Sääntö-Suomi iski: Valtio korjasi turistikohteeksi tarkoitetun Svinhufvudin kodin miljoonilla – viranomainen kielsi opastekyltit tien varresta iltasanomat 22:10 12.06

Turistikohteeksi uumoiltu presidentti Svinhufvudin vanha koti on synnyttänyt oikeuskiistan Luumäen kunnan ja ely-keskuksen välille.


Nainen syöksyi autolla kuolemaan, turmasillan kaiteissa vakava ongelma – asiantuntija: Vastaavia siltoja on Suomessa satoja iltasanomat 17:57 11.06

Salon turmasillan kaltaisia siltoja on Suomessa satoja, arvioi Varsinais-Suomen ely-keskuksen liikenneturvallisuusinsinööri Jaakko Klang.


Mäntyharjun kemikaalivuodon ympäristötuhoista uutta tietoa - ennuste: osa vesistä käyttökelpoisiksi kesän aikana iltalehti 19:30 27.05

Suomen ympäristökeskus ennustaa, että Sarkaveden ja Vuohijärven vesi palautuisi käyttökelpoiseksi kesän aikana. Säiliövaunu suistui raiteiltaan 7. huhtikuuta Mäntyharjun Kinnin liikennepaikalla, minkä seurauksena erittäin myrkyllistä bensiinin valmistuksessa käytettävää MTBE-kemikaalia vuoti ympäristöön 35 tonnia. Etelä-Savon ely-keskus on ottanut tällä viikolla uusia vesinäytteitä kemikaalivuodon jäljiltä. Ely-keskuksen mukaan onnettomuuspaikan lähellä ja sinne rakennetussa patoaltaassa MTBE:tä on edelleen runsaasti. MTBE:n haju- ja makukynnyksenä pidetään yleisesti 0,01 mg/l pitoisuutta.


Pahin on ohi Lapin jättitulvissa - hyvä sääonni pelasti pahoilta vahingoilta iltalehti 15:56 16.05

Lapin pahin tulvatilanne on helpottumassa hyvää vauhtia. Tornionjoen tulvaa viikon alussa. - Tilanne on seisahtanut niillä alueilla, missä vesi oli nousussa ja pääsääntöisesti kaikissa niissä kohdissa, missä tilannetta on seurattu ja missä on ollut kriisinkin makua, sanoo Lapin ELY-keskuksen johtava vesitalousasiantuntija Timo Alaraudanjoki.


Iskeekö kohta hyttyssuma? Nyt eletään ratkaisevia aikoja - ”Jos lammikot pysyvät veden alla, hyttysiä tulee paljon” iltalehti 13:55 14.05

Runsasluminen talvi tietää yleensä myös runsasta hyttyskesää, mutta lumen määrää oleellisempaa on se, miten lumi on sulanut. Kainuun ely-keskuksen suunnittelija, hyönteistutkija Reima Leinonen sanoo, että kesähyttysten runsauden osalta eletään ratkaisevia viikkoja. Kesähyttysten kannalta ratkaisevaa on se, miten kosteat paikat, joihin hyttyset ovat edellisenä kesänä munineet, pysyvät kosteina.


Kuvapari näyttää, miten tulvavesi nousee Lapissa - ”pahimmillaan miljoonaluokan vahingot” iltalehti 20:30 12.05

Torniojoen tulvapengertä korotetaan tilapäisrakenteiden ja hiekkasäkkien avulla. Tornionjoelle ennustetaan erittäin suurta kevättulvaa. Tulvat johtuvat voimakkaasta lumen sulannasta. Lapin Ely-keskuksen mukaan pahimmat tulvat syntyvät todennäköisesti Tornion kaupungin alueelle seuraavan kahden viikon aikana.


Suomen Luonto: Puruveden Pilvi-kuutin selviytymisestä heräsi suuri huoli - alueelle vaaditaan kalastusrajoituksia norpan turvaksi iltalehti 20:58 30.04

Verkkokalastusta ei ole Puruvedellä rajoitettu muiden lisääntymisalueiden tapaan. Saimaan Puruvedeltä löydettiin tänä keväänä pesälaskennoissa pitkästä aikaa saimaannorpan kuutti, mikä osoitti alueen kuuluvan jälleen norpan lisääntymisalueeseen. Verkkokalastusta ei ole Puruvedellä rajoitettu muiden lisääntymisalueiden tapaan, mikä on herättänyt Luonnonsuojeluliiton ja ely-keskuksen huolen Pilviksi nimetyn kuutin selviytymisestä.


Kuortaneenjärven tulva uhkaa satoja rakennuksia – vesi voi nousta historian korkeimmalle tasolle MTV 09:36 23.04

Etelä-Pohjanmaalla Kuortaneenjärven tulva uhkaa Tulvakeskuksen vahinkoarvion mukaan satoja rakennuksia. Etelä-Pohjanmaan ely-keskuksen mukaan vedenpinnan odotetaan nousevan vielä viikon puoliväliin mennessä. Kuortaneenjärvi voi saavuttaa vuodesta 1939 alkaneen havaintohistoriansa suurimman korkeuden.


Tulvavesi noussut pelloille ja kellareihin Pohjanmaalla, tulvahuippu vielä tulossa: ”Olemme saaneet oman järven” iltalehti 18:22 18.04

Etelä-Pohjanmaan ja Pohjanmaan jokien pinnat jatkavat nousuaan. Vaikein tilanne on Kyrön- ja Laihianjoella, myös Lapuanjoessa riittää haastetta. Kyrönjoki on noussut Ilmajoen Nikkolassa ja Lapuanjoki Kauhavan Ylihärmän Liinamaassa tämän kuun aikana jo yli neljä metriä. Esimerkiksi Liinamaassa vesi velloo nyt pelloilla laajalla alueella, sillä tulvaraja on ylittynyt reilulla kahdella metrillä. - Liinamaan tämän hetken tilanteeseen vaikuttaa paljon se, että Kauhavanjoki on tuonut tullessaan ison vesimäärän Lapuanjokeen. Vedenpinnan odotetaan jatkavan yhä nousua vähintään kymmeniä senttejä, kertoo Ely-keskuksen johtava vesitalousasiantuntuja Katja Haukilehto.


Katso kuvakooste veden vallasta: Pohjanmaan kevättulvat alkoivat jo - ”Katkaisevat todennäköisesti paikallisteitä, mökkejä on vaarassa kastua” iltalehti 19:56 16.04

Pohjanmaan jokien pinta nousee jo vauhdilla. Nopeasti lämmennyt sää on saanut lumet ja jäät sulamaan Etelä-Pohjanmaalla ja Pohjanmaalla. Tilanne näkyy erityisesti Kyrön- ja Lapuanjoissa veden vauhdikkaana nousuna. Pohjanmaan Ely-keskuksen projektipäällikkö Satu-Mikaela Burmanin mukaan Lapuanjoki on jo tulvinut alimmille pelloille Kauhavan Ylihärmän Liinamaassa.


Metsäyrittäjä uhkasi surmata Ely-keskuksen ympäristöasiantuntijan - puhelin tuuttasi tyhjää, ilmoitti asiansa puhelinvastaajaan iltalehti 19:35 12.04

Pohjois-Karjalan käräjäoikeus on tuominnut iäkkään miehen sakkoihin laittomasta uhkauksesta. Oikeuden käsittelemä tapaus sattui heinäkuun 17:ntenä päivänä 2017 Kiteellä. Vuonna 1949 syntynyt mies syyllistyi laittomaan uhkaukseen ja sai rangaistukseksi 18 päiväsakkoa. Miehen tuloilla maksettavaa tuli reilut 300 euroa. Mies soitti Ely-keskuksen ympäristöasiantuntijan puhelinnumeroon. Asianomistajaksi joutunut mies ei kuitenkaan vastannut puhelimeen.


Metsäyrittäjä jätti karun vastaajaviestin – uhkasi tappaa, jollei virkamies ota yhteyttä iltasanomat 15:57 12.04

Ely-keskuksen virkamiestä surmaamisella uhannut itäsuomalainen metsänhoitoyrittäjä on tuomittu Pohjois-Karjalan käräjäoikeudessa laittomasta uhkauksesta 324 euron sakkoihin.


Mäntyharjun kemikaalionnettomuuden haitta-ainepitoisuudet nousussa MTV 10:47 12.04

Haitta-ainepitoisuudet Mäntyharjun kemikaalionnettomuuspaikan ympäristössä ovat nousussa. Etelä-Savon ely-keskuksen mukaan MTBE-kemikaalia on läheisissä ojavesissä sen verran, että hajukynnys ylittyy selvästi.


Ely-keskus: Mäntyharjun myrkkyjunan päästöistä ei vaaraa vedenhankinnalle iltasanomat 15:52 10.04

Etelä-Savon ely-keskuksen tilaamien vesinäytteiden perusteella on epätodennäköistä, että MTBE-kemikaalia olisi päässyt lähialueen kaivoihin.


Mäntyharjun myrkkyvuodon ensimmäiset tulokset valmistuivat: 700 metrin päässä sijaitsevasta lammesta mitattu korkeita myrkkypitoisuuksia iltalehti 15:51 10.04

Ensimmäiset tutkimustulokset Mäntyharjussa tapahtuneen myrkkyvuodon vaikutuksista ovat valmistuneet. Etelä-Savon Ely-keskuksen mukaan vakavimmin vuoto on vaikuttanut Kärmelampeen ja Ojantauksenlampeen. Sunnuntaina otettujen näytteiden mukaan myrkkypäästö näkyy korkeina haitta-ainepitoisuuksina Kärmelampeen tulevassa ja lammesta lähtevässä ojavedessä. Tämä ilmenee muun muassa voimakkaana hajuna. Kärmelampeen on vesireittejä pitkin noin 700 metrin matka onnettomuuspaikalta.


Mäntyharjun onnettomuuden lähilammissa korkeita haitta-ainepitoisuuksia – ei kuitenkaan vaaraa vedenhankinnalle MTV 15:48 10.04

Etelä-Savon ely-keskuksen tilaamien vesinäytteiden perusteella on epätodennäköistä, että MTBE-kemikaalia olisi päässyt lähialueen kaivoihin. Päästöstä ei ole vaaraa yhdyskuntien vedenhankinnalle, ely-keskus kertoo tiedotteessa.


Myrkyllistä kemikaalia vuotanut ympäristöön Mäntyharjussa jopa 35 tonnia - ELY-keskus: ”Pelkona on, että vesieläimistölle on käynyt heikosti” iltalehti 15:49 08.04

ELY-keskuksen ylijohtaja Pekka Häkkinen kertoo, että myrkkyä on päätynyt vesistöihin. ELY-keskuksen ylijohtaja Pekka Häkkinen kertoo Iltalehdelle, että myrkyllistä, herkästi syttyvää bensiinin lisäaineena käytettävää kemikaalia on vuotanut ympäristöön noin 35 tonnia. - Myrkkyä on valunut radan sivuojaan ja sitä pitkin radan ali ja metsäojaan ja pieneen lampiketjuun, Häkkinen sanoo.


Rikoitko autosi maantien kuoppiin? Vain harva saa korvauksen – "Huono tie edellyttää varovaisuutta" MTV 08:17 01.04

Autoaan maantien kuoppiin kolhineista kuljettajista vain viidennes saa valtiolta korvauksia vahingosta, kertoo Lapin ely-keskuksen ryhmäpäällikkö Marja-Lea Hallikainen.


Englannin riveihin moottori­valmistajien puolesta ”Tämä Paasilinna on toisen mahdollisuuden”

Uutiset