Kuortaneenjärven tulva uhkaa satoja rakennuksia – vesi voi nousta historian korkeimmalle tasolle MTV 09:36 23.04

Etelä-Pohjanmaalla Kuortaneenjärven tulva uhkaa Tulvakeskuksen vahinkoarvion mukaan satoja rakennuksia. Etelä-Pohjanmaan ely-keskuksen mukaan vedenpinnan odotetaan nousevan vielä viikon puoliväliin mennessä. Kuortaneenjärvi voi saavuttaa vuodesta 1939 alkaneen havaintohistoriansa suurimman korkeuden.


Tulvavesi noussut pelloille ja kellareihin Pohjanmaalla, tulvahuippu vielä tulossa: ”Olemme saaneet oman järven” iltalehti 18:22 18.04

Etelä-Pohjanmaan ja Pohjanmaan jokien pinnat jatkavat nousuaan. Vaikein tilanne on Kyrön- ja Laihianjoella, myös Lapuanjoessa riittää haastetta. Kyrönjoki on noussut Ilmajoen Nikkolassa ja Lapuanjoki Kauhavan Ylihärmän Liinamaassa tämän kuun aikana jo yli neljä metriä. Esimerkiksi Liinamaassa vesi velloo nyt pelloilla laajalla alueella, sillä tulvaraja on ylittynyt reilulla kahdella metrillä. - Liinamaan tämän hetken tilanteeseen vaikuttaa paljon se, että Kauhavanjoki on tuonut tullessaan ison vesimäärän Lapuanjokeen. Vedenpinnan odotetaan jatkavan yhä nousua vähintään kymmeniä senttejä, kertoo Ely-keskuksen johtava vesitalousasiantuntuja Katja Haukilehto.


Katso kuvakooste veden vallasta: Pohjanmaan kevättulvat alkoivat jo - ”Katkaisevat todennäköisesti paikallisteitä, mökkejä on vaarassa kastua” iltalehti 19:56 16.04

Pohjanmaan jokien pinta nousee jo vauhdilla. Nopeasti lämmennyt sää on saanut lumet ja jäät sulamaan Etelä-Pohjanmaalla ja Pohjanmaalla. Tilanne näkyy erityisesti Kyrön- ja Lapuanjoissa veden vauhdikkaana nousuna. Pohjanmaan Ely-keskuksen projektipäällikkö Satu-Mikaela Burmanin mukaan Lapuanjoki on jo tulvinut alimmille pelloille Kauhavan Ylihärmän Liinamaassa.


Metsäyrittäjä uhkasi surmata Ely-keskuksen ympäristöasiantuntijan - puhelin tuuttasi tyhjää, ilmoitti asiansa puhelinvastaajaan iltalehti 19:35 12.04

Pohjois-Karjalan käräjäoikeus on tuominnut iäkkään miehen sakkoihin laittomasta uhkauksesta. Oikeuden käsittelemä tapaus sattui heinäkuun 17:ntenä päivänä 2017 Kiteellä. Vuonna 1949 syntynyt mies syyllistyi laittomaan uhkaukseen ja sai rangaistukseksi 18 päiväsakkoa. Miehen tuloilla maksettavaa tuli reilut 300 euroa. Mies soitti Ely-keskuksen ympäristöasiantuntijan puhelinnumeroon. Asianomistajaksi joutunut mies ei kuitenkaan vastannut puhelimeen.


Metsäyrittäjä jätti karun vastaajaviestin – uhkasi tappaa, jollei virkamies ota yhteyttä iltasanomat 15:57 12.04

Ely-keskuksen virkamiestä surmaamisella uhannut itäsuomalainen metsänhoitoyrittäjä on tuomittu Pohjois-Karjalan käräjäoikeudessa laittomasta uhkauksesta 324 euron sakkoihin.


Mäntyharjun kemikaalionnettomuuden haitta-ainepitoisuudet nousussa MTV 10:47 12.04

Haitta-ainepitoisuudet Mäntyharjun kemikaalionnettomuuspaikan ympäristössä ovat nousussa. Etelä-Savon ely-keskuksen mukaan MTBE-kemikaalia on läheisissä ojavesissä sen verran, että hajukynnys ylittyy selvästi.


Ely-keskus: Mäntyharjun myrkkyjunan päästöistä ei vaaraa vedenhankinnalle iltasanomat 15:52 10.04

Etelä-Savon ely-keskuksen tilaamien vesinäytteiden perusteella on epätodennäköistä, että MTBE-kemikaalia olisi päässyt lähialueen kaivoihin.


Mäntyharjun myrkkyvuodon ensimmäiset tulokset valmistuivat: 700 metrin päässä sijaitsevasta lammesta mitattu korkeita myrkkypitoisuuksia iltalehti 15:51 10.04

Ensimmäiset tutkimustulokset Mäntyharjussa tapahtuneen myrkkyvuodon vaikutuksista ovat valmistuneet. Etelä-Savon Ely-keskuksen mukaan vakavimmin vuoto on vaikuttanut Kärmelampeen ja Ojantauksenlampeen. Sunnuntaina otettujen näytteiden mukaan myrkkypäästö näkyy korkeina haitta-ainepitoisuuksina Kärmelampeen tulevassa ja lammesta lähtevässä ojavedessä. Tämä ilmenee muun muassa voimakkaana hajuna. Kärmelampeen on vesireittejä pitkin noin 700 metrin matka onnettomuuspaikalta.


Mäntyharjun onnettomuuden lähilammissa korkeita haitta-ainepitoisuuksia – ei kuitenkaan vaaraa vedenhankinnalle MTV 15:48 10.04

Etelä-Savon ely-keskuksen tilaamien vesinäytteiden perusteella on epätodennäköistä, että MTBE-kemikaalia olisi päässyt lähialueen kaivoihin. Päästöstä ei ole vaaraa yhdyskuntien vedenhankinnalle, ely-keskus kertoo tiedotteessa.


Myrkyllistä kemikaalia vuotanut ympäristöön Mäntyharjussa jopa 35 tonnia - ELY-keskus: ”Pelkona on, että vesieläimistölle on käynyt heikosti” iltalehti 15:49 08.04

ELY-keskuksen ylijohtaja Pekka Häkkinen kertoo, että myrkkyä on päätynyt vesistöihin. ELY-keskuksen ylijohtaja Pekka Häkkinen kertoo Iltalehdelle, että myrkyllistä, herkästi syttyvää bensiinin lisäaineena käytettävää kemikaalia on vuotanut ympäristöön noin 35 tonnia. - Myrkkyä on valunut radan sivuojaan ja sitä pitkin radan ali ja metsäojaan ja pieneen lampiketjuun, Häkkinen sanoo.


Rikoitko autosi maantien kuoppiin? Vain harva saa korvauksen – "Huono tie edellyttää varovaisuutta" MTV 08:17 01.04

Autoaan maantien kuoppiin kolhineista kuljettajista vain viidennes saa valtiolta korvauksia vahingosta, kertoo Lapin ely-keskuksen ryhmäpäällikkö Marja-Lea Hallikainen.


- ”Ei voi 23-vuotias suomalaisnainen raiskattiin ehtivät olla kateissa iskenyt jo kaksi ISlle Turusen loikkaaminen kaventamaan, kokoomus ei ollut Lappajärvellä - Näetkö livenä Salama-alku! Tappara nousi neljän maalin Orpo piti Roma pelaa rohkealla selkään” seuraukset” SM-liigan finaalissa koettiin someraivon repeämään takaa tasoihin! Tappara kampesi silti trion ”Itku meinasi

Uutiset