – muutamia kymmeniä kotitalouksia vielä ilman sähköä MTV 20:24 08.01

Kovan tuulen ja tykkylumen aiheuttamat sähkökatkot oli saatu lähes korjattua maanantaina illalla. Sähköttä oli sähköyhtiöiden karttapalvelun mukaan enää muutamia kymmeniä kotitalouksia Kainuussa ja Pohjois-Suomessa.


Aku-myrskyn aiheuttamat sähkökatkot saatu lähes korjatuksi iltasanomat 20:20 08.01

Sähköttä oli sähköyhtiöiden karttapalvelun mukaan enää muutamia kymmeniä kotitalouksia Kainuussa ja Pohjois-Suomessa.


Kainuun häiriötilanne alkaa olla ohi - Evakuoidut päässeet takaisin koteihinsa iltalehti 19:24 08.01

Kainuussa sattui tänään yksi loukkaantuminen, kun henkilö oli mennyt liian lähelle sähkölinjoja korjaavia työkoneita. Henkilö oli saanut sähköiskun. Kainuulaisia yli viikon vaivannut häiriötilanne alkaa vihdoin olla ohi. Pelastusjohtaja Anssi Parviainen kertoo, että pelastustoimi on luopunut yleisjohtovastuusta tänään päivällä, ja tilanne on palautumassa normaaliksi. Hän kuitenkin muistuttaa, että tykkylumikuorma on Kainuussa edelleen runsasta ja siihen on suhtauduttava varoen.


Enää muutamia satoja ilman sähköjä – eniten sähköttömiä kotitalouksia Kainuussa ja Varsinais-Suomessa MTV 16:27 08.01

Sähköttömiä asiakkaita on iltapäivällä enää muutamia satoja, ilmenee sähköyhtiöiden karttapalvelusta.


Kainuussa vakava tykkylumiturma – mies sai voimakkaan sähköiskun ja pahoja palovammoja MTV 16:16 08.01

Mieshenkilö loukkaantui vakavasti Ristijärvellä sattuneessa tapaturmassa. Onnettomuushetkellä metsäkone oli ollut kaatamassa tykkylumen valtaamia puita suurjännitelinjan vierestä, kertoo Oulun poliisi tiedotteessaan.


Ulkopuolinen sai vakavan sähköiskun lumitöissä Kainuussa – Poliisi kehottaa välttämään metsää uusisuomi 16:02 08.01

Kainuussa Ristijärvellä ulkopuolinen mies on loukkaantunut vakavasti oltuaan seuraamassa sähkölinjan puhdistustöitä metsässä. Ristijärvi on yksi kunnista, jotka ovat kärsineet tykkylumen aiheuttamista sähkönjakeluongelmista.


Sähkökriisi Kainuussa helpottaa vihdoin - Metsänomistajille tiedossa merkittävää harmia: ”Ehkä suurimmat tykkylumivahingot, joita Suomessa on koskaan ollut” iltalehti 10:23 08.01

Metsissä liikkuvia varoitetaan edelleen lumesta ja katkeilevista puista. Viikon ajan Kainuuta piinannut sähkökriisi on saatu hallintaan. Pelastusjohtaja Anssi Parviainen kertoo, että tilanne on viimein vakiintunut. Sunnuntain ja maanantain välinen yö sujui rauhallisesti.


Selviäisitkö sinä monta päivää ilman sähköä? Pelastusalan asiantuntija: ”Kaupunkilaisilla harvoin edes juomavettä” iltalehti 20:40 07.01

Keskimäärin maaseudulla ihmiset pärjäävät paremmin kuin kaupungeissa. Kaupassa käydään harvemmin, joten ruokaa on enemmän varastossa. Maaseudulla osataan edelleen varautua poikkeustilanteisiin kuten sähkökatkoihin kaupunkeja paremmin, sanoo Suomen Pelastusalan keskusliiton (Spek) koulutusohjaaja Aikku Eskelinen. - Viime päivinä sähköt ovat katkenneet muutamaksi tunniksi, mutta täällä on päästy vähällä. Kaupunkilaisilla on harvoin edes riittävää juomavesivarastoa, Sotkamossa Kainuussa asuva Eskelinen sanoo Iltalehdelle.


Sähköt saatu palautettua tuhansille Kainuussa iltasanomat 16:44 07.01

Kainuussa tykkylumesta johtuvia sähkönjakeluhäiriöitä on saatu korjattua sunnuntain aikana.


Vanhanen Kainuun sähkökriisin opetuksista: ”Kuinka selviäisimme tahallisesta sähköverkkojen lamauttamisesta?” iltalehti 13:51 07.01

Presidenttiehdokas Matti Vanhasen mukaan Kainuun tilanteen normalisoinnin hitaus herättää kysymyksen, kuinka selviäisimme tahallisesta yhteiskuntaa kohtaan suunnatusta sähköverkkojen lamauttamisesta. Entinen pääministeri, presidenttiehdokas Matti Vanhanen puhui sunnuntaina keskustan maakunnallisessa vaalijuhlassa. Vanhanen nosti esille erityisesti Kainuussa, mutta myös Pohjois-Karjalassa ja Pohjois-Savossa koetut, lumen aiheuttamat sähköverkkojen viat. - Häiriöt ovat paljastaneet sekä sähköjärjestelmämme haavoittuvuuden että säädöspuutteet johto- ja koordinointivastuun ottamisessa. Kun kyse on pitkäkestoisesta häiriötilanteesta, päätös johtovastuun ottamisesta ei käy yhtä selvästi kuin onnettomuustilanteessa. Maakuntamalli tulee tuomaan selvyyttä koordinointi- ja johtovastuuseen kriisitilanteissa.


Uutiset