Presidentti Ahtisaari moittii YK:ta kovin sanoin Syyrian sodasta: ”Turvallisuusneuvosto on epäonnistunut” iltalehti 22:18 20.04

Nobelin rauhanpalkinnon voittanut presidentti Martti Ahtisaari kertoo uskovansa vankasti Yhdistyneisiin kansakuntiin, minkä vuoksi hän kertoo tietävänsä, että se pystyy Syyriassa myös parempaan. - Seitsemän vuotta sotaa. Vähintään puoli miljoonaa kuollutta. Yli viisi miljoonaa pakolaista. Katsoipa asiaa mistä suunnasta tahansa, Syyrian sota on jatkunut aivan liian kauan, presidentti Martti Ahtisaari kertoo mielipidekirjoituksen ensimmäisessä kappaleessa. Syyriassa riehuva sisällissota otti jälleen uuden käänteen, kun Itä-Ghoutassa tapahtui kaasuisku, joka tappoi ainakin 70 ihmistä huhtikuun alkupuolella. Länsi syyttää iskusta presidentti Bashar al-Assadia, joka taas on tärkeimmän liittolaisensa Venäjän säestyksellä kiistänyt kaiken. Yhdysvallat, Britannia ja Ranska rankaisivat Syyriaa tekemällä ilmaiskuja Assadin joukkoihin. Asetelmassa nähdään vaara laajemmalle yhteenotolle Yhdysvaltain ja Venäjän välillä.


Suomi vaatii rangaistuksia kemiallisten aseiden käytöstä - Soini: ”Hirvittävien aseiden käyttö on vaarallisesti arkipäiväistymässä” iltalehti 17:50 16.04

Ulkoministeriö kertoo, että Suomi on liittynyt maanantaina kansainväliseen aloitteeseen, joka vaatii seurauksia ja rangaistusta kemiallisten aseiden käyttämisestä. Suomi on liittynyt maanantaina 25 maan rintamaan, mikä taistelee kemiallisten aseiden käytön rankaisemattomuutta vastaan. Ulkoministeriö kertoo tiedotteessaan, että vaikka kemiallisten aseiden käyttö on kielletty kieltosopimuksessa ja kansainvälisessä tapaoikeudessa, kieltoa on viime vuosina haastettu ennennäkemättömällä tavalla. Ulkoministeriö viittaa Syyriaan. Huhtikuun alkupuolella Itä-Ghoutassa tapahtui kaasuisku, jossa on kuollut ainakin ainakin 70 ihmistä. Länsimaat syyttävät asiasta presidentti Bashar al-Assadin hallintoa. Yhdysvallat, Britannia ja Ranska vastasivat kaasuiskuun tekemällä ilmaiskuja Syyriassa.


Trumpin käsky iskeä Syyriaan herätti närää omienkin piirissä - näin Trump ohitti kongressin iltalehti 22:55 15.04

Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin päätös iskeä Syyriaan on saanut aikaan kritiikkiä. Asiantuntijoiden mukaan hänellä kuitenkin oli oikeus päättää iskuista ilman kongressia. Yhdysvallat, Iso-Britannia ja Ranska tekivät kolme iskua lauantaina Syyriassa vastalauseena epäillylle kemiallisten aseiden käytölle Itä-Ghoutassa 7. huhtikuuta. Yhdysvaltojen mukaan heillä on todisteita siitä, että Syyrian presidentti Bashar al-Assadin hallitus on vastuussa epäillystä kaasuiskusta, jossa kuoli ainakin 40 ihmistä. Lännen iskut tehtiin kemiallisten ja biologisten aseiden tutkimuskeskukseen, kemiallisten aineiden säilytyslaitokseen ja kemiallisten aseisiin liittyvän kaluston varastoon. Tällä haluttiin vaikeuttaa kemiallisten aseiden tuottamista Syyriassa.


Video näyttää kohteen täystuhon - Tämä Syyrian iskuista tiedetään nyt iltalehti 22:42 14.04

Yhdysvallat liittolaisineen iskivät lauantaina kolmeen kohteeseen Syyriassa. Iltalehti koosti olennaisimmat tiedot iskuista ja niistä seuranneista reaktioista. Yhdysvallat, Iso-Britannia ja Ranska tekivät kolme iskua lauantaina Syyriassa vastalauseena epäillylle kemiallisten aseiden käytölle Itä-Ghoutassa 7. huhtikuuta. Yhdysvaltojen mukaan heillä on todisteita siitä, että Syyrian presidentti Bashar al-Assadin hallitus on vastuussa epäillystä kaasuiskusta, jossa kuoli ainakin 40 ihmistä. Käskyn iskujen tekemisestä antoi Yhdysvaltain presidentti Donald Trump. Yhdysvaltain puolustusministeriö ilmoitti viiden jälkeen Suomen aikaan, että operaatio on ohi.


Trump hehkuttaa Syyrian iskua Twitterissä: ”Tehtävä suoritettu - tulos ei voisi olla parempi” iltalehti 21:00 14.04

Presidentti Trump ja Pentagon kertovat iskujen onnistuneen erinomaisesti. CNN:n videolla uutisoidaan USAn, Iso-Britannian ja Ranskan pommittaneen Syyriaa. Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on kommentoinut Twitterissä lauantain iskuja, jotka Yhdysvallat, Iso-Britannia ja Ranska tekivät Syyriassa vastalauseena epäillystä kemiallisten aseiden käytöstä Itä-Ghoutassa viime viikolla. Yhdysvaltojen mukaan heillä on todisteita siitä, että al-Assadin hallinto on vastuussa epäillystä kaasuiskusta, jossa kuoli kymmeniä ihmisiä.


Venäjä pyytää YK:n turvallisuusneuvostoa tuomitsemaan lännen iskut Syyriassa iltalehti 18:10 14.04

YK:n turvallisuusneuvosto kokoontuu tänään. Venäjä haluaa neuvoston tuomitsevan lännen iskut. Venäjä on pyytänyt YK:n turvallisuusneuvostoa tuomitsemaan "hyökkäyksen" Syyriaa vastaan, kertoo AFP, joka on nähnyt asiasta luonnoksen. Venäjä viittaa Yhdysvaltojen, Iso-Britannian ja Ranskan tekemiin kolmeen iskuun. Länsimaiden mukaan iskut olivat vastalause epäillylle kemiallisten aseiden käytölle Itä-Ghoutassa viime viikolla. Yhdysvaltojen mukaan heillä on todisteita siitä, että Syyrian presidentin Bashar al-Assadin hallinto on vastuussa epäillystä kaasuiskusta, jossa kuoli kymmeniä ihmisiä.


Turkin Erdogan pitää lännen iskuja tervetulleina: ”Hyväksyttävä kosto epäinhimillisille iskuille” iltalehti 17:14 14.04

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoganin mukaan kemiallisia aseita käyttäneiden tulee maksaa hinta teoistaan. Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan pitää tervetulleina lännen iskuja Syyrian presidentti Bashar al-Assadin hallitusta vastaan, kertoo AFP. Lauantaina Yhdysvallat, Iso-Britannia ja Ranska tekivät kolme iskua Syyriassa vastalauseena epäillylle kaasuiskulle Itä-Ghoutassa. Yhdysvaltojen mukaan heillä on todisteita siitä, että al-Assadin hallitus on vastuussa iskusta, jossa kuoli kymmeniä ihmisiä viime viikolla. Erdogan kuvailee lännen iskuja "hyväksyttäväksi kostoksi epäinhimillisille iskuille". AFP:n mukaan Erdogan sanoi, ettei Turkki voi hyväksyä tilannetta. Erdogan katsoo, että kemiallisia aseita iskussa käyttäneiden tulee maksaa hinta teoistaan.


EU-komissio jyrähtää Syyrian hallitukselle - ”Täytyy olla viimeinen kerta, kun kemiallisia aseita käytetään siviilejä vastaan” iltalehti 16:05 14.04

Euroopan komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker korostaa komission kannanotossa, ettei kemiallisten aseiden käyttöä ei voi hyväksyä missään olosuhteissa. Euroopan komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker kertoo EU-komission näkemyksen Syyrian tilanteeseen. Lauantaina Yhdysvallat, Iso-Britannia ja Ranska tekivät kolme iskua Syyriassa vastalauseena epäillylle kaasuiskulle Itä-Ghoutassa viime viikolla. Yhdysvaltojen mukaan heillä on todisteita siitä, että Syyrian presidentti Bashar al-Assadin hallinto on vastuussa iskusta, jossa kuoli kymmeniä ihmisiä.


Trump hehkuttaa Syyrian iskua Twitterissä: ”Tehtävä suoritettu - lopputulos ei voisi olla parempi” iltalehti 15:55 14.04

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on kommentoinut Twitterissä lauantain iskuja. Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on kommentoinut Twitterissä lauantain iskuja, jotka Yhdysvallat, Iso-Britannia ja Ranska tekivät Syyriassa vastalauseena epäillystä kemiallisten aseiden käytöstä Itä-Ghoutassa viime viikolla. Yhdysvaltojen mukaan heillä on todisteita siitä, että al-Assadin hallinto on vastuussa epäillystä kaasuiskussa, jossa kuoli kymmeniä ihmisiä. - Täydellisesti toteutettu isku viime yönä. Kiitos Ranskalle ja Iso-Britannialle heidän viisaudestaan sekä heidän hienosta sotavoimastaan. Ei olisi voinut olla parempaa lopputulosta. Tehtävä suoritettu! Trump kirjoittaa Twitterissä.


Al-Assad lännen iskuista: Saa Syyrian taistelemaan entistä kovemmin ”terrorismia vastaan” iltalehti 15:04 14.04

Syyrian presidentti Bashar al-Assadin mukaan maan hallitus aikoo taistella entistä päättäväisemmin lännen vastaiskujen jälkeen. Syyrian presidentti Bashar al-Assad on kommentoinut lännen lauantaina tekemiä vastaiskuja. Yhdysvallat, Iso-Britannia ja Ranska iskivät kolmeen kohteeseen Syyriassa vastalauseena epäillystä kemiallisten aseiden käytöstä Itä-Ghoutassa viime viikolla. Yhdysvaltojen mukaan heillä on todisteita siitä, että al-Assadin hallinto on vastuussa epäillystä kaasuiskussa, jossa kuoli kymmeniä ihmisiä. AFP:n mukaan al-Assad on sanonut, että lännen iskut vain saavat hänet taistelemaan entistä päättäväisin vastustajiaan vastaan.


USA sai Syyrian iskun uhreista näytteitä: klooria ja hermomyrkkyä iltalehti 21:25 12.04

Uutiskanava NBC:n mukaan Yhdysvalloilla on hallussaan lauantaisen kaasuiskun uhreista otettuja näytteitä. Douman uhrien verestä ja virtsasta saatujen näytteiden perusteella he altistuivat kloorille ja nimeämättömälle hermomyrkylle. Asiasta kertoo kaksi lähdettä NBC:lle. NBC:n lähteet sanovat luottavansa tietoihin, mutta eivät voi olla asista 100-prosenttisen varmoja. Itä-Ghoutassa sijaitsevaan Douman kaupunkiin kohdistui lauantaina myrkkyisku, jossa kuoli kymmeniä ja haavoittui satoja ihmisiä. Pääepäilty on Syyrian diktaattori Bashar al-Assad. Vastapuoli eli Syyria, Venäjä ja Iran ovat vuoroin kiistäneet, että mitään iskua on edes tapahtunut ja toisaalta syyttäneet siitä kapinallisten "provokaatiota".


Venäläismediat: Syyrian hallitus ottanut Itä-Ghoutan kokonaan hallintaansa – "Venäjän sotilaspoliisi vastaa nyt laista ja järjestyksestä" MTV 08:26 12.04

Syyrian hallituksen joukot ovat saaneet kokonaan hallintaansa Douman kaupungin Itä-Ghoutassa, kertovat venäläiset uutistoimistot venäläisiä sotilaslähteitä lainaten.


Venäläismediat: Syyrian hallitus ottanut Itä-Ghoudan kokonaan hallintaansa – "Venäjän sotilaspoliisi vastaa nyt laista ja järjestyksestä" MTV 08:26 12.04

Syyrian hallituksen joukot ovat saaneet kokonaan hallintaansa Douman kaupungin Itä-Ghoutassa, kertovat venäläiset uutistoimistot venäläisiä sotilaslähteitä lainaten.


Lähes 700 000 ihmistä paennut kodeistaan Syyriassa tämän kevään aikana iltalehti 11:16 11.04

Syyrian humanitaarinen kriisi syvenee, kun iskuja tehdään sairaaloita, kouluja ja ihmisten koteja vastaan. Lähes 700 000 ihmistä on paennut kodeistaan tänä vuonna eli reilun kolmen kuukauden aikana, raportoi YK. Syyrian kriisiä on syventänyt alkuvuodesta Syyrian hallituksen ja Venäjän ilmaiskut siviilialueille erityisesti Itä-Ghoutassa, pääkaupunki Damaskoksen liepeillä. Lisäksi Turkki on käynyt omaa sotaansa kurdeja vastaan Afrinissa. Iskuja on tehty kouluihin, sairaaloihin ja asuinrakennuksiin. Doumassa epäillään myrkkykaasuiskua, jossa kuoli kymmeniä ihmisiä.


Näkökulma: Syyrian kaasuisku tuli Trumpin kannalta surkeaan aikaan - Tämä voi olla Yhdysvaltain paras ratkaisu iltalehti 18:10 10.04

Syyrian kriisissä uusi keino voi olla presidentti Donald Trumpille nyt parempi kuin pussillinen vanhoja, kirjoittaa Iltalehden toimittaja Antti Halonen. ”Mitään vaihtoehtoa ei suljeta pois”, Yhdysvaltain presidentti Donald Trump kommentoi alkuviikosta Yhdysvaltain mahdollista vastausta Syyrian kaasuiskuun, joka tappoi lauantaina Itä-Ghoutassa yli 40 ihmistä. Trump syytti iskusta Syyrian presidentti Bashar al-Assadia kutsuen häntä "elukaksi". Venäjää ja Irania Trump haukkui Assadin tukemisesta. Kriisi tuli Trumpin kannalta surkeaan aikaan. Hänen kampanjaansa kohdistuva Venäjä-tutkinta kiristyy, kabinetin ulkopoliittinen johto on juuri mennyt uusiksi ja Trump lupaili maaliskuun lopulla, että amerikkalaiset vetäisivät pikaisesti joukkonsa Syyriasta pois äärijärjestö Isisin luhistumisen jälkeen. Enää se ei onnistu.


auton katolleen Erkinjuntin taklaus etsittiin Belgradin kadonnut Jayme, luopuu jättipitkistä Naumanen näytti tahdon tulla tulosta"

Uutiset