Sotilasprofessori: Suomen linjanmuutos ärsyttää Venäjää – kenraalin puhe paljasti uuden paineen uusisuomi 09:58 17.08

Suomen ja Ruotsin tiivistyvä kansainvälinen puolustusyhteistyö Naton ja länsimaiden kanssa ärsyttää Venäjän poliittista ja sotilaallista johtoa, arvioidaan Maanpuolustuskorkeakoulun Venäjä-ryhmän raportissa. Raportin on kirjoittanut ryhmän johtaja, sotilasprofessori ja everstiluutnantti Petteri Lalu.


SUL:n puheenjohtajakisaan ilmoittautui ensimmäinen julkinen hakija iltasanomat 15:00 09.08

Everstiluutnantti Jarkko Toivola tavoittelee SUL:n puheenjohtajuutta.


Rauhaa turvannut suomalainen everstiluutnantti toikkaroi päissään Afrikassa – nyrkkeili puolalaisen Arkadin kanssa iltasanomat 11:11 04.07

Suomalaisen kriisinhallintajoukon upseeri tuomittiin palvelusrikoksesta 1?260 euron sakkoihin. Hänen epäiltiin myös haastaneen puolalaisia painimaan, mutta kyse saattoi olla myös leikkimielisestä ”sparrailusta”.


Näkökulma: Kremlin kiristysruuvi pitää länttä otteessaan iltalehti 10:14 06.05

Elämme jonkinlaisessa harmaassa välitilassa, joka ei ole rauhan eikä sodan aikaa, kirjoittaa toimittaja Nina Järvenkylä. Tutkija, everstiluutnantti evp Pentti Forsströmin mukaan tietynlainen rajapinta Venäjän toimien osalta on kadonnut. On haasteellista määritellä, onko rauhan aika vai sota, vai jonkinlainen harmaa välitila. Venäjä luo onnistuneesti hämmennystä, jolloin kukaan ei tiedä, mikä tilanne tosiasiassa on. Informaatiovaikuttaminen korostuu, ennakointi on haasteellista, eskalaation hallinta ja pelotteiden käyttö on yleistä, eli annetaan ymmärtää, että esimerkiksi ydinaseen käyttäminen on mahdollista, vaikkei tosiasiassa olisi minkäänlaista aikomusta sitä käyttää.


Pääesikunnan uudeksi viestintäjohtajaksi elokuussa eversti Sami Nurmi iltasanomat 21:44 04.05

"Upseeri halua aina uusia tehtäviä ja menee niihin innoissaan".


Räiskivistä amatööreistä päteväksi armeijaksi - näin Suomen puolustusvoimat sai alkunsa iltalehti 22:27 10.04

Vaikka valkoinenkin puoli oli vuoden 1918 sodan alussa liikkeellä lähes täysin amatöörivoimin, voitonparaatissa 16. toukokuuta marssi jo kohtalaisen pätevä armeija. Siitä saivat alkunsa itsenäisen Suomen puolustusvoimat. Aluksi sekä punaiset että valkoiset joukot olivat täysin sotimisen amatöörejä - vapaaehtoisia vailla lähes mitään sotilaskoulutusta, taistelukokemuksesta puhumattakaan. Laillista hallitusta palveli kuitenkin monta ammattiupseeria. Punaisilla oli vain yksi, luutnantti Ali Aaltonen. Punaisia avustivat venäläiset upseerit, joista tunnetuin oli eversti Mihail Svetšnikov. Suojeluskunnat olivat sentään ehtineet järjestää joulun 1917 aikaan Vimpelin kurssin, jota on pidetty Reserviupseerikoulun edeltäjänä. Sille osallistui muun muassa Eljas Erkko, ja hän johti myöhemmin joukkuetta Tampereen valtauksessa. Jääkärit ratkaisivat


Tänään tv:ssä: Balmoral on skandaalien linna - sopimattomia suhteita ja veljesriitoja iltalehti 06:30 03.04

Balmoralin oikeita tapahtumia on käsitelty myös draamasarjoissa, eikä syyttä. Jos kehutut tv-sarjat The Crown ja Victoria ovat koukuttaneet, kannattaa katsoa myös tänään käynnistyvä tuore dokumenttisarja. Kiehtovan maailman kolmiosainen Balmoralin tarina on totisinta totta, mutta siitäkään ei puutu skandaaleita. Avausjaksossa puidaan muun muassa The Crownistakin tuttua kuningatar Elisabetin ja hänen pikkusiskonsa prinsessa Margaretin välikohtausta. Vuonna 1955 Elisabet joutui tiukan paikan eteen Englannin kirkon johtajana, ja siskona. Hän koetti ratkoa Balmoralissa kulisseissa muhivaa kohua, joka oli syntynyt Margaretin halusta naida eronnut eversti Peter Townsend. Avioliitto ei toteutunut.


Tahko Pihkalan pimeä puoli - punaisten kenttäsairaalaan lahdattiin ainakin parikymmentä ihmistä: ”Valmistautukaa siirtymään helvettiin” iltalehti 09:30 31.03

Sisällissodan muistovuonna suomalaisen urheilun suurmiehestä on noussut esiin puoli, josta puhutaan harvoin. Jääkärikoulutuksen Saksassa saanut varavääpeli Hans Holopainen, filosofian maisteri Albert Gyllenbögel, ylioppilas Artturi Paimela ja filosofian kandidaatti Lauri Pihkala jättivät 10.3.1918 nimensä Suomen sisällissodan historiaan verisellä tavalla. Virolaissyntyisen eversti Hans Kalmin komentaman valkoisen armeijan Pohjois-Hämeen rykmentin 1. pataljoonan 1. komppaniaan kuulunut kvartetti vastasi niin sanotusta Harmoisten sairashuoneen joukkomurhasta tai verilöylystä Kuhmoisissa.


Kemissä – neljä Ophelialla, 3, on Tutut ongelmat ”Katkesi

Uutiset