Isisiin liittynyttä saksalaista Lindaa, 17, uhkaa kuolemantuomio Irakissa: Olen tuhonnut elämäni iltalehti 15:32 15.12

17-vuotias Linda Wenzel istuu vangittuna Irakissa. Saksi-Anhaltin osavaltiosta kotoisin oleva Linda Wenzel on istunut irakilaisessa vankilassa jo viisi kuukautta. Kun Mosulin kaupunki vapautettiin Isisin kynsistä, ilmeisesti Isisin tarkka-ampujana toiminut Linda löydettiin ja vangittiin. Valokuva hänestä levisi maailmalle. 17-vuotias Linda esiintyi torstaina ensimmäisen kerran Saksan televisiossa, kertoo Bild-lehti.


Isisin liittynyttä saksalaista Lindaa, 17, uhkaa kuolemantuomio Irakissa: Olen tuhonnut elämäni iltalehti 15:32 15.12

17-vuotias Linda Wenzel istuu vangittuna Irakissa. Saksi-Anhaltin osavaltiosta kotoisin oleva Linda Wenzel on istunut irakilaisessa vankilassa jo viisi kuukautta. Kun Mosulin kaupunki vapautettiin Isisin kynsistä, ilmeisesti Isisin tarkka-ampujana toiminut Linda löydettiin ja vangittiin. Valokuva hänestä levisi maailmalle. 17-vuotias Linda esiintyi torstaina ensimmäisen kerran Saksan televisiossa, kertoo Bild-lehti.


Kommentti: Irakissa yhtä turvallista kuin Helsingissä? Lahdesta Irakiin muuttaneen Helly Luvin tapaaminen yllätti mtv 17:02 14.12

Say What -uutuusohjelmassa torstaina 14.11. journalisti Nina Rahkola matkustaa Irakiin.


USA suitsuttaa Irakin voittoa Isisistä: ”Ihmiset on vapautettu brutaalista vallasta” iltalehti 20:01 09.12

Yhdysvallat ilmoittaa tyytyväisyytensä äärijärjestö Isisin kukistumiseen Irakissa, mutta varoittaa jihadistien muodostavan edelleen uhan. Irakin pääministeri Haider al-Abadi julisti lauantaina voiton Isisistä ja kolme vuotta kestäneen sodan äärijärjestöä vastaan päättyneeksi. Yhdysvallat on ottanut tiedon Isisin kukistumisesta Irakissa tyytyväisenä vastaan.


Irak-asiantuntija: Isis on yhä verkostoitunut Irakiin pankkeja myöten MTV 17:14 09.12

Suomalainen Irak-asiantuntija Hussein Al-Taee muistuttaa, että Isis on edelleen hyvin verkostoitunut Irakissa. Järjestöllä on edelleen kontakteja muun muassa pankkitoimintaan maassa. Samoin Isisin tiedustelu on alueella tehokasta.


Irakin pääministeri: Sota äärijärjestö Isisiä vastaan päättynyt Irakissa iltasanomat 14:40 09.12

Irakin pääministerin mukaan Irakin joukot ovat saavuttaneet täyden kontrollin Irakin ja Syyrian välisestä rajasta.


Irakin pääministeri julisti sodan Isisiä vastaan päättyneeksi iltalehti 13:53 09.12

Haider al-Abadi ilmoitti lauantaina, että kolme vuotta kestänyt sota terroristijärjestö Isisiä vastaan on ohi Irakissa. Al-Abdin mukaan Irakin armeija on saanut haltuunsa viimeisetkin Isisin miehittämät alueet lähellä Syyrian rajaa. - Siispä julistan sodan Daeshia (Isis) vastaan päättyneeksi, al-Abadi totesi tiedotustilaisuudessa Bagdadissa AFP:n mukaan.


Trumpin Jerusalem-päätös raivostuttaa Lähi-idässä – Yhdysvaltojen sotilaita vastaan uhattu iskeä iltasanomat 13:49 07.12

Iranin tukemat joukot uhkailevat iskeä amerikkalaisia vastaan Irakissa.


Näkökulma: Isisin jälkeinen tyhjiö on jo täyttymässä iltalehti 08:05 01.12

Terroristijärjestö Isis on pääosin lyöty, mutta sen raunioista nousee uusia ääriryhmiä, kirjoittaa toimittaja Nina Järvenkylä. Irakissa ja Syyriassa on kaduilla juhlittu terroristijärjestö Isisin kukistumista. Irakin hallinto on julistanut taistelun Isisiä vastaan voitetuksi. Joitakin terrorismin pesäkkeitä edelleen on olemassa, ja terrori-iskujen uhka on esimerkiksi Euroopassa todellinen. Ihmisiä palaa kotikaupunkiensa raunioihin kuten Mosuliin. Itsemurhaiskut, ansoitetut rakennukset ja alueet sekä Isisin niin sanotut nukkuvat solut ovat yhä uhkana. Isis ei siis ole kuollut eikä kuopattu, vaan sen rippeet ovat nyt ryhmittymässä uudelleen Pohjois-Irakissa.


Aika Isisin jälkeen: Uudet aseryhmät valtaavat alueita Pohjois-Irakissa iltalehti 08:04 01.12

Pohjois-Irakiin syntyy uusia militanttiryhmittymiä samaan aikaan, kun taistelu terroristijärjestö Isisiä vastaan on loppusuoralla. Pohjois-Irakiin on kurdimedioiden mukaan syntynyt ainakin kaksi uutta aseellista militanttiryhmää. Toinen ryhmä kutsuu itseään Vapautusarmeijaksi, ja heidän pääasiallinen tehtävänsä on suojata tiettyjä alueita Irakin asevoimien kanssa yhdessä taistelevaa Hashd al-Shaabi -militiaryhmää vastaan. Vapautusarmeijaksi itseään kutsuva ryhmä operoi erillään perinteisistä kurdipuolueista ja sen edustajat kertovat olevansa poliittisesti sitoutumattomia. Kurdistan 24:n mukaan Tuz Khurmatun alueen asukkaiden ja Hashd al-Shaabi -militiaryhmän välillä on ollut yhteenottoja. Asukkaat kertovat, että militiaryhmä on pystyttänyt muun muassa tiesulun Qalkhanlun kylään johtavalle tielle, ja estää paikallisia liikkumasta vapaasti.


Osama bin Laden, 16, kuoli sähköiskuun Irakissa – oli juuri ehtinyt vaihtaa ongelmia tuoneen nimensä iltasanomat 21:32 30.11

Osama bin Ladenista Ahmad Husseiniksi muuttunut nuorukainen oli juuri ehtinyt saada työpaikan uudella nimellään varaosaliikkeestä.


Ghazwan ja Ahmed painuivat maan alle - pelko poliisia ja muita viranomaisia kohtaan oli liian suuri iltalehti 07:02 19.11

Nyt miehet ovat jo Keski-Euroopassa. Suomesta he lähtivät, koska pelkäsivät palautusta Irakiin. Väsyneen oloinen Ghazwan, 20, ja jännittynyt Ahmed, 29, kertovat tarinansa pari tuntia ennen kuin juna kohti pohjoista lähtee. Heidän on tarkoitus matkata yön ylitse Kemiin, mennä rajan ylitse Ruotsiin ja jatkaa siitä muualle Eurooppaan. Tässä vaiheessa yksityiskohdat heihin kohdistuvasta vainosta Irakissa eivät ole oleellisia. Nyt on tärkeää kertoa, miksi miehet pelkäävät Suomen poliisia niin paljon, että kokevat poliisille ilmoittautumista tai hallinto-oikeuden päätöksen odottamista paremmaksi vaihtoehdoksi painua maanalle: pimeimpään vuoden aikaan, vailla turvaverkkoa ja täysin yhteiskunnan ulkopuolelle.


Irak sanoo vallanneensa viimeisen Isisin hallussa olleen kaupungin - järjestö aloittanut jälleen terrorisodankäynnin iltalehti 13:44 17.11

Viimeinen terroristijärjestö Isisin hallussa Irakissa ollut kaupunki on vallattu takaisin, kertoo Irakin armeija. Irakilaisjoukot "vapauttivat Rawan kokonaan ja nostivat Irakin lipun sen rakennusten ylle", kenraaliluutnantti Abdelamir Rasheed Yarallah sanoi tiedotteessa uutistoimistojen mukaan. Rawa sijaitsee Eufrat-joen varrella lähellä Syyrian rajaa. Kaupungista on lyhyt matka Syyrian puolella sijaitsevaan Al-Bukamaliin, jota Syyrian armeija yrittää Hizbollahin ja irakilaisten shiiamilitanttien tukemana parhaillaan valloittaa.


Irakin joukot valtasivat viimeisen Isisin hallussa olevan kaupungin Irakissa iltasanomat 12:58 17.11

Syyriassa Isisin hallinnassa on vielä Abu Kamalin kaupunki sekä muutamia pieniä alueita maaseudulla.


Irakissa voimakas maanjäristys - yli 300 kuolonuhria, tuhansia loukkaantunut iltalehti 10:36 13.11

Järistys tapahtui Irakin ja Iranin rajalla. Voimakas, 7,3 magnitudin maanjäristys iski Koillis-Irakissa sunnuntaina, kertoo Yhdysvaltojen geologian tutkimuskeskus. Järistyksen keskus oli noin sadan kilometrin päässä Sulaimaniyyan kaupungista kaakkoon, lähellä Iranin rajaa.


Irakissa voimakas maanjäristys - yli 200 kuolonuhria, 1700 loukkaantunutta iltalehti 09:17 13.11

Uutistoimistotiedot kertovat kuolleita olevan 207 ja loukkaantuneita 1700. Voimakas, 7,3 magnitudin maanjäristys iski Koillis-Irakissa sunnuntaina, kertoo Yhdysvaltojen geologian tutkimuskeskus. Järistyksen keskus oli noin sadan kilometrin päässä Sulaimaniyyan kaupungista kaakkoon, lähellä Iranin rajaa.


Uutiset