Totta vai tarua: Painostiko Saksa viljatonneilla Suomea? Matti Vanhasen väite on osittain totta iltalehti 10:50 13.01

Faktantarkistus: Matti Vanhasen mukaan Suomi sai Saksalta 15 000 tonnia ruista suostuttuaan vastenmieliseen operaatioon. Historiantutkijoiden mukaan Saksa kyllä painosti Suomea viljalla, mutta ei vielä vuonna 1941. Väite: "Meidän ei tarvitse mennä edes 1800-luvun nälkävuosiin, kun haluamme varoittavan esimerkin ruokaomavaraisuuden puutteesta. Syksyllä 1941 Suomi anoi Saksalta 20 000 tonnia ruista ruokapulaan. Päätöstä ei saatu. Seurauksena Mannerheim joutui anomaan ruista samalla, kun kävi poliittisesti ja sotilaallisesti vaikeassa tilanteessa neuvotteluja Suomelle vastenmielisestä sotilasoperaatiosta Saksan avuksi. Lopulta Suomi sai 15 000 tonnia ruista yhteistyöhön suostuttuaan." Tuomio: Väite on sinne päin.


Faktantarkistus: Oliko Sauli Niinistön lentoturvallisuuspuhe Putinin vierellä Suomen aloite ja uusi avaus? uusisuomi 08:10 11.01

Alman faktantarkistustoimitus tarkisti Sauli Niinistön kampanjasivun väitettä lentoturvallisuusaloitteesta. Niinistön avaus aiheutti reaktioita, mutta ei silti ollut täysin uusi.


Totta vai tarua: Onko presidentti Sauli Niinistö myöntänyt, että euroon liittyminen oli virhe? iltalehti 14:22 02.01

Faktantarkistus: Paavo Väyrysen mukaan presidentti Sauli Niinistö on myöntänyt, että euroon siirtyminen ja Suomen jäsenyys euroalueessa oli virhe. Väite ei pidä paikkaansa. Väite: "Sauli Niinistö on myöntänyt, että euroon siirtyminen ja Suomen jäsenyys euroalueessa oli virhe." Tuomio: Tarua.


Totta vai tarua: Onko Donald Trumpin Amerikka ensin -politiikan ansiosta syntynyt 1,7 miljoonaa uutta työpaikkaa? iltalehti 20:02 30.12

Faktantarkistus: Työpaikkojen syntyminen on jatkunut samansuuntaisena jo ennen Trumpin kautta. Omista tavoitteistaan Trump on pahasti jäljessä. Väite: "Jokaisen kansan johtajan pitäisi sanoa, että oma kansa ensin. Nythän Yhdysvalloissa työpaikat lisääntyvät. 1,7 miljoonaa työpaikkaa on tullut lisää." Tuomio: Sinne päin.


Totta vai tarua: Viedäänkö koko hyvinvointiyhteiskuntaa markkinoille? iltalehti 13:00 28.12

Faktantarkistus: Professori Heikki Hiilamon mukaan presidenttiehdokas Tuula Haatainen (sd) liioittelee palveluiden yksityistämisen uhkaa. Väite: "Koko hyvinvointiyhteiskuntaa ollaan viemässä markkinoille, yksityistämässä palvelut" Tuomio: Tarua


Totta vai tarua: Liittyikö Suomi euroon perustuslain vastaisesti? iltalehti 08:37 19.12

Faktantarkistus: Oikeustieteen professori Paavo Väyrysen väitteestä: ”Kategoriavirheillä ratsastavalle populismille on loputtomasti mahdollisuuksia”. Väite: "Suomi vietiin euroalueeseen Sauli Niinistön (valitsijayhdistys) johdolla perustuslakia rikkoen." Tuomio: Sinne päin.


Uutiset